580
Ανοιξη 2013, στην κορύφωση του «Δεν πληρώνω», ένα χαρακτηριστικό γκράφιτι στη Θεσσαλονίκη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η μαφία της ελπίδας

Γιώργος Στρατόπουλος Γιώργος Στρατόπουλος 21 Ιανουαρίου 2017, 07:30
Ανοιξη 2013, στην κορύφωση του «Δεν πληρώνω», ένα χαρακτηριστικό γκράφιτι στη Θεσσαλονίκη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η μαφία της ελπίδας

Γιώργος Στρατόπουλος Γιώργος Στρατόπουλος 21 Ιανουαρίου 2017, 07:30

Στο Σικάγο της ποτοαπαγόρευσης κάποιοι έσπαγαν το μαγαζί του Τζιμ κάθε εβδομάδα. Μέχρι που ενέδωσε και πλήρωσε. Εκτοτε οι στατιστικές βελτιώθηκαν, το μαγαζί του Τζιμ ήταν πια «ασφαλές». Πλήρωνε και κανείς δεν το έσπαγε πια.

Στη διάρκεια της κρίσης πολλοί συμπολίτες μας γονάτισαν οικονομικά και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Υπήρξαν όμως και πολλοί άλλοι, που ενώ είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους άνετα, λιγότερο άνετα ή με δυσκολία, δεν το έκαναν, γιατί ήλπιζαν να τους χαριστούν. Μπορεί να ήταν παράλογη η ελπίδα τους, ήταν όμως βάσιμη. Διότι μέχρι το 2015 η τότε αξιωματική αντιπολίτευση και βέβαιη επόμενη κυβέρνηση καλλιεργούσε την προσδοκία ότι καταργούσε τους «παράνομους» και «απάνθρωπους» φόρους. Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, σε όλες τις εκδοχές της, υποσχόταν ένα είδος σεισάχθειας.

Τον Ιανουάριο του 2015 απέκτησαν κυβερνητική καρέκλα οι εμπνευστές του κινήματος «Δεν πληρώνω» αλλά ο κόσμος δεν αντιλήφθηκε αμέσως ότι τα ψέματα τελείωσαν. Διότι υπήρχε σε εξέλιξη το αφήγημα της περήφανης διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το οποίο η ελπίδα ερχόταν παρέα με την αξιοπρέπεια.

Εγινε ό,τι έγινε και με την ελπίδα και με την αξιοπρέπεια ο κόσμος άρχισε να το καταλαβαίνει από το Φθινόπωρο του 2015 και μετά. Όταν συνειδητοποίησε πως όχι μόνο τα χρέη δεν θα χαριστούν και ο ΕΝΦΙΑ δεν θα καταργηθεί, αλλά, αντιθέτως, είδε να πυκνώνουν οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών και η απειλή πλειστηριασμού για χρέη στο δημόσιο έγινε απτή. Η ελπίδα έδινε τη θέση της στη λογική και η αξιοπρέπεια έκανε ταμείο στην πραγματικότητα. Έτσι, το 2016 άλλαξαν στάση πολλοί συμπολίτες μας που πρωτύτερα αμελούσαν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Πέρασαν απ΄το Ταμείο κι άρχισαν να τακτοποιούν τις οφειλές τους.

Αυτό έγινε ορατό στα έσοδα του Δημοσίου από ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2016. Οι εισπράξεις από παλαιές ή νέες οφειλές προς το δημόσιο ήταν €1,5 δισ. περισσότερες από το 2015 ή το 2014 (Πίνακας Ι), αύξηση κατά 38%! (Πηγή Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εδώ)

Eispraxeis_2017A

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2016. Η πιο ευχάριστη και αισιόδοξη είδηση ήταν η εξαιρετική πορεία των εσόδων! Το κράτος εισέπραξε περίπου €2,4 δισ. περισσότερα απ΄ όσα είχε το ίδιο προϋπολογίσει ένα χρόνο πριν, κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2016. Επίδοση πολύ εντυπωσιακή!

Εξ αυτών τα €600 εκατ. οφείλονται σε επιπλέον έσοδα από φόρους που νομοθετήθηκαν τον Ιούνιο στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης και τέθηκαν σε ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2017 εδώ σελ. 124). Αρα, η πραγματική υπεραπόδοση των εσόδων είναι €1,8 δισ. Και αυτή η επίδοση παραμένει πολύ εντυπωσιακή!

Προσέξτε όμως, από το €1,8 δισ. υπεραπόδοσης των εσόδων του κράτους, το €1,5 δισ. οφείλεται στην υπεραπόδοση από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή από τη βελτίωση στους δείκτες συμμόρφωσης των φορολογουμένων έναντι παλαιότερων φορολογικών υποχρεώσεων. Και η εξήγηση για αυτήν την υπεραπόδοση δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών για τους πολιτικούς καθοδηγητές του «Δεν πληρώνω» και της φορολογικής ανυπακοής. Αντιθέτως, θα έπρεπε μάλλον να ντρέπονται που οι πολίτες επέστρεψαν στα ταμεία του κράτους το 2016 τμήμα των οφειλών που δεν απέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια επειδή τους πίστεψαν.

Ονόμασα μαφία της «ελπίδας» την υστέρηση που προηγήθηκε της σημερινής υπεραπόδοσης γιατί μοιάζει πολύ με την παλιά μαφιόζικη τακτική. Οταν οι έμποροι της «ελπίδας», η παρέα του «Δεν πληρώνω», έλαβαν τα λύτρα της κρατικής εξουσίας, ξαφνικά και χωρίς άλλη αιτία, οι πολίτες «συμμορφώθηκαν», οι στατιστικές βελτιώθηκαν, η εισπραξιμότητα των φόρων αυξήθηκε και το ταμείο του κράτους έκανε ρεκόρ εισπράξεων!


Σημείωση:
¹Τα αποτελέσματα για το 2016 αποτελούν εκτίμηση βασισμένη στην πορεία των εσόδων για το 11μηνο του 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News