467
Ολα τα φώτα στρέφονται επάνω στον Νίκο Ανδρουλάκη και στη Φώφη Γεννηματά. Εδώ σε μια εικόνα-προοικονομία της σύγκρουσης από το δεύτερο ντιμπέιτ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η προίκα και ο δεύτερος γύρος στην Κεντροαριστερά

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 14 Νοεμβρίου 2017, 07:24
Ολα τα φώτα στρέφονται επάνω στον Νίκο Ανδρουλάκη και στη Φώφη Γεννηματά. Εδώ σε μια εικόνα-προοικονομία της σύγκρουσης από το δεύτερο ντιμπέιτ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η προίκα και ο δεύτερος γύρος στην Κεντροαριστερά

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 14 Νοεμβρίου 2017, 07:24

Δεύτερος γύρος λοιπόν για την εκλογή ηγεσίας στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς την ερχόμενη Κυριακή. Με τη βαριά σκιά των περισσότερων από διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρων να επικρέμαται αλλά και με το μήνυμά τους στον πρώτο γύρο ότι η ευρεία προοδευτική δημοκρατική παράταξη υπάρχει και απαιτεί: ενότητα και ανανέωση.

Υπάρχει, κατά συνέπεια, πολιτικό διακύβευμα, πέραν της προσωπικής ανάδειξης της Φώφης Γεννηματά ή του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγία; Για αρκετούς από τα ποσοστά που πήραν η κυρία Γεννηματά (41,2%) και ο κ. Ανδρουλάκης (24,8%) –διαφορά 16,5 μονάδων– προκύπτει το ερώτημα κατά πόσον είναι «πολιτικά απαραίτητος » ένας δεύτερος γύρος.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει. Πρόκειται για τη διαχείριση της προίκας που οι 210.264 προοδευτικοί πολίτες δημιούργησαν με τη ψήφο τους. Και ασφαλώς η αύξησή της. Το εύρος της συμμετοχής έλυσε σε μεγάλο βαθμό  το θέμα της ενότητας για την επόμενη μέρα. Κανείς και για κανένα λόγο δεν φαίνεται να θελήσει να παίξει με την πορεία του εγχειρήματος .

Το δίδυμο Γεννηματά – Ανδρουλάκη ήταν ένα από τα  ισχυρά ενδεχόμενα που θα προέκυπτε από την κάλπη, για τον δεύτερο γύρο, καθώς και οι δύο πλευρές διαθέτουν οργανωτικό μηχανισμό στελεχών που αλώνισε την Ελλάδα μαζεύοντας ψήφους.

Κι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να «φαγωθεί» η προίκα. Να πάρει, δηλαδή, τη μορφή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε μηχανισμούς, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και όσων στηρίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κι αυτοί ΠΑΣΟΚ δηλώνουν αλλά συγκρούονται σφόδρα με τους οργανωτικούς υπεύθυνους της  Φώφης Γεννηματά έχοντας απωθημένα από τις παλαιότερες εσωκομματικές  αναμετρήσεις, του 2007 και του 2012. Είναι υφέρπουσα η επιθυμία να διεκδικήσουν τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη.

Στους πέραν του ΠΑΣΟΚ χαμένους του πρώτου γύρου και σε παράγοντες της ευρύτερης παράταξης είναι διάχυτη η ανησυχία για την επικράτηση του ανωτέρω κλίματος, την προσεχή εβδομάδα, με συνέπεια το συνολικό εγχείρημα να κινδυνεύει να υποστεί αφυδάτωση καθώς είναι σχεδόν αναμενόμενο να προσέλθουν λιγότεροι στις κάλπες και να ανατραπεί η εικόνα της περασμένης Κυριακής. Θα ήταν προτιμότερο να αναζητηθούν συγκλίσεις κι όχι να επιδιώκεται η αναμέτρηση

Επιπλέον φοβούνται μήπως η επικράτηση του «πασοκικού διδύμου» αποτελέσει πρόσκληση για ένταξη σ’ ένα νέο ΠΑΣΟΚ κι όχι σ’ έναν αναγκαίο ευρύτερο προοδευτικό φορέα.

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Γεννηματά, έχοντας τον αέρα της πρωτιάς από τον πρώτο γύρο, αισθάνεται δικαιωμένη για την πρωτοβουλία που πήρε να ανοίξει τις διαδικασίες στον κόσμο της παράταξης. Δεν πρόκειται όμως να σηκώσει τους τόνους, επιμένοντας στην ενότητα και στην κοινή συμπόρευση όλων.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι εγγυάται την ενότητα και την ανανέωση και επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι στον δεύτερο γύρο δεν εκλέγεται αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ αλλά ο επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα, ώστε να αντιπαρατεθεί στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη.

Οπως κι αν έχουν τα πράγματα η προστασία και διαχείριση της προίκας των δημοκρατικών πολιτών από τη νέα ηγεσία είναι προφανές ότι θα κρίνει και το μέλλον της προσπάθειας και του ίδιου. Αρκεί να μην φανεί προικοθήρας.