181
| .

Μια χορογραφία των άνω άκρων

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 30 Ιανουαρίου 2016, 06:54

Μια χορογραφία των άνω άκρων

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 30 Ιανουαρίου 2016, 06:54

«Φανταστείτε πώς θα ήταν τα νύχια σας, αν αποκτούσαν ζωή. Τα βερνίκια θα άλλαζαν χρώμα καθώς κινούνται τα δάχτυλα και οι ιδέες θα αποκτούσαν σχήμα». Αυτά τα λόγια συνοδεύουν το «Transforming». Μια μικρού μήκους ταινία του ιάπωνα σκηνοθέτη Μιζούκι Καβάνο, που μεταμορφώνει -κυριολεκτικά- τα γυναικεία νύχια.

Για τις ανάγκες της κινηματογράφησης, μια ομάδα από σχεδιαστές και γραφίστες δημιούργησε 521 τεχνικά νύχια, που έγιναν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ολα σχεδιασμένα και χρωματισμένα με την επίβλεψη της (διάσημης στην Ιαπωνία) μανικιουρίστας Χατσούκι Φουρουτάνι, που ήταν επίσης σύμβουλος στην παραγωγή της ταινίας.

Για αυτή την πρωτότυπη χορογραφία των άνω άκρων, τα τεχνητά νύχια κολλήθηκαν πάνω στα πραγματικά νύχια ενός γυναικείου χεριού και οι λήψεις έγιναν με την τεχνική του stop-motion animation (καρέ-καρέ). Τη δράση συμπληρώνουν μινιατούρες διαφόρων πλασμάτων από πλαστελίνη και χαρτί, που γεννιούνται μέσα από τα νύχια, ή… βυθίζονται σε αυτά.

Το οπτικό αποτέλεσμα είναι μια αποθέωση του μικροσκοπικού, σε διαρκή μεταμόρφωση. Οχι τυχαία, ο σκηνοθέτης Μιζούκι Καβάνο τελειώνει την ταινία του με μια ρήση από τα «Δοκίμια στην απραξία», ένα κλασικό έργο της ιαπωνικής λογοτεχνίας: «Η ζωή είναι πραγματικά όμορφη γιατί ποτέ δεν σταματά να μεταμορφώνεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News