664
Γιαν Φαμπρ και Αριστείδης Μπαλτάς | SOOC

Είναι και ο πολιτισμός ρετσινιά;

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 2 Απριλίου 2016, 17:36
Γιαν Φαμπρ και Αριστείδης Μπαλτάς
|SOOC

Είναι και ο πολιτισμός ρετσινιά;

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 2 Απριλίου 2016, 17:36

Πέμπτη μέρα του Νοέμβρη, ο Αριστείδης Μπαλτάς έχει μόλις καθίσει στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου και εκμυστηρεύεται στους δημοσιογράφους που συναντά για πρώτη φορά ως νέος υπουργός Πολιτισμού: «Στο προηγούμενο υπουργείο που ήμουν, βγήκε επικοινωνιακά πως κατέστρεψα την Παιδεία. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι ένα ευλογημένο υπουργείο που παράγει καλές ειδήσεις. Ας τις αναδείξουμε. Ετσι θα φτιάξουμε την εικόνα της Ελλάδας και την ίδια την Ελλάδα». Σήμερα τείνω να πιστέψω πως ο κύριος Μπαλτάς είναι οπαδός του μαρκετινίστικου κλισέ «any publicity is good publicity».

Δεν ξέρω αν ο κύριος Μπαλτάς θα βρεθεί σύντομα σε επόμενο υπουργείο. Αν ναι, τότε σίγουρα θα μπορεί να πει με βεβαιότητα πως εκτός από την καταστροφή της Παιδείας του χρεώνεται και η καταστροφή του Πολιτισμού. Του χρεώνεται η απαξίωση της σύγχρονης δημιουργίας, ο βάναυσος ηθικός τραυματισμός των ελλήνων καλλιτεχνών που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα του 2016 και μετατράπηκαν σε απλή ποσόστωση για τα επόμενα χρόνια. Η σκανδαλώδης περιπέτεια στην οποία ενεπλάκη η χώρα μας με την υπόθεση Φαμπρ και την ανάθεση σε αυτόν του Ελληνικού Φεστιβάλ δεν χωρά παρερμηνείες.

Ηθελε ο υπουργός να δημιουργήσει η Ελλάδα θετικές ειδήσεις σε όλον τον κόσμο. Ετσι έλεγε. Πίστεψε ότι θα το κάνει αφαιρώντας την λέξη «Ελληνικό» πρώτα-πρώτα από το Φεστιβάλ για να την αντικαταστήσει με το φιλόδοξο «Διεθνές». Αρνηση καταγωγής; Επαρχιώτικος ενθουσιασμός;

Δεν αρκούσε η μετονομασία. Στη συνέχεια αποδέχθηκε πλήρως και πανηγυρικά το πρόγραμμα του αιρετικού βέλγου δημιουργού. Μετέτρεψε το Φεστιβάλ σε ένα hot-spot της περιπλανώμενης βελγικής τέχνης. Κάτι που υποθέτω ότι θα πίστευε πως «περιποιεί τιμή για τη χώρα». Και προφανώς, αισθανόταν τόσο βέβαιος για την επιλογή του που έπεισε ακόμα και τον Πρωθυπουργό να δεχθεί τον Φαμπρ στο Μέγαρο Μαξίμου και να του ζητήσει να δημιουργήσει ένα διεθνές φεστιβάλ που θα δοξάσει τη χώρα.

Δεν ξέρω αν ο κύριος Μπαλτάς θα βρεθεί σύντομα σε επόμενο υπουργείο. Αν ναι, τότε σίγουρα θα μπορεί να πει με βεβαιότητα πως εκτός από την καταστροφή της Παιδείας του χρεώνεται και η καταστροφή του Πολιτισμού.

Τρεις μέρες μετά ο Γιαν Φαμπρ έχει ήδη παραιτηθεί. Χωρίς καν να ενημερώσει το υπουργείο Πολιτισμού. Εξευτελίζοντας την πολιτική ηγεσία, αυτούς που του έδωσαν γη και ύδωρ για να δημιουργήσει, αυτούς που του χάρισαν ένα φεστιβάλ για τον ίδιο και τους φίλους του. Εξευτελίζοντας την ίδια την Ελλάδα και τους δημιουργούς της.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά μετράνε για το ρετιρέ της Μπουμπουλίνας ή για το Μέγαρο Μαξίμου. Ισως το μόνο που μετράει να είναι η ταπείνωση που δέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το έβλεπες πως αισθανόταν υπόχρεος και ελαφρώς κομπλαρισμένος απέναντι στον Φαμπρ, όπως έγερνε πλάι του στο καναπέ του γραφείου του.

Δεν είμαι βέβαιη αν Τσίπρας και Μπαλτάς αντιλαμβάνονται ότι με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Φαμπρ σε διεθνή μέσα μιλώντας περί «εχθρικού περιβάλλοντος» κατάφερε ένα ακόμα πλήγμα στην εικόνα της χώρας.

Ο κύριος Μπαλτάς που είδε στο πρόσωπο του Φαμπρ τον Σπινόζα, τον Ρέμπραντ και τον Βερμέερ μαζί, με τον χειρισμό του κηλίδωσε έναν θεσμό εξήντα ετών και δημιούργησε μια βαριά αρνητική είδηση για την Ελλάδα. Ισως έπρεπε να το περιμένουμε, κρίνοντας από την ευκολία με την οποία απέπεμψε τον επιτυχημένο Γιώργο Λούκο από τη διεύθυνση του Φεστιβάλ, χωρίς καν να έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη, χωρίς καν να ακούσει τις εκκλήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου και των πολιτών που συγκρότησαν ένα πρωτοφανές σε μέγεθος και αφοσίωση κοινό για το Φεστιβάλ Αθηνών.

Ας επανέλθουμε σε όσα είπε ο κ. Μπαλτάς στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους: «Ηρθα εδώ με το λογική της αντιστροφής: Να ακούσω από εσάς τι οφείλει να κάνει ένα υπουργείο και πως ο υπουργός οφείλει να συνεργάζεται με τους δημοσιογράφους. Θέλω να ξεκινήσει μια δημιουργική σχέση μεταξύ μας». Δεν άκουσε τίποτα, όμως. Ούτε διάβασε. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής εξέδιδε ειρωνικές ανακοινώσεις λέγοντας πως θα μας εκπλήξει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Λίγες ώρες μετά στο υπουργείο έψαχναν παντού, ακόμη και στα spam των e-mail αν υπάρχει παραίτηση Φαμπρ.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου δεν την είχε βρει. Στις έξι ακριβώς το υπουργείο ανακοίνωσε πως βρέθηκε η επιστολή παραίτησης… Μήπως είναι η ώρα να αρχίσει να συντάσσεται ένα άλλο κείμενο παραίτησης εκεί στην Μπουμπουλίνας;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News