O Αδωνις Γεωργιάδης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. | SOOC/CreativeProtagon
Απόψεις

Ακενοτούνμπο;

Ο Αντετοκούνμπο είναι Ελληνας και κάθε συζήτηση περί αυτού περιττή. Τόσο περιττή που, από όσα είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, το ενοχλητικό ήταν ότι δεν γνώριζε (;) το όνομά του. Ακενοτούνμπο τον ανέβαζε, Ακενοτούνμπο τον κατέβαζε. Ακόμα και αν δεν το έκανε επίτηδες είναι προσβλητικό. Για κάθε άνθρωπο
Κοσμάς Βίδος

Βρίσκω πλέον κουραστική την κουβέντα που ξαναπιάνουμε κάθε δύο-τρεις μέρες, κάθε φορά με μία νέα αφορμή, σχετικά με την ελληνικότητα των Αντετοκούνμπο. Που επειδή είναι έγχρωμοι, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν: Είναι ή δεν είναι Ελληνες; Είναι Ελληνες και κάτι άλλο μαζί; Και τι είναι αυτό το… άλλο; Μήπως κρύβει κινδύνους για εμάς; Γιατί πόσο Ελληνες μπορεί να είναι οι «ξένοι» που τους κάναμε Ελληνες, όταν, ως γνωστόν Ελληνας δεν γίνεσαι αλλά γεννιέσαι; Ή μήπως, Ελληνας δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι; Τι είναι η πατρίδα μας τελικά;

Το πιάσαμε πάλι το λακριντί μετά τις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε «κάπου στην Αφρική» και απλώς έχει την ελληνική ιθαγένεια. Είναι εντυπωσιακό, ότι και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ (όπως και πολλοί άλλοι) εξακολουθεί να μην μπορεί να χωνέψει ότι: Οι αδελφοί Αντετοκούνμπο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα από γονείς Νιγηριανούς που είχαν μεταναστεύσει στη χώρα μας. Κάποια στιγμή απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια. Οπότε είναι Ελληνες με καταγωγή από τη Νιγηρία. Θα τους προτιμούσαμε με καταγωγή από το π.χ. Καρπενήσι; Ε, δεν είναι από το Καρπενήσι. Θα τους προτιμούσαμε με πιο λευκό δέρμα; Φτάνει με τις αγριότητες! Οπως ο ίδιος ο Γιάννης έχει δηλώσει: «Κανείς δεν μπορεί να μας πει πως δεν είμαι Ελληνας. Είμαι Ελληνας. Δεν έχω γνωρίσει κάτι άλλο πέρα από την Ελλάδα. Δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία».

Οπότε η κουβέντα, όσο και αν επιμένουμε σε αυτή, είναι περιττή. Τόσο περιττή που, από όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης (που ενώ ξεκίνησε για να επαινέσει τον καλαθοσφαιριστή τα έκανε σαλάτα), περισσότερο από την επιμονή του στο θέμα της ελληνικότητας και της καταγωγής, με ενόχλησε το ότι δεν γνώριζε (;) το όνομα του διεθνούς παίκτη. Ακενοτούνμπο τον ανέβαζε, Ακενοτούνμπο τον κατέβαζε.

Ακόμα και αν δεν το έκανε επίτηδες, ακόμα και αν πράγματι μπερδεύτηκε, αυτή η τσαπατσουλιά, η υπεράνω, η αδιάφορη αντιμετώπιση («ο… πως τον λένε», «θυμίστε μου το ονοματάκι σας», «εγώ έτσι θέλω να τον λέω» κλπ.) είναι εξαιρετικά προσβλητική όχι μόνο για έναν άνθρωπο που απολαμβάνει τη δημοφιλία του Αντετοκούνμπο, αλλά για κάθε άνθρωπο. Και δεν τιμάει έναν πολιτικό που θέλει να φαίνεται διαβασμένος και ενημερωμένος, που χτίζει την εικόνα του δημοκράτη ο οποίος σέβεται το ίδιο όλους τους ανθρώπους είτε έχουν γεννηθεί στην Αφρική, είτε στα Σεπόλια.

ΥΓ. Η αδελφή μου και τα ανίψια μου έχουν τρεις υπηκοότητες: Την Ελληνική, τη Βρετανική και την Αυστραλιανή. Αναρωτιέμαι, εκεί στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας όπου ζουν, πώς μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι μια οικογένεια με μαμά Ελληνίδα, μπαμπά Αγγλο και παιδιά Αγγλοελληνάκια, που είναι και Αυστραλοί. Με πιο ανοιχτά μυαλά από όσο αντιμετωπίζουμε εμείς τους… Ακενοτούνμπο, ελπίζω.