790
| REUTERS/Sarah Meyssonnier, Stephanie Lecocq

Παράγοντας Μπριζίτ: η απόλυτη αφοσίωση του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2025, 11:50
|REUTERS/Sarah Meyssonnier, Stephanie Lecocq

Παράγοντας Μπριζίτ: η απόλυτη αφοσίωση του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2025, 11:50

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας εξαιρετικός ομιλητής ενώ η γλώσσα του πλούσια και εκλεπτυσμένη. Οταν, όμως, πρόκειται να υπερασπιστεί τη σύζυγό του, ενίοτε του ξεφεύγουν ορισμένοι άκομψοι χαρακτηρισμοί, τους οποίους ο γάλλος πρόεδρος δανείζεται από τη λαϊκή αργκό, αποκαλώντας, για παράδειγμα, «fadas» και «maboules», δηλαδή σαλεμένους και παλαβούς, τους πιο άσπονδους εχθρούς του, αυτούς που αδυνατεί να τους ανεχτεί. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί;

«Οσοι προσπαθούν να εισβάλουν στην ιδιωτική του ζωή, την οποία έχει καταφέρει να προστατεύει καλά, από τότε που πέρασε το κατώφλι του Ελιζέ το 2017, συνοδευόμενος από την πρώην καθηγήτρια θεάτρου την οποία συνάντησε στο λύκειο και είναι 25 χρόνια μεγαλύτερη του», απαντάει σε ανταπόκρισή του από Παρίσι ο Στέφανο Μοντεφιόρι της Corriere della Sera. «Ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να δείχνει απόλυτη αφοσίωση στην Μπριζίτ Τρονιέ, την οποία κατέκτησε στην Αμιένη, όταν εκείνη ήταν (39χρονών και) ήδη παντρεμένη με τρία παιδιά ενώ εκείνος ένας φιλόδοξος δεκαπεντάχρονος», προσθέτει ο ανταποκριτής της μιλανέζικης εφημερίδας στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Κρίνει, μάλιστα, πως η «κατάκτηση» της Μπριζίτ, αποτελεί το «θεμελιώδες κατόρθωμα» του Μακρόν, «το πιο σημαντικό και αντισυμβατικό της ζωής του», περισσότερο από το ότι κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλίας σε ηλικία ούτε καν σαράντα ετών και δίχως ένα κόμμα από πίσω να τον υποστηρίζει. Γιατί «δίχως εκείνη την πρώτη απόδειξη ότι οι πιο τρελές επιθυμίες μπορούν να πραγματοποιηθούν, ίσως η πορεία του Μακρόν στον κόσμο να ήταν διαφορετική».

Δεδομένης, οπότε, της απόλυτης αφοσίωσης του γάλλου ηγέτη στη σύζυγό του και στη σχέση τους, όταν οι κάμερες του Associated Press αναπάντεχα συνέλαβαν τα χέρια της Μπριζίτ πάνω στο κάθε άλλο παρά χαμογελαστό πρόσωπό του, κατά την τελευταία ιδιωτική τους στιγμή πριν από την δημόσια επίσκεψη στο Βιετνάμ, εκείνος έσπευσε να την υπερασπιστεί, χωρίς κανέναν δισταγμό, κάνοντας λόγο για πλάκα, για καλόβουλα πειράγματα στα οποία καταφεύγουν αμφότεροι συχνά, ειδικά πριν από επίσημες εμφανίσεις και υποχρεώσεις. Και κατηγόρησε τους «σαλεμένους», τους «παλαβούς» –ακόμη και «βλαμμένους» τους έχει αποκαλέσει– που επινοούν fake news και παραλογισμούς, εκμεταλλευόμενοι οποιαδήποτε αφορμή.

Οσο για τη σχέση του προέδρου της Γαλλίας με τη σύζυγό του και την επιρροή που θα μπορούσε να του ασκεί, ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει ενδεικτικά πως Μπριζίτ και η «πτέρυγα της première dame» του Ελιζέ φέρονται να διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην περιβόητη και ακόμα ακατανόητη «dissolution», τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που το περασμένο καλοκαίρι κατέστησε ακόμη πιο χαοτική την πολιτική ζωή της Γαλλίας, αντί να την ξεκαθαρίσει και να την ομαλοποιήσει, όπως ευελπιστούσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ανεξάρτητα, όμως, από το συγκεκριμένο περιστατικό, «όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μόνο μία φωνή στην οποία ο Μακρόν θα δώσει προσοχή, όταν πρόκειται να λάβει μια σημαντική απόφαση, και αυτή είναι η φωνή της συζύγου του», όπως συνοψίζει ο Στέφανο Μοντεφιόρι. «Η γυναίκα που για χάρη του βρήκε τη δύναμη να εγκαταλείψει τον σύζυγό της, προκαλώντας σάλο στην καθωσπρέπει επαρχία της Αμιένης, μπορεί σήμερα, ίσως αστειευόμενη ίσως όχι, να βάζει τα χέρια της στο πρόσωπο του Προέδρου της 5ης Δημοκρατίας», συμπληρώνει.

Αλλωστε οι Γάλλοι είναι συνηθισμένοι σε προέδρους με ταραχώδη συζυγικό/οικογενειακό βίο. Ο Φρανσουά Μιτεράν είχε φτάσει στο σημείο να έχει δύο οικογένειες, κρατώντας επί χρόνια μυστική την ύπαρξη της νόθας θυγατέρας του ονόματι Μαζαρέν Πινζό. Και ο Ζακ Σιράκ ήταν διαβόητος μοιχός αλλά η σύζυγός του Μπερναντέτ το ανεχόταν στωικά, σύμφωνα με μια ιδιότυπη παλιά αστική παράδοση.

Eπειτα ήρθε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε μιλήσει στην τηλεόραση για την κρίση στη σχέση του με τη Σεσιλιά, τη δεύτερη σύζυγό του, η οποία τον παράτησε για έναν άλλο άντρα. Στη συνέχεια, όμως, ο «Σαρκό» αναθάρρησε, ενδεχομένως υπέρ το δέον, χάρη στο γάμο του με την Κάρλα Μπρούνι. Οσο για τον Φρανσουά Ολάντ, πέρασε μεν το κατώφλι του Ελιζέ αγκαζέ με τη σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ, αλλά στη συνέχεια πιάστηκε στα πράσα καθ’ οδόν, πάνω σε ένα σκούτερ, για να παραδώσει κρουασάν στην ηθοποιό και μέλλουσα σύζυγό του Ζιλί Γκαγιέ τερματίζοντας, στη συνέχεια, τη σχέση του με την Τριερβελέρ, με μια σύντομη δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Επιστρέφοντας στο παρόν, ο Μοντεφιόρι γράφει πως, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μακρόν έχει να αντιμετωπίζει και τους Ρώσους οι οποίοι εδώ και χρόνια προωθούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, υποστηρίζοντας ακόμη και πως γεννήθηκε άνδρας και έκανε φυλομετάβαση (δύο Γαλλίδες οι οποίες αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό καταδικάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο για συκοφαντική δυσφήμιση ενώ την θεωρία επανάφερε στο προσκήνιο τους προηγούμενους μήνες η ακροδεξιά αμερικανίδα youtuber και πολιτική σχολιάστρια Κάντις Οουενς).

Την Τρίτη η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, διερωτήθηκε με τη γνωστή καυστικότητά της «μήπως η Πρώτη Κυρία ήθελε να τον εμψυχώσει, χαϊδεύοντάς τον στο μάγουλο, αλλά δεν υπολόγισε σωστά τη δύναμή της; Η μήπως ήταν το χέρι του Κρεμλίνου;». Οπως σημειώνει ο δημοσιογράφος της Corriere, ολοκληρώνοντας την ανταπόκρισή του από την πρωτεύουσα της Γαλλίας «το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μακρόν θα υπερασπίζεται πάντα την Μπριζίτ, χωρίς να κρύβεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...