415
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Καραβέλλα | WWF Ελλάς

Συνάντηση Μητσοτάκη με τη WWF Ελλάς – Τι είπαν για την αποδέσμευση από τον λιγνίτη

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 15:45
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Καραβέλλα
|WWF Ελλάς

Συνάντηση Μητσοτάκη με τη WWF Ελλάς – Τι είπαν για την αποδέσμευση από τον λιγνίτη

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 15:45

Ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης, συζήτησαν τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό διευθυντή του WWF Ελλάς Δημήτρη Καραβέλλα.

Η περιβαλλοντική οργάνωση θεωρεί πολύ θετικές τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για πλήρη απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028 (όπως είχαν γίνει από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ) και για απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021.

Η γενναία αυτή δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση που χαιρετίστηκε διεθνώς, έρχεται, ωστόσο, σε αντίθεση με τη συνέχιση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εκτιμά η περιβαλλοντική οργάνωση.

Ο γενικός διευθυντής του WWF συζήτησε με τον Πρωθυπουργό την ανάγκη για ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, το οποίο δεν θα αντικαθιστά τη μέχρι σήμερα προσκόλληση στο λιγνίτη με εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αλλά θα διευκολύνει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, με τρόπο περιβαλλοντικά ασφαλή και κοινωνικά δίκαιο. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο επιθυμητός μηδενισμός από την Ελλάδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε αναμένουν υπογραφή νέων συμβάσεων, ο διευθυντής του WWF Ελλάς παρέδωσε στον Πρωθυπουργό 50.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην προχωρήσουν οι εξορύξεις στις ελληνικές θάλασσες. Παρέδωσε επίσης και την έκκληση 100 διακεκριμένων θαλάσσιων επιστημόνων, ερευνητικών οργανισμών και περιβαλλοντικών φορέων από όλο τον κόσμο που ζητούν την ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο, περιοχή με παγκόσμια οικολογική σημασία.

Το WWF, επισημαίνοντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και με δεδομένη την επίκαιρη και ολοένα αυξανόμενη σημασία των φυσικών οικοσυστημάτων για την προστασία ανθρώπων και φύσης, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παράσχει την απαραίτητη ισχυρή πολιτική στήριξη προς το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών. Με δεδομένες τις ανησυχίες που πολλοί περιβαλλοντικοί φορείς εκφράζουν για το μέλλον του συστήματος διοίκησης των περιοχών Natura 2000, δόθηκε στον Πρωθυπουργό η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για το σημαντικό αυτό θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κάλεσμα του WWF Ελλάς να στηρίξει μια διεθνή «Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο» που διαμορφώνεται στο πλαίσιο συμμαχίας πολλών κρατών

Καθώς το 2020 θα είναι μια σημαντική χρονιά διεθνώς, αφιερωμένη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη συνάντηση αναφέρθηκαν οι τρεις στόχοι που είναι απαραίτητο η Ελλάδα να στηρίξει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις: πρώτον η μηδενική απώλεια φυσικών οικοτόπων, δεύτερον η μηδενική ανθρωπογενής εξαφάνιση ειδών και τρίτον μείωση κατά το ήμισυ του αποτυπώματος της ανθρώπινης παραγωγής και κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...