470
Ο Πιερ Μοσκοβισί (δεξιά) με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή | Nick Paleologos / SOOC

Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση οι αβρότητες Μοσκοβισί

Ο Πιερ Μοσκοβισί (δεξιά) με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή
|Nick Paleologos / SOOC

Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση οι αβρότητες Μοσκοβισί

Καμιά φορά ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις μπορεί να οδηγήσουν στα χειρότερα αποτελέσματα. Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ήλθε στην Αθήνα για να στηρίξει την κυβέρνηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις. Όταν ρωτήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών είπε ότι οι «δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται» αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν είναι άκαμπτες» καλλιεργώντας ελπίδες για την ανατροπή του ψηφισμένου μέτρου.

Η δημιουργική ασάφεια σκόρπισε κύματα ενθουσιασμού στο Μαξίμου αλλά δεν προσέφερε τίποτα το χειροπιαστό στους συνταξιούχους που αγωνιούν.

Πέραν αυτού, η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίασε ο κ. Μοσκοβισί για τη ζωή στη χώρα μετά τις 20 Αυγούστου ενόχλησε σφόδρα την αντιπολίτευση και… σαν να βλέπαμε αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η Νέα Δημοκρατία και ο Επίτροπος αντάλλαξαν βολές και αιχμές.

Η στάση Μοσκοβισί ερέθισε τη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη τους σχολίαζαν ότι ο Επίτροπος διάλεξε πλευρά και έκρυψε την πραγματικότητα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης (στο πρόγραμμα της ενισχυμένης επιτήρησης) κάνοντας «σέρβις» στο αφήγημα της γραβάτας. Όλα αυτά πυροδότησαν μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Την Πέμπτη στη Βουλή, στη συζήτηση για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα και επιχείρησε να δώσει μια πρόγευση του «υπερόπλου» που όλοι έχουν καταλάβει πια ότι θα λανσάρει στην προεκλογική αρένα: την ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, αν χρειαστεί, ακόμη και με μονομερή ενέργεια.

«Τελικά επιθυμείτε διακαώς, την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε μήπως τελικά αυτό δεν συμβεί» είπε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στο Μητσοτάκη, λανσάροντας ξανά το παλιό αφήγημα του υπερασπιστή των συνταξιούχων έναντι των δημίων που θέλουν να τους πετσοκόψουν τις συντάξεις.

Γιατί είναι κακοί και ο ίδιος καλός. Τόσο απλά. Και παρά το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ψηφίσει δύο φορές στη Βουλή την περικοπή τόσο των συντάξεων όσο και του αφορολόγητου.

Οι άλλοι όμως αυτή τη φορά ήταν έτοιμοι και ο Μοσκοβισί λειτούργησε κερασάκι στην τούρτα: τα πήραν στο κρανίο! Μητσοτάκης και Γεννηματά έδρασαν ως πυροτεχνουργοί που απενεργοποίησαν με τις διατάξεις που κατέθεσαν το υπερόπλο Τσίπρα. Δηλαδή το λαϊκιστικό αφήγημα ότι προεκλογικά θα παλεύει μόνος του απέναντι σε όλους τους κακούς να σώσει τις συντάξεις. Αυτές που ο ίδιος ψήφισε να κοπούν.

Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να απορρίψει τις διατάξεις που πρότειναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων για να μην ξηλώσει μόνος του τη γραβάτα πριν καν εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup για το χρέος.

Βεβαίως η απενεργοποίηση της λαϊκιστικής «βόμβας» του Αλέξη Τσίπρα έγινε με «ρεαλπολιτίκ»: αντιμετώπισαν τον χείμαρρο του λαϊκισμού με τις δικές τους μικρές δόσεις για να τον εξουδετερώσουν. Και όλα αυτά μάλλον άσχημα πράγματα προμηνύουν για την προεκλογική περίοδο που έχουμε μπροστά μας…

Το συμπέρασμα της εβδομάδας είναι ότι οι αβρότητες Μοσκοβισί δεν απέδωσαν. Και την κυβέρνηση ζημίωσαν και τον λαϊκισμό φούντωσαν και επέτειναν τη σύγχυση των συνταξιούχων. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι το Eurogroup, όπου ο κ. Μοσκοβισί δεν παίζει παρά ελάχιστο ρόλο στις αποφάσεις, δεν δέχεται την ακύρωση του μέτρου.