757
|

Είμαι πολιτικός και δουλεύω για το καλό σου βρε κουτό

Στέλιος Ορφανάκης 15 Ιανουαρίου 2019, 18:13

Είμαι πολιτικός και δουλεύω για το καλό σου βρε κουτό

Στέλιος Ορφανάκης 15 Ιανουαρίου 2019, 18:13

Αισίως φθάσαμε στο 2019 αναζητώντας τον επόμενο «ηγέτη» που θα μας ξανασώσει ενώ κι αυτός αναζητεί την ψήφο μας για να σωθεί στα σίγουρα. Ταυτόχρονα, ενώ το πολιτικό σύστημα αλληλοκατηγορείται, από άκρη σε άκρη, η πλειοψηφία του ψηφίζει εκλογικούς νόμους ενισχυμένης αναλογικής, δηλαδή νόμους που ενισχύουν την καταστροφή που προκαλούν οι αλληλοκατηγορούμενοι όταν αποκτούν την εξουσία.

Αλήθεια, πόσους βουλευτές έπρεπε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, που σύμφωνα με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα που είναι στην αντιπολίτευση κατηγορείται ότι κι αυτό καταστρέφει τη χώρα; Μα φυσικά 50 βουλευτές λιγότερους, με βάση την πρώτη και μόνη αυθεντική κατανομή, που έκανε ο λαός δύο φορές το 2015. Ποιος ψήφισε αυτό τον εκλογικό νόμο που δίνει 50 επιπλέον βουλευτές από όσους ορίζει η λαϊκή βούληση στις κάλπες; Η απάντηση είναι: «Όσοι κυβέρνησαν».

Τι έλεγαν πριν χρόνια στη Βουλή τα κόμματα εξουσίας που ψήφιζαν αυτό τον εκλογικό νόμο; Μα φυσικά ότι είναι για το καλό μας, για το καλό της Δημοκρατίας, του τόπου μας. Για το καλό σου βρε κουτό! Τι αποδεικνύεται σήμερα, είχαν δίκιο;

Παρόλα αυτά ακόμη κι αυτός ο εκλογικός νόμος δεν είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει. Για μένα το επαναλαμβανόμενο έγκλημα είναι η παγίδευση του ψηφοφόρου που προκαλεί το πολιτικό σύστημα πριν τις εκλογές. Η παγίδευση έχει όνομα: «Η λογική του μη χείρον βέλτιστον». Μια λογική που τη θεωρώ βαθύτατα συντηρητική και αναχρονιστική, η οποία καθυστερεί την εξέλιξη των πραγμάτων προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε τόσες και τόσες εκλογικές αναμετρήσεις και τόσες διαφορετικές κυβερνήσεις, που έχουν προκύψει, το επιβεβαιώνουν!

Δεν θέλει να έχεις πολύ μυαλό, απλά να μην είσαι πολιτικός σαν κι αυτούς, για να καταλάβεις ότι, αν ο φόβος του χειρότερου μας κάνει να επιστρέφουμε στην «ασφάλεια» του κακού, τότε το καλύτερο (πολύ ή λίγο) δεν πρόκειται να έρθει σε αυτή τη ζωή!

Κάπου εδώ αρκετοί θα ρωτήσετε: μα αφού κι εσύ πολιτικός είσαι! Καταρχήν εγώ δεν σας έβρισα. Το ότι βρέθηκα αρχικά από επιλογή μου σε μια διαδικασία αξιολόγησης που με οδήγησε στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, δεν με κάνει αυτόματα πολιτικό της κοπής που ξέρετε και θα ψηφίσετε ή ψηφίσαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Έχω διαχωρίσει τη θέση μου δημόσια από την πρώτη μέρα που είμαι στη ΝΔ. Είμαι πολίτης και σκέφτομαι πρώτα ως πολίτης αν και είμαι στην πολιτική.

Ωραία κ. Ορφανάκη και τι προτείνεται να κάνουμε; Ωραία ερώτηση αυτή! Απαντώ άμεσα! Σταμάτα να ψηφίζεις κόμματα, ψήφισε πρώτα ανθρώπους με τους οποίους συμφωνείς, όπου κι αν ανήκουν.

Ναι, αλλά θα φέρετε ως αντίλογο ότι άλλοι δείχνουν πριν τις εκλογές και άλλοι μετά τις εκλογές, ακόμη και οι κάθε φορά «νέοι» που εμφανίζονται ως η νέα ελπίδα αποδεικνύονται συνεχιστές του κακού παλιού! Κι όμως κι εδώ υπάρχει απάντηση και λύση. Οι πολιτικοί που σας έχουν διαψεύσει, δεν άλλαξαν όταν πήραν την εξουσία, είχαν αλλάξει από πριν πάρουν την εξουσία, δηλαδή από την εποχή που έκαναν προεκλογικό αγώνα με τον ίδιο τρόπο, όπως οι παλιοί που χλευάζατε/χλευάζαμε. Εσύ δεν το πρόσεξες!

Αν θέλεις μια Ελλάδα όπως εσύ ονειρεύεσαι, θα πρέπει να δώσεις δύναμη στους ανθρώπους που ονειρεύονται το ίδιο και έχουν δείξει εκ των προτέρων πως μπορούν και θέλουν να το κάνουν. Αν δεν βρεις τέτοιους ανθρώπους πουθενά, έλα εσύ! Αν δεν βρεις πέραν της ψήφου σου, πάρ’ το απόφαση, ζεις σε λάθος χώρα!

Οι αλλαγές δεν γίνονται περιμένοντας μόνο κάποιους τολμηρούς να μπουν μπροστά να φτιάξουν το καλύτερο, να μας το παρουσιάσουν έτοιμο και τότε εμείς με το πάσο μας κι ένα φραπέ στο χέρι να πούμε: «Ναι, θα ακολουθήσουμε κι εμείς» ενώ μέχρι τότε εμείς θα ψηφίζουμε με τη σιγουριά του μη χείρον βέλτιστον τους λιγότερο κακούς, δίνοντας τους και ποσοστά 30% ή και 40% ή και παραπάνω! Αν δεν είσαι τολμηρός βοήθησε τους τολμηρούς! Καμία, μα καμία δραματική αλλαγή δεν ξεκίνησε με  ποσοστά 40%, όλες οι ανατροπές ξεκινούν με ποσοστά 1% έως 3% στην αρχή τουλάχιστον!

Να θυμόμαστε λοιπόν, ότι όταν μια κατάσταση μοιάζει ολότελα καταδικασμένη, όταν όλα δείχνουν να έχουν χαθεί, κοινωνίες με ισχυρό ψυχικό και ηθικό έρμα δίνουν λύσεις με επιλογές που δεν βασίζονται στη Βαλκανική μας αφασία. Όσο πιο γρήγορα απαρνηθούμε τη λογική του μη χείρον βέλτιστον πριν ψηφίσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το καλύτερο! Και τόσο πιο γρήγορα θα βάλεις στο χρονοντούλαπο όλους εκείνους τους παλιούς και «νέους» πολιτικούς, που και καλά δουλεύουν για το καλό σου, βρε κουτό!


* Ο Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK) ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα ενώ το 2017 επιλέχθηκε στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.