592
|

Πιάσε με αν μπορείς

Νίνα Μαρία Πασχαλίδου Νίνα Μαρία Πασχαλίδου 27 Σεπτεμβρίου 2013, 00:44

Πιάσε με αν μπορείς

Νίνα Μαρία Πασχαλίδου Νίνα Μαρία Πασχαλίδου 27 Σεπτεμβρίου 2013, 00:44

Στην ερώτηση «υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους;» ο 24χρονος Γιάννης Μουργής απαντάει «υπάρχουν, αρκεί να μπορεί κάποιος να ονειρευτεί πέρα από τα όρια που του θέτει η κοινωνία, και να τολμήσει να τα υλοποιήσει». Τόση ωριμότητα από έναν νέο 24 χρόνων, ομολογώ πως δεν την περίμενα. Μιλάει συγκεκριμένα και αποφασιστικά, και είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος. Ο Γιάννης είναι μάλλον αυτό που όλοι περιμένουμε με αγωνία να εμφανιστεί στην Ελλάδα. Ανήκει σε μια ομάδα νέων που αναγκάστηκαν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, να την κάνουν κτήμα τους και ίσως εντέλει και να την εκμεταλλευτούν. Ο Γιάννης εξομολογείται πως αν δεν ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη, ίσως να μην αναζητούσε άλλες λύσεις. Ίσως να μην έκανε τόσο μεγάλα όνειρα. Τελείωσε την ΑΣΟΕΕ, και έπειτα έκανε ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της διοίκησης στην εκπαίδευση. Στη συνέχεια ήταν και εκείνος άνεργος. Αλλά όχι άεργος. Χρησιμοποίησε το επίδομα ανεργίας για να τρέχει σε διαγωνισμούς. Ένας από αυτούς ήταν και ο διαγωνισμός Call to Innovation που διοργάνωσε το TedxAcademy σε συνεργασία με το Singularity University των ΗΠΑ. Ο διαγωνισμός τον ανέδειξε νικητή με την ιδέα του Organery, μια ολοκληρωμένη συνοικιακή κομποστοποίηση με «έξυπνους» κάδους διαχείρισης που αναγνωρίζουν ψηφιακά το οργανικό DNA των απορριμμάτων. Ο πολίτης τοποθετώντας τα απορρίμματα του στους ειδικούς κάδους, μέσα από ένα σύστημα πόντων βασισμένο στην θεωρία των παιγνίων του μαθηματικού Τζον Νας, κερδίζει πόντους που αντιστοιχούν σε εκπτώσεις σε καταστήματα.

Το έπαθλο ήταν μια υποτροφία αξίας $30.000 για συμμετοχή στο Graduate Studies Program του Singularity University στην Καλιφόρνια. «Δεν περίμενα να κερδίσω, ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη για εμένα, η νίκη αυτή υπήρξε καταλυτική για εμένα, άλλαξε τη ζωή μου».

Ο Γιάννης Μουργής βρέθηκε από τη γενέτειρά του Καλαμάτα για 10 εβδομάδες στο Singularity University στη Silicon Valley στο Campus της NASA, όπου μαζί με 80 ακόμη νικητές από παρόμοιους διαγωνισμούς που διεξάγονται σε 30 χώρες, διδάχθηκε πώς να μετατρέψει την ιδέα του σε πράξη. «Εκεί έμαθα ανάμεσα σε άλλα πώς η γνώση μπορεί να βοηθήσει τον τόπο μου, πώς η μια τεχνολογία ανταγωνίζεται τη άλλη, πώς η κοινωνία στο μέλλον θα αλλάξει δραστικά και ο άνθρωπος θα μπορεί να κατασκευάζει μόνος του πράγματα όπως με το 3D printing για παράδειγμα και πώς θα κληθούμε να χειριστούμε αυτή την πρόκληση. Το ζήτημα είναι ποιος θα έχει στα χέρια του αυτή την τεχνολογία, για παράδειγμα αν την έχει ένας φασίστας στην Ελλάδα αυτό γίνεται αμέσως επικίνδυνο».

Στα σχέδιά του για το μέλλον βρίσκεται η «Έξυπνη Πόλη», μια συνεργασία ανά την Ελλάδα, για μια πόλη που εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες της, με στόχο να εξοικονομεί ένας Δήμος ακόμη και ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

«Θέλω επίσης να βοηθήσω νέα παιδιά που αναζητούν μια διέξοδο, πιστεύω στα start ups, πιστεύω ότι το μέλλον της χώρας μας είναι η καινοτομία, και ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος στην ανάπτυξη» συμπληρώνει για να μοιραστεί λίγη ακόμη από την αισιοδοξία του. Ίσως η ορμή του Γιάννη Μουργή να φαντάζει εξωπραγματική μέσα σε ένα πλαίσιο ανεργίας και απόγνωσης αλλά ο ίδιος διαφωνεί. «Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε πέρα από το όνειρο του Δημοσίου, αλλά συνειδητοποιούμε σιγά-σιγά ότι αυτό το ξεβόλεμα είναι μάλλον θετικό. Μόνον έτσι οι νέοι θα αρχίζουν να οραματίζονται. Και πιστέψτε με πρέπει να ονειρευτείς πολύ για να μπορέσεις να προχωρήσεις, για αυτό και πρέπει να τολμούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον μας χωρίς όρια και με μεγάλη τόλμη, και να μη φοβόμαστε την αποτυχία».

*Ο Γιάννης Μουργής είναι ένας από τους ομιλητές στο TEDx Academy με θέμα την «Ανακάλυψη». Το TEDx Academy 2013 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώρα 13:00. Για περισσότερες πληροφορίες www.tedxacademy.com

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News