Advertisement

548
Νέα χρονιά. Μια απ΄ τα ίδια; | Achilleas Chiras / SOOC

Πρωτοχρονιά μοναδική, σαν όλες τις άλλες

Μαριάννα Κόκοτα 29 Δεκεμβρίου 2017, 16:16
Νέα χρονιά. Μια απ΄ τα ίδια;
|Achilleas Chiras / SOOC

Πρωτοχρονιά μοναδική, σαν όλες τις άλλες

Μαριάννα Κόκοτα 29 Δεκεμβρίου 2017, 16:16

Πρωτοχρονιά!

Είναι η εκκίνηση, έχεις ενέργεια, καλή διάθεση και κυρίως την πίστη ότι κάτι μπορείς να αλλάξεις. Είναι Γενάρης και σχεδιάζεις τον τρόπο που θα υλοποιήσεις τις αποφάσεις που έχεις πάρει: διατροφή, γυμναστική, συχνότερες συναντήσεις με φίλους, ποιοτικότερο χρόνο με τους μικρούς και μεγάλους που μεγαλώνουν, λιγότερη στεναχώρια για όσα δεν μπορείς να έχεις. Την ίδια ώρα προϊστάμενοι και ρυθμιστές οφειλών καλωσορίζουν το νέο έτος ζητώντας τη δέσμευση σου στους δικούς τους στόχους, κέρδους χρόνου και χρήματος, τα οργανογράμματα, τις πληρωμές και τις προθεσμίες. Ο Φλεβάρης σε βρίσκει αγχωμένο, εκνευρισμένο, και με ένα ελαφρύ αίσθημα ματαίωσης. Η φωνή της πρωτοχρονιάς ίσα που ακούγεται, και προσπαθείς να πιαστείς από κάπου, ώστε να φανείς συνεπής απέναντι στον εαυτό σου· τι καλύτερο από την υγεία, γιατί «καλά όλα τα άλλα, αλλά αυτό πρέπει».  Καταλήγεις  να υπερηχογραφείσαι και να φυσικοθεραπεύεσαι με μικρά διαλείμματα καρναβαλιού και νηστείας, στα οποία δεν πιστεύεις, αλλά ειλικρινά στη φάση που εξετάζεσαι, γιατί όχι;

Μάρτιος, αρχή της άνοιξης, και η περίοδος της διαφωνίας στο γραφείο και το σπίτι συνεχίζεται σε φθίνουσα όμως πορεία, καθώς ο περιστασιακός ήλιος είναι ικανός να ζεστάνει τις φωνές εκατέρωθεν. Κάνει κρύο, χιονίζει ενίοτε, αλλά όλο και με κάποια δραστηριότητα καταπιάνεσαι, ενταγμένη ρεαλιστικότερα στο πραγματικό σου πρόγραμμα: γιόγκα, τρέξιμο, ολιγόωρα σεμινάρια για τη δουλειά ή την τρέλα σου. Τον Απρίλη, ανασταίνεται η ανάγκη μαζέματος της απλωμένης οικογενειακής ρίζας, που εν τω μεταξύ έχει σκορπίσει πάλι. Μαζεύεις αυγά και πασχάλια εδώ και εκεί, παράλληλα με τα λουλούδια και τις αλλεργίες, που ανθίζουν. Ο Μάης κυκλοθυμεί. Η υγρασία, η ζέστη, η μπόρα, το ντύσιμο σε στρώσεις δημιουργούν την απαραίτητη αστάθεια για τη γέννηση της αίσθησης ότι όλα είναι πιθανά. Ρισκάρεις! Τολμηρές διεκδικήσεις, σκληρές δίαιτες, συλλήψεις παιδιών, μηνύματα με θρασύ περιεχόμενο.

Ιούνης και ξεκινάς τις μπύρες, τις συναυλίες και τα μπάνια καταλήγοντας ότι μάλλον έχεις πάρει πολύ βαριά κάποια πράγματα και ότι η ζωή πρέπει να είναι ανάλαφρη. Ο ήλιος του παρατεταμένου μεσημεριού του Ιουλίου ακινητοποιεί την εξέλιξη οποιασδήποτε με κόπο προγραμματισμένης δραστηριότητας έχεις κατακτήσει τους προηγούμενους μήνες, και το μόνο που συντελείται είναι κάποιες αιφνίδιες απώλειες. Ραστώνη και ο Αύγουστος του μαζικού ολιγοήμερου τουρισμού, σου επιτρέπει να αγγίξεις το σώμα σου και το σώμα του άλλου, με αντηλιακό και μαγιώ έστω. Στην παραλία και τη θάλασσα βρίσκεις τα συστατικά σου, χώμα και νερό, τόσο απλά.

Τη σκιά του ρίχνει ο Σεπτέμβρης, μαλακώνοντας την ένταση των χρωμάτων, εντοπίζοντας τη ξηρότητα, το περιττό, τη ξεφτισμένη άκρια. Κούρεμα, ενυδάτωση, σχολικά είδη, κοινωνικοποίηση σε γάμους και βαφτίσια, δεύτερη ευκαιρία εκκίνησης μέσα στη χρονιά: στόχος η οργάνωση της εύρυθμης ρουτίνας. Τελευταία νότα εξωστρέφειας ο Οκτώβρης. Η ώρα αλλάζει και η διάθεση μαζί της. Αν στη δουλειά δημιουργείς, ανυπομονείς να χειμωνιάσει για να συγκεντρωθείς αποτελεσματικότερα, αν στη δουλειά αναπαράγεις, παρακαλάς το καλοκαίρι να κρατήσει και άλλο. Παιδιά, σκυλιά, γατιά μπαίνουν σε τάξη. Νοέμβρης και η βροχή συχνότερη, ρούχα και παπούτσια εγκλωβίζουν το σώμα, άγχος να προλάβεις να κλείσεις συμφωνίες, να πληρώσεις χρέη, να λήξεις εκκρεμότητες, να χωρίσεις ή να σμίξεις πριν τις γιορτές. Οι συναντήσεις σε σπίτια για ποτό και φαγητό οργανώνονται. Διακόσμηση και στολισμός με γιορτινά φώτα και διάθεση λησμονιάς της κακιάς στιγμής. Ένας μήνας έμεινε, πες ό,τι είναι να πεις, Δεκέμβρης είναι, σαν θαύμα θα ακουστεί.

Πρωτοχρονιά! Είναι η εκκίνηση, έχεις ενέργεια, καλή διάθεση και κυρίως την πίστη ότι κάτι μπορείς να αλλάξεις.

Πρωτοχρονιά μοναδική, σαν όλες τις άλλες. Ευκαιρία, μην την χάσεις και αυτή.

Καλή χρονιά!