579
. | Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Σύριζα και οι Αν. Ελ. είναι τέκνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Κώστας Χρυσικός 26 Ιανουαρίου 2017, 13:36
.
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Σύριζα και οι Αν. Ελ. είναι τέκνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Κώστας Χρυσικός 26 Ιανουαρίου 2017, 13:36

Κλείσαμε πλέον δύο χρόνια με το Σύριζα και τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην κυβέρνηση και με εξαίρεση κάποιους θερμούς οπαδούς των δύο κομμάτων, οι περισσότεροι ψηφοφόροι αυτές τις μέρες απορούν ποιοι ψήφισαν τον Σύριζα και τους Αν.Ελ. και πώς αυτοί δεν αντιλήφθηκαν ότι οι δεσμεύσεις τους δεν επρόκειτο ποτέ να υλοποιηθούν.

Αυτό που πολλές φορές ξεχνούν όμως οι περισσότεροι, είναι ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν προέρχονται από παρθενογένεση. Είναι και τα δύο φτιαγμένα με τα υλικά των προγενέστερων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και απόρροια όλων των παθογενειών που αυτά καλλιέργησαν στη συνείδηση των ψηφοφόρων στα 41 χρόνια διακυβέρνησής τους.

Αν δούμε επιγραμματικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Σύριζα και των Αν.Ελ. αλλά και τα έργα και τις ημέρες τους από τότε που εκλέχθηκαν, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πώς αυτές οι παθογένειες διατηρούνται σήμερα μέσω αυτής της κυβέρνησης.

Δεσμεύσεις για την εξωτερική/οικονομική πολιτική: Κατάργηση του μνημονίου, διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων και αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, συμμαχία του Νότου, εκβιασμός των δανειστών και διαπραγμάτευση που θα τους στρίμωχνε, μονομερής διαγραφή του χρέους κ.α.

Δεσμεύσεις για το εσωτερικό της χώρας: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 751 ευρώ κατώτατος μισθός, 13η σύνταξη, συσάχθεια για τα κόκκινα δάνεια, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, τιτλοποίηση των κερδών του ορυκτού πλούτου, «πόλεμος» εναντίον συγκεκριμένων ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, κατάργηση παρελάσεων, διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας κ.α.

Οι δεσμεύσεις αυτές, όπως καταλαβαίνετε, είναι προβληματικές καθεαυτές. Αρχικά, οι δεσμεύσεις για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το χρέος είχαν όλες εθνικιστικό υπόβαθρο. Δεν είναι τυχαίο ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε και ο σχετικός τόνος στον οποίο έγιναν οι δεσμεύσεις δεν διέφερε πολύ από αυτόν της Χρυσής Αυγής. Οι δεσμεύσεις για το εσωτερικό της χώρας, είχαν αποκλειστικά και μόνο λαϊκιστικό χαρακτήρα με κοινό χαρακτηριστικό σε όλες, την άμεση και ως δια μαγείας ανακούφιση όλων των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν από την αρχή της κρίσης οι έλληνες πολίτες. Μάλιστα, τίποτα από όλα αυτά δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει από ένα πιστό στην ιδεολογία του Αριστερό-Σοσιαλιστικό κόμμα. Αντ’ αυτού είναι η κοινή επωδός των δεσμεύσεων των περισσότερων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ένα αμάγαλμα εθνικισμού και λαϊκισμού που σπάνια υπενθυμίζει στον ψηφοφόρο τις υποχρεώσεις του, αλλά τον διαβεβαιώνει αντ’αυτού ότι είναι ένας φορέας δικαιωμάτων και ότι πρέπει να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης από τους εταίρους του στην Ευρώπη.

Πέραν των ουτοπικών αυτών δεσμεύσεων, τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης αποτελούν και αυτά μία καρικατούρα των χειρότερων πρακτικών που εισήγαγαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχουν φυσικά καμμία σχέση με την αριστερή-σοσιαλιστική ιδεολογία που θεωρητικά εκπροσωπεί ο Σύριζα. Διορισμοί ημετέρων, διγλωσσία –σκληροί προς τους εταίρους σύμφωνα με τα λεγόμενά τους εντός της χώρας, αλλά τελικά συναινετικοί με τους εταίρους στις συναντήσεις τους στο εξωτερικό–, νεποτισμός, διαφθορά –συνεργασία με επιχειρηματίες των ΜΜΕ που στοχοποιούσαν προεκλογικά και προσπάθεια ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης–, ενδυνάμωση των σχέσεων εκκλησίας-κράτους κ.α.

Δεν θα έπρεπε να απορεί κανείς με όλα αυτά. Οι ίδιοι ψηφοφόροι που γαλουχήθηκαν σε αυτές τις «αξίες» πριν την κρίση αναζήτησαν το κόμμα που θα τις εκπροσωπούσε αφότου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν πλέον πολλά περιθώρια για ψέματα μετά από την έκθεσή τους στον ρεαλισμό των μνημονίων. Η λύση λοιπόν, για να αποκτήσουμε κυβερνήσεις που χειρίζονται με ρεαλισμό τα εσωτερικά και τα εξωτερικά θέματα, είναι να καταλάβει ο κάθε ψηφοφόρος ότι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι ένα χαϊδολόγημα στα αυτιά των μη συνειδητοποιημένων και των ονειροπαρμένων. Γεννούν μόνο ψέματα και καμία λύση και κανένα κέρδος δε θα έρθουν χωρίς κόπο και ρεαλισιτκή αντίληψη της κατάστασής μας, απλά και μόνο γιατί νομίζουμε ότι είμαστε ο… περιούσιος λαός της Ευρώπης.

*Ο Κώστας Χρυσικός, είναι οικονομικός αναλυτής και εργάζεται στο Λονδίνο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News