368
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με τη βρετανίδα υπουργό Ελίζαμπεθ Τρας | ΥΠΕΞ

Δένδιας: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 18:16
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με τη βρετανίδα υπουργό Ελίζαμπεθ Τρας
|ΥΠΕΞ

Δένδιας: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 18:16

Μνημόνιο κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας υπέγραψαν τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Ελίζαμπεθ Τρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την άμυνα αλλά και ευρύτερα, την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως επίσης και τις επενδύσεις και μορφωτικά θέματα, γενικά το συνολικό εύρος των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Ενόψει μάλιστα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Νοεμβρίου.

»Θα ήθελα να πω ότι οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Μπορέσαμε επίσης και είδαμε λίγο από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας.

»Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια ελληνοβρετανική Συμφωνία που καλύπτει το σύνολο των τομέων, άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες.

»Και αυτό το οποίο θα ήθελα να γίνει από εδώ και πέρα είναι να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή τη Συμφωνία, με το να την εφαρμόσουμε. Να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο και να αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεών του με την Ελλάδα. Αντίθετα, μια ευκαιρία για στενότερες, βαθύτερες, ειλικρινέστερες διμερείς σχέσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τη βρετανίδα ομόλογό του Ελίζαμπεθ Τρας | ΥΠΕΞ

Ο υπουργός έκανε και ένα σύντομο σχόλιο για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι «τη γνώριζα καλά, υπήρξε αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας όταν υπηρετούσα σε αυτό το υπουργείο ως υπουργός. Με συνέδεαν μαζί της δεσμοί φιλίας και εκτίμησης. Λυπάμαι ειλικρινά και βαθύτατα για τον θάνατό της. Θα ήθελα να διατυπώσω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και να δηλώσω ότι η σεμνή και σοβαρή παρουσία της κοσμούσε το ελληνικό πολιτικό σκηνικό».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Νίκος Δένδιας συνάντησε και τη βρετανίδα υπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον. Συζήτησαν θέματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνεται σε ανάρτηση στο Twitter του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...