379
|

Τόπο στα θεατρικά νιάτα: Δημήτρης Λάλος

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 3 Δεκεμβρίου 2010, 04:26

Τόπο στα θεατρικά νιάτα: Δημήτρης Λάλος

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 3 Δεκεμβρίου 2010, 04:26

Καλλιτεχνικό «παιδί» της Ελένης Σκότη και της ομάδας ΝΑΜΑ στο θέατρο Επί Κολωνώ, έχει ξεχωρίσει για τις δυναμικές ερμηνείες του ενώ γι’ αυτή του σκίνχεντ «Ροτβάιλερ» στο ομώνυμο έργο, πέρσι είχε προταθεί για το θεατρικό βραβείο Δημήτρης Χορν.

• Πολιτισμός μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα υπουργείο. Ενα υπουργείο πολιτισμού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτισμό. Τώρα κατά πόσο αυτά τα δύο συμπίπτουν, είναι ένα άλλο ερώτημα.

• Το «Ροτβάιλερ», που επαναλαμβάνουμε και φέτος, για τρίτη χρονιά, στο Επί Κολωνώ, δυστυχώς γίνεται κάθε χρόνο και πιο επίκαιρο κι αυτό με στεναχωρεί πολύ ως πολίτη. Τα θέματα που πραγματεύεται, όπως ο ρατσισμός, ο φασισμός, η πνευματική και η σωματική βία, από όπου και αν αυτή προέρχεται, είναι φαινόμενα πολύ έντονα στην Ελλάδα του 2010.

• Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας βλέπω δύο αντικρουόμενα φαινόμενα: από τη μία μαγαζιά να κλείνουνε και κόσμος να καταστρέφεται και από την άλλη μία ψευδαίσθηση ότι όλα πάνε καλά, όλα δουλεύουν ρολόι. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια φούσκα που σύντομα θα σκάσει. Το θέμα είναι πότε και πώς.

• Δεν θα έλεγα ότι με ενοχλεί κάτι στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό που με ενοχλεί είναι η παγκόσμια πραγματικότητα, που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το φυσικό δίκαιο. Και είναι η παγκόσμια πραγματικότητα που κινεί τα νήματα ακόμα και σε αυτή τη γωνιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό γρανάζι στη διακυβέρνηση των πολυεθνικών που κάνουν το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό «παιχνίδι».

• Αν κάτι μου δίνει ελπίδα, είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε δείξει ανά τους αιώνες πως, εκεί που δεν το περιμένει κανείς, μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.

• Για το επαγγελματικό μου μέλλον νιώθω την ανασφάλεια που νιώθει κάθε επαγγελματίας που αγαπάει την δουλειά του και την βλέπει να κινδυνεύει. Τώρα, πως σκοπεύω να σταθώ απέναντι στην κρίση; Με αξιοπρέπεια. Δηλαδή ό,τι έκανα και πριν την κρίση. Δεν έπεσα στην παγίδα του lifestyle, να αποκτήσω σπίτι στο τάδε προάστιο ή το δείνα αυτοκίνητο, ώστε να χρειαστεί να κάνω πράγματα μη αξιοπρεπή για να ανταπεξέλθω. Αυτό δηλαδή που έχουν κάνει αρκετοί συνάδελφοί μου. Δε θέλω να κάνω εκπτώσεις στις επιλογές μου.

INFO: Ο Δημήτρης Λάλος παίζει στις παραστάσεις «Λα Τσούνγκα» και «Ροτβάιλερ» στο θέατρο Επι Κολωνώ (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός τηλ. 212-2540312).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News