424
|

Αλήθεια, ποιος ήταν ο Δευκαλίων;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 20 Δεκεμβρίου 2014, 00:04

Αλήθεια, ποιος ήταν ο Δευκαλίων;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 20 Δεκεμβρίου 2014, 00:04

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος -όταν ο Πάνος Καμμένος έφυγε από τη Ν.Δ.- του έγραφε άρθρα με το ψευδώνυμο «Δευκαλίων». Ποιος ήταν αυτός;

Στην ελληνική Μυθολογία Δευκαλίων είναι ο σύζυγος της Πύρρας: Αυτοί ήταν και οι μόνοι άνθρωποι που επέζησαν από τον Κατακλυσμό και δημιούργησαν ξανά την ανθρωπότητα.

Ο Δευκαλίων ήταν γιος του Προμηθέα και της Πανδώρας ή της Κελαινούς ή της Κλυμένης του Ωκεανού, κατά τον Διονύσιο της Αλικαρνασσού.

Κατά τον Αυγουστίνο Ιππώνος, ο Δευκαλίων και ο Προμηθέας ήταν σύγχρονοι του Μωυσή.

Το όνομά του, κατά μία εκδοχή, προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «δεύκος» -παραλλαγή του «γλεύκος», που σημαίνει γλυκός- και «αλιεύς», που σημαίνει ψαράς. Υπάρχει και άλλη άποψη, που λέει ότι προέρχεται από το «Δευς» <Ζευς και το «καλίων» – με λίγα λόγια, εκείνος που έχει το κάλλος του Διός.

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών – η πιο γνωστή version έχει ως πρωταγωνιστή τον Νώε.

Πώς έχει η ιστορία; Όταν στη Θεσσαλία βασίλευε ο Δευκαλίωνας, ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το γένος των ανθρώπων. Ο Δευκαλίωνας πληροφορήθηκε από τον πατέρα του, Προμηθέα, για την επερχόμενη καταστροφή και έτσι κατασκεύασε ένα πλοίο – το λες και «Κιβωτό». Εκεί, έβαλε εφόδια για να μπορέσουν να επιβιώσουν και επιβιβάστηκε μαζί με τη γυναίκα του. Όχι, ζώα δεν πήρε μαζί.

Κάποτε, όταν οι βροχές που έστειλε ο Δίας σταμάτησαν, το πλοίο του Δευκαλίωνα προσάραξε ή στην κορφή του Παρνασσού ή στον Άθω της Χαλκιδικής ή στο όρος Όθρυς στη Θεσσαλία. Ο Δευκαλίων και η Πύρρα αποβιβάστηκαν και έκαναν θυσία στον Φύξιο Δία. Για να αναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος, ξεκίνησαν να πετούν πέτρες πίσω από την πλάτη τους: Ω του θαύματος, οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες, ενώ εκείνες που έριχνε η Πύρρα γίνονταν γυναίκες.

Η πρώτη πετριά του Δευκαλίωνα δημιούργησε τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων. Οι άνθρωποι που «γεννήθηκαν» από τις πέτρες ονομάστηκαν «λαός» – δηλαδή, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από τις πέτρες, αφού στα αρχαία ελληνικά «λας» ήταν η «πέτρα».

Στον περίβολο του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα στα αρχαία χρόνια, όπως αναφέρει ο Παυσανίας, υπήρχε ένας τάφος όπου -κατά τις μαρτυρίες, αλλά και την παράδοση- ήταν θαμμένος ο Δευκαλίωνας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι Δευκαλίωνας ήταν και ο γιος του Μίνωα και αδελφός του βασιλέα της Κρήτης, Κατρέα.

Τώρα, για ποιον λόγο ο Αποστολόπουλος χρησιμοποίησε αυτό το… nickname, δεν γνωρίζουμε – προς το παρόν. Ίσως να ήταν και προφητικό για τον πολιτικό κατακλυσμό στον οποίο θα συμμετείχε…

Πηγές – Διαβάστε περισσότερα
Wikipedia
Κόμβος
Θεογονία
Wikisource
Θεοί
Livepedia

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News