414
|

Κουτόχορτο: Ένα φυτό ελληνικό

Avatar protagon.import 4 Φεβρουαρίου 2015, 00:00

Κουτόχορτο: Ένα φυτό ελληνικό

Avatar protagon.import 4 Φεβρουαρίου 2015, 00:00

Ξέρετε υπάρχει στα ελληνικά εδάφη ένα χόρτο μοναδικό. Καταρχάς, να διευκρινίσουμε πως το κουτόχορτο ευδοκιμεί και σε άλλα μέρη, εκτός της εδαφικής έκτασης της Ελλάδος. Μόνο που στην Ελλάδα αυτό το φυτό βρίσκεται σε έξαρση. Ουσιαστικά αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς υπάρχουν στιγμές που βρίσκεται σε αδράνεια, με παραγωγή καρπού αλλά χωρίς αυτή να έχει ιδιαίτερο μέγεθος, και υπάρχουν στιγμές που το φυτό πραγματικά δεν προλαβαίνει να παράξει καινούργιους καρπούς και ο μέσος Έλληνας πολίτης, ειδικά μέσα στη κρίση, τρέχει να συλλέξει τον πολύτιμο καρπό του. Το κουτόχορτο αναπτύσσεται κυρίως την περίοδο πριν τις εκλογές και μ' έναν παράξενο τρόπο συνεχίζει να αναπτύσσεται για εκατό ημέρες μετά από αυτές. Ας δούμε τις συνέπειες της χρήσης του, ή τις παρενέργειες για κάποιους.

Το κουτόχορτο μετατρέπει ορκισμένους αριστερούς ιδεαλιστές, που ψήφιζαν αριστερά όταν αυτή βρισκόταν στο 3%, να δέχονται ομοφοβικούς, ακροδεξιούς, εθνικιστές στο ίδιο τραπέζι με αυτούς, και επιπλέον τους κάνει να τους υπερασπίζονται σθεναρά ωσάν να μιλάνε για τον Τσε τον Γκεβάρα.

Επιπλέον, το κουτόχορτο κάνει τον μέσο πολίτη να βλέπει σαν μαγκιά και ένδειξη αξιοπρέπειας τις μαγκιές του Γιάνη Βαρουφάκη και όχι μόνο αυτό, τον κάνει να στήνει διαδικτυακά ψηφίσματα για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον των δανειστών, της Μερκελ και του ΔΝΤ.

Η υπερβολική χρήση τώρα του κουτόχορτου, δημιουργεί σύγχυση σε κάποιους πρώην ψηφοφόρους του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και μπερδεύουν το Σοσιαλιστικό με το Εθνικοσοσιαλιστικό. Σαν αποτέλεσμα, κάποιοι ναζί βολτάρουν στη Βουλή.

Τέλος, το κουτόχορτο επιδρά σαν αναστολέας μνήμης για τον Έλληνα πολίτη. Του διαγράφει από το μυαλό τον καιρό που πετούσε χιλιάρικα στα μπουζούκια, που μετέτρεπε τις επιχορηγήσεις από τους κακούς ευρωπαίους σε BMW, τις εποχές που το κάθε καρυδιάς καρύδι είχε μετοχές στο χρηματιστήριο και που οι επιχειρήσεις που ανθούσαν ήταν τα ξενυχτάδικα και τα φρουτάκια. Υπό την επίδραση του κουτόχορτου, λοιπόν, όλοι αυτοί ξέχασαν ποιος φταίει για το μνημόνιο και τα έβαλαν όλοι με το μνημόνιο και τους δανειστές. Γνωστή τακτική, χρησιμοποιείται χρόνια, μάλλον η χρήση κουτόχορτου είναι παλιά.

Μένει να δούμε πότε θα απαγορευθεί η κατανάλωση του κουτόχορτου. Ίσως τότε, μεγάλη μερίδα του κόσμου κατανοήσει πως το στοίχημά μας δεν είναι ούτε να το παίξουμε καμπόσοι στους ξένους, ούτε να πετάμε πάνω από τα Ίμια. Όταν η αξιοπρέπεια θα μετατραπεί σε δεδομένο, όχι γιατί την επιβάλαμε αλλά γιατί την αξίζουμε. Έως τότε όποιος δει κουτόχορτο σπαρμένο, ας το κόψει.

Υ.Γ: Την επόμενη φορά, ο Ομπάμα εκτός από «φίλοτίμο», θα πει στον Τσίπρα και «κούτοχόρτο». Μη σας πω πως θα παραγγείλει και δέκα κοντέινερ για εσωτερική κατανάλωση.

*Ο Γιάννης Γκίκας είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News