289
Σημαία με τον Μπολσονάρο στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο | REUTERS/Sergio Moraes

Μπολσονάρο, ο υπέρμαχος της «ασφάλειας»

Αλεξάνδρα Κεντρωτή 5 Νοεμβρίου 2018, 15:54
Σημαία με τον Μπολσονάρο στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο
|REUTERS/Sergio Moraes

Μπολσονάρο, ο υπέρμαχος της «ασφάλειας»

Αλεξάνδρα Κεντρωτή 5 Νοεμβρίου 2018, 15:54

Ούσα μητέρα τα τελευταία δέκα χρόνια έμαθα πως ένα παιδί, για να μεγαλώσει με ισορροπία και αρμονία, χρειάζεται σταθερό πλαίσιο και ασφάλεια. Χωρίς ασφαλή όρια είναι μονίμως ανήσυχο, επιθετικό, φοβισμένο.

Κάνοντας την σύγκριση με κοινωνικά πλαίσια πέραν της οικογένειας, συνειδητοποιώ πως και ο ενήλικας, για να μπορεί να λειτουργεί δημιουργικά και με ισορροπία, χρειάζεται ένα κοινωνικό πλαίσιο που θα του εξασφαλίζει ασφάλεια. Διαφορετικά λειτουργεί σπασμωδικά, βίαια, ακραία, σαν λιοντάρι στο κλουβί.

Πάνω στην ασφάλεια, λοιπόν, πατάνε διάφορα πολιτικά ρεύματα και κόμματα και εκμεταλλευόμενα το «χάος» και την ελλειμματική πολιτική του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού ή της δημοκρατίας, καταφέρνουν να υπερισχύουν και να επιβάλλονται.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρο, ο οποίος πάτησε πάνω στα (μεγάλα) λάθη των πολιτικών του αντιπάλων και κατάφερε να πείσει το 55,2% των Βραζιλιάνων πως οι εγκληματίες θα σκοτώνονται επιτόπου ενώ όσοι διαφωνούν μαζί τους θα φυλακίζονται. Και όλα αυτά, «μέχρι να καθαρίσει ο τόπος», μέχρι η ανομία και ο πανικός να γίνουν παρελθόν.

Πολλοί υποστηρικτές του, μάλιστα, για να γιορτάσουν την εκλογή του, βγήκαν στους δρόμους με ψεύτικα όπλα – κίνηση συμβολική για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Και μιλάμε πάντα για τον Μπολσονάρο, έναν άνθρωπο που απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους, θεωρεί τις γυναίκες «αδυναμία» της φύσης, δηλώνει θαυμαστής του Τραμπ και στοχεύει στην ενίσχυση της αστυνομικής εξουσίας προκειμένου οι αστυνομικοί να έχουν τη δικαιοδοσία να πυροβολούν εγκληματίες… αμυνόμενοι.

Δεν είναι απλά ένας «τροπικός Τραμπ» ο Μπολσονάρο, ούτε μια μόδα που θα περάσει η ακροδεξιά. Είναι κάτι βαθύτερο, απλούστερο και πιο τρομακτικό: ο Μπολσονάρο, όπως και κάθε ακροδεξιό ή φασιστικό είδωλο, υποσχέθηκε πως θα επιβάλλει την τάξη. Οι πολίτες θα κοιμούνται με «ανοιχτά παράθυρα», κι αυτό, απ’ ότι φαίνεται, είναι ικανό να παραβλέψει τα πτώματα στους δρόμους, την ανελευθερία του λόγου και την υποτίμηση οποιουδήποτε διαφορετικού.