447
Μπέτυ και Αλέξης στο Μαξίμου, ακούν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Τότε δεν έλεγε ψέματα ο Πρωθυπουργός. Τώρα; | Menelaos Myrillas / SOOC

Η κυρία Πρωθυπουργού έχει «δίκιο»…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 4 Ιανουαρίου 2018, 16:10
Μπέτυ και Αλέξης στο Μαξίμου, ακούν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Τότε δεν έλεγε ψέματα ο Πρωθυπουργός. Τώρα;
|Menelaos Myrillas / SOOC

Η κυρία Πρωθυπουργού έχει «δίκιο»…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 4 Ιανουαρίου 2018, 16:10

Κανόνας πρώτος (δημοσιογραφικός), πολύ γνωστός: αν ένας σκύλος δαγκώσει έναν άνθρωπο, δεν είναι είδηση. Επομένως, το γεγονός ότι η Μπέτυ Μπαζιάνα λέει ότι ο (σύντροφός της) Πρωθυπουργός «δεν πρόδωσε, δεν είπε ψέματα, δεν εξαπάτησε» δεν αποτελεί είδηση. Αν έλεγε το αντίθετο, θα είχαμε άλλα να λέμε.

Κανόνας δεύτερος, ευρύτερος: δεν ασχολούμαστε με τα γυναικόπαιδα των πολιτικών, ασχολούμαστε με τους ίδιους. Επομένως, δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η κυρία πρωθυπουργού, εφόσον δεν πολιτεύεται και οι δηλώσεις ή πράξεις της δεν επηρεάζουν την κυβερνητική πολιτική.

Μπορούμε να κρίνουμε τη συγκεκριμένη φράση της μόνο σε συνδυασμό με όσα λέει και κάνει σήμερα ο (σύντροφός της) πρωθυπουργός. Λοιπόν, την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι η κυρία Μπαζιάνα έδωσε συνέντευξη (θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή), δημοσιεύεται άρθρο που συνέγραψε ο κ. Τσίπρας (εδώ). Το οποίο αποδεικνύει ότι η κ. Μπαζιάνα μπορεί έχει ένα «δίκιο». Πράγματι, αν δεχθούμε ότι στο παρελθόν (σ’ αυτό αναφέρεται ή ίδια) ο νυν Πρωθυπουργός είχε αυταπάτες, τότε όντως «δεν είπε ψέματα». Όμως, εξακολουθεί να λέει ψέματα-επομένως και εξαπατά- σήμερα. Ιδού πώς το κάνει μέσα από το σημερινό άρθρο του:

1. Γράφει ο κ. Τσίπρας: «Ο ελληνικός λαός έκανε μια επιλογή: να στρέψει την πλάτη του σε ακραίες πολιτικές λιτότητας και ύφεσης, που εφαρμόστηκαν από πολιτικές δυνάμεις που αγνόησαν τη λαϊκή βούληση». Πράγματι, ο ελληνικός λαός το 2015 καταψήφισε τη λιτότητα των προηγούμενων και ανέθεσε στον κ. Τσίπρα να την ανατρέψει, όπως υποσχόταν. Και τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Τη συνέχισε ίδια και απαράλλαχτη. Ομως, τηρουμένων των αναλογιών, δηλαδή αν συνυπολογιστούν οι υποσχέσεις, η λιτότητα Τσίπρα είναι χειρότερη.

2. Γράφει ο κ. Τσίπρας: «Τα δημοσιονομικά μας επιτεύγματα είναι πρωτοφανή. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 2% για το 2017. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε σχεδόν κατά 7% από την ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας». Τι αποκρύπτει ο κ. Τσίπρας; Oτι «δημοσιονομικά επιτεύγματα» (πχ πλεονάσματα) είχαν και οι προηγούμενοι, μόνο που τότε ήταν «ματωμένα». Oτι η μείωση της ανεργίας είναι πλασματική και οι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς φτώχειας. Οι αριθμοί του Πρωθυπουργού κρύβουν ένα μεγάλο ψέμα, την παραποίηση της πραγματικότητας.

Συμπέρασμα: ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν είπε ψέματα» και «δεν εξαπάτησε» στο παρελθόν, όπως λέει η σύντροφός του, το κάνει εις διπλούν σήμερα. Διότι, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, είχε το ελαφρυντικό της άγνοιας. Είχε «αυταπάτες», ας το δεχθούμε. Και ό,τι έκανε, το έκανε για να κατακτήσει την εξουσία.

Σήμερα, που ξέρει τα πάντα, γιατί (εξακολουθεί να) παραποιεί την πραγματικότητα; Προφανώς επειδή κινδυνεύει να χάσει την εξουσία.

Εν κατακλείδι, δεν έχει (ιδιαίτερη) σημασία τι λέει η κυρία Πρωθυπουργού, όσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και για τους δύο, πάντως, έχει ισχύ η ρήση του Οδυσσέα Ελύτη: «Την αλήθεια την φτιάχνει κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα».