689
Οι τούρκοι διεθνείς χαιρετούν στρατιωτικά μετά τη νίκη επί της Αλβανίας. Θέλουν να το επαναλάβουν και στο Σταντ ντε Φρανς; | Youtube

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία – Τουρκία: αγώνας «υψηλού κινδύνου» στη σκιά του στρατιωτικού χαιρετισμού

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 17:26
Οι τούρκοι διεθνείς χαιρετούν στρατιωτικά μετά τη νίκη επί της Αλβανίας. Θέλουν να το επαναλάβουν και στο Σταντ ντε Φρανς;
|Youtube

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία – Τουρκία: αγώνας «υψηλού κινδύνου» στη σκιά του στρατιωτικού χαιρετισμού

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 17:26

Σε αγώνα υψηλού κινδύνου έχει μετατραπεί η σύγκρουση κορυφής μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας στον όγδοο όμιλο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου – Euro 2020, λόγω της συγκυρίας στην οποία πραγματοποιείται το παιχνίδι (με την τουρκική επίθεση στους Κούρδους της Συρίας σε εξέλιξη), αλλά και της ενέργειας των τούρκων ποδοσφαιριστών να χαιρετίσουν στρατιωτικά στον τελευταίο τους αγώνα με την Αλβανία ως ένδειξη συμπαράστασης στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους.

Ηδη στο Twitter έχει δημιουργηθεί το hashtag #AnnulationMatchFranceTurquie με το οποίο χιλιάδες Γάλλοι ζητούν να μην πραγματοποιηθεί ο αποψινός αγώνας (21.45) στο Σταντ ντε Φρανς επικρίνοντας τους τούρκους διεθνείς για το μπέρδεμα πολιτικής και ποδοσφαίρου με τον στρατιωτικό τους χαιρετισμό.

Το βράδυ της Παρασκευής (11/10) η εθνική ποδοσφαίρου της Τουρκίας επικράτησε της Αλβανίας  με 1-0 χάρη σε γκολ του Τοσούν στις καθυστερήσεις και οι τούρκοι διεθνείς έσπευσαν να πανηγυρίσουν μπροστά στους οπαδούς με στρατιωτικό χαιρετισμό.

Υπήρξε όμως και συνέχεια μετά το τέλος του αγώνα όταν στον επίσημο λογαριασμό της τουρκικής εθνικής ομάδας στο Τwitter «ανέβηκε» φωτογραφία με σύσσωμη την τουρκική ομάδα εντός των αποδυτηρίων να επαναλαμβάνει τον πατριωτικό -κατά τους ίδιους- χαιρετισμό.

«Αφιέρωσαν τη νίκη τους στους γενναίους στρατιώτες μας και στους μάρτυρες», έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας.

Το ίδιο όμως έκανε και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους Ιμπραχίμ Τσολάκ, ο οποίος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής στη Στουτγκάρδη, χαιρέτισε στρατιωτικά (φωτογραφία πάνω) κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Τουρκίας.

Η UEFA έχει ήδη μπλοκάρει το βίντεο  στο YouTube με τον χαιρετισμό των τούρκων διεθνών στο γήπεδο. Για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στην επίσημη εξήγηση που δόθηκε.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από πλευράς ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρο για την απροκάλυπτη εκμεταλλευση αθλητικών γεγονότων για να «εξυμνηθεί» η τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Κάποιοι πάντως θέλησαν να θυμίσουν τον ναζιστικό χαιρετισμό που είχαν κάνει το 1931 οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Τουρκίας πριν από αναμέτρηση με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Βουλγαρίας, κάνοντας τους σχετικούς συνειρμούς με τις εικόνες του σήμερα.

 

Αντιδράσεις για τον αγώνα του Σεν Ντενί υπήρξαν και από μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε αξιοπρεπώς στο Σταντ ντε Φρανς αυτούς που χαιρετίζουν τη σφαγή των κούρδων συμμάχων μας», έγραψε το βράδυ της Κυριακής στο Twitter ο βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος UDI Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, πρόεδρος της ομάδας μελετών για τους Κούρδους στη γαλλική βουλή.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο γάλλος βουλευτής επανέλαβε το αίτημά του για την αναβολή του αγώνα.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 30.000 Τούρκοι – κυρίως από τη Γερμανία και το Βέλγιο- ετοιμάζονται να κατακλύσουν τις κερκίδες του Σταντ ντε Φρανς προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των ποδοσφαιριστών της εθνικής τους ομάδας.

Από την άλλη πλευρά, γάλλοι πολίτες κουρδικής καταγωγής και Κούρδοι που ζουν στη Γαλλία ετοιμάζουν μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Σεν Ντενί με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα.

Εκτός από την κινητοποίηση της αστυνομίας, οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη επιστρατεύσει 600 πράκτορες και 1.400 σεκιούριτι στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Σε κάθε περίπτωση στο γήπεδο -όπως ήταν επόμενο λόγω των χαρακτηρισμών που έχουν ανταλλάξει εσχάτως οι δύο πρόεδροι- δεν θα είναι ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν, ούτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά μόνο οι υπουργοί Αθλητισμού των δύο χωρών και ο τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι, Ισμαήλ Χακί Μουσά

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ένα πράγμα, το ματς είναι ένα άλλο. Αν και μπορεί να υπάρξουν σ’ αυτό προκλήσεις, θα προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε», θέλησε να πει ο τούρκος διπλωμάτης ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πιο ηχηρή -και ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας του αιματοκυλίσματος στη βόρεια Συρία από τα στρατεύματα του Ερντογάν- ήταν η ακύρωση της παρουσίας του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν στον ποδοσφαιρικό αγώνα, λίγες μόλις ώρες πριν από τη διεξαγωγή του.

Εκτός πάντως από πολιτικές προεκτάσεις, ο αγώνας που έχει χαρακτήρα τελικού για τις δύο ομάδες (ισοβαθμούν στην κορυφή του όγδοου ομίλου με 18 βαθμούς) έχει ένα έξτρα κίνητρο για τους Γάλλους, αφού είχαν ηττηθεί στο πρώτο ματς στην Τουρκία με 2-0, σε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια τους τα τελευταία χρόνια…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...