558
Ισως το θέμα με το γατάκι να είχε χαθεί στον σωρό των ειδήσεων, αν η Σταματίνα Σταματάκου δεν έκανε μια σειρά αναρτήσεων και κινήσεων | CreativeProtagon

Η γυναίκα που «έσκισε τη γάτα»

Ισως το θέμα με το γατάκι να είχε χαθεί στον σωρό των ειδήσεων, αν η Σταματίνα Σταματάκου δεν έκανε μια σειρά αναρτήσεων και κινήσεων
|CreativeProtagon

Η γυναίκα που «έσκισε τη γάτα»

Ενας νεαρός κάθεται με την παρέα του σε μια ταβέρνα στην Αιδηψό. Το γατάκι έρχεται κάτω από το τραπέζι, ο νεαρός το δελεάζει με φαγητό και με μια κλωτσιά, πετάει το ζώο προς τη θάλασσα. Δεν του αρκεί, όμως, ένα θύμα. Προσπαθεί να προσελκύσει και δεύτερο γατί, που επίσης τριγυρίζει κάτω από το τραπέζι. Ο νεαρός κρατάει ένα ψάρι στο χέρι, σηκώνεται από την καρέκλα, προσπαθεί να πιάσει το γατάκι, αλλά εκείνο δεν του κάνει τη χάρη. Ξεφεύγει και απομακρύνεται, γλιτώνοντας (ίσως;) να εκσφενδονιστεί στη θάλασσα, όπως και ο φίλος του.

Σας περιέγραψα το βίντεο με το οποίο έγινε χαμός στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες μέρες. Το ανήρτησε ο ίδιος ο νεαρός που κλώτσησε το γατί, ο οποίος είναι εμφανές ότι έσπαγε πλάκα με ό,τι έκανε. Για κακή του τύχη, όμως, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων δεν το θεώρησαν καθόλου αστείο. Και η Σταματίνα Σταματάκου, αυτό το κορίτσι που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, κίνησε γη και ουρανό για να πάρει ο «πλακατζής» αυτό που του αξίζει: δημόσια κατακραυγή και μια ωραιότατη καταγγελία, που οδήγησε στη σύλληψή του και θα τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη. 

Ο νόμος περί κακοποίησης ζώων είναι σαφής, είναι αυστηρός όσο πρέπει και, αν εφαρμόζεται, όλοι εκείνοι που κακοποιούν και δολοφονούν ανυπεράσπιστα ζώα δεν θα μένουν ατιμώρητοι, όπως συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν. Δεν λέω ότι η χώρα μας είναι σε καλό δρόμο. Στην πραγματικότητα, και ειδικά στην ελληνική επαρχία, η κακοποίηση ζώων είναι σύνηθες φαινόμενο και υπάρχει μια μερίδα κόσμου που θεωρεί τα ζώα πλάσματα ενός κατώτερου θεού και τους φέρεται ανάλογα. 

Οχι, λοιπόν, δεν είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά σίγουρα είμαστε σε καλύτερο. Σε αυτή την πορεία βελτίωσης έπαιξε τεράστιο ρόλο η αυστηροποίηση των νόμων και το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που κοπιάζουν για να κάνουν τους νόμους ορατούς και να αλλάξουν τη νοοτροπία μας, να μας αφυπνίσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν. Η Σταματίνα Σταματάκου είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Δημοσιογράφος και διευθύντρια της  οργάνωσης Zero Stray Pawject, τη διακρίνει απίστευτη επιμονή, έχει μια συνεχή δράση και έναν στιβαρό δημόσιο λόγο, που δεν είναι δυνατόν να περάσουν απαρατήρητα. Και συνήθως, φέρνουν αποτέλεσμα. 

Ισως το θέμα με το γατάκι να είχε κάνει τον κύκλο του στα κοινωνικά δίκτυα και να είχε χαθεί στον σωρό των ειδήσεων, αν η Σταματίνα Σταματάκου δεν έκανε μια σειρά αναρτήσεων και κινήσεων. Να ποστάρει το βίντεο και να ενημερώσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Επειτα παρενέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και το θέμα πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Τη Σταματίνα την ακολουθώ στο Facebook και πολλές φορές το timeline φέρνει μπροστά μου τις αναρτήσεις της. Ενα ζωάκι που έσωσε, ένα άλλο που περιθάλπει, ένα που μας καλεί να το υιοθετήσουμε, τις αποστολές της σε παράνομα κυνοκομεία για να σώσει αθώες ψυχές και να μας δείξει τη φρίκη που συμβαίνει εκεί, τις συνεντεύξεις όπου μιλάει για τις προσπάθειες της ίδιας και των φιλοζωικών οργανώσεων, και βέβαια τις προτάσεις τους. Οπως είναι η σύσταση μιας ομάδας που θα αποτελείται από εκπροσώπους της αστυνομίας, του Δήμου, εκπρόσωπο φιλοζωικών οργανώσεων και κτηνίατρο του Δήμου, μέσω της οποίας θα γίνονται ενημέρωση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, συστάσεις, έλεγχοι και επιβολή προστίμων για κακοποιήσεις ζώων. 

Η Σταματίνα Σταματάκου είναι μια «επίμονη κηπουρός». Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τη Σταματίνα. Είναι παραδείγματα προς μίμηση, είναι οι influencers που η κοινωνία μας έχει ανάγκη. 

ΥΓ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News