653
Ψυχές στοιβαγμένες σε ξύλινες βάρκες, χωρίς σωστικά μέσα, χωρίς μηχανές, χωρίς κουπιά, πλέουν στη μοίρα τους | twitter

Οι ελπίδες των μεταναστών πνίγονται μαζί τους στις ακτές της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2018, 19:48
Ψυχές στοιβαγμένες σε ξύλινες βάρκες, χωρίς σωστικά μέσα, χωρίς μηχανές, χωρίς κουπιά, πλέουν στη μοίρα τους
|twitter

Οι ελπίδες των μεταναστών πνίγονται μαζί τους στις ακτές της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2018, 19:48

Δεν αποτελεί κάποιο μυστικό, η Λιβύη είναι μία από τις χώρες επιβίβασης ανθρώπων που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, αφήνοντας πίσω τους τα σπίτια τους, για να φθάσουν στην Ευρώπη. Oχι, απλώς, για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά για να ζήσουν.

Τα «διάτρητα» σύνορα της Λιβύης με τις υποσαχάριες γειτονικές χώρες, αλλά και η κοντινή απόσταση από την Ιταλία και τη Μάλτα, αποτελούν τους κύριους λόγους για τους οποίους αυτή η βορειοαφρικανική χώρα αποτελεί σημείο διέλευσης μεταναστών.

Ορισμένοι κατορθώνουν να φθάσουν με βάρκες στα διεθνή ύδατα, όπου μετεπιβιβάζονται σε πλοία, αλλά οι επεμβάσεις της ακτοφυλακής, εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων, αυξάνονται. Στην περίπτωση αυτή, οι πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάζονται και πάλι στη Λιβύη. Επιστροφή στην κόλαση, δηλαδή.

Υπάρχουν και άλλοι πολλοί, οι οποίοι χάνονται για πάντα σε αυτά τα νερά…

Τελευταία μακάβρια καταμέτρηση; περισσότεροι από 100 μετανάστες, σύμφωνα με το BBC, πνίγηκαν στις αρχές του εφετινού Σεπτεμβρίου, όταν τα δύο φουσκωτά πλοιάρια στα οποία επέβαιναν βυθίστηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) που επικαλείται τις μαρτυρίες των επιζώντων.

Αντίστοιχα, οι 276 επιζώντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Χομς, περίπου 100 χιλιόμετρα στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Τα δύο σκάφη είχαν αποπλεύσει από τα παράλια της Λιβύης νωρίς το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου. Στο καθένα από αυτά επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι, κυρίως Αφρικανοί, αναφέρει η οργάνωση. Σύμφωνα με έναν από τους επιζώντες, η μηχανή του ενός σκάφους χάλασε, ενώ το δεύτερο άρχισε να χάνει αέρα. Κάποιοι κατάφεραν να γλιτώσουν, κρατημένοι από τα συντρίμμια που επέπλεαν.  Οι υπόλοιποι, προστέθηκαν στη μακρά λίστα όσων έχουν πνιγεί.

Στις αρχές Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, 112 ψυχές πνίγηκαν στις ακτές της Τυνησίας. Αργότερα, τον ίδιο μήνα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι 220 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρία ξεχωριστά περιστατικά, κατά τη διάρκεια μόλις δύο ημερών.

Και όσο εξετάζονται οι σχετικοί αριθμοί της απώλειας, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη: για πέμπτη συνεχή χρονιά, τουλάχιστον 1.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους εφέτος στη Μεσόγειο, με τους περισσότερους θανάτους να καταγράφονται στη θαλάσσια δίοδο μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ/IOM).

Στη Λιβύη, που είναι ο τόπος έναρξης της μεσογειακής περιπέτειας των Αφρικανών, επικρατούν συνθήκες απερίγραπτες λόγω της πολιτικής αστάθειας κυρίως, μετά την ανατροπή του Καντάφι, το 2011: εκεί οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική απάγονται για λύτρα ή πωλούνται σαν δούλοι! Eπίσης, εκατοντάδες έπρεπε να μετακινηθούν μετά τις πρόσφατες θανάσιμες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Τρίπολη.

Η Ισπανία, που ξεπέρασε την Ιταλία ως προτιμώμενος προορισμός, έχει καταγράψει περίπου 21.000 μετανάστες από τις αρχές του έτους, πάντα σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Συνολικά, μέχρι τώρα, περίπου 55.000 έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές από τις αρχές του 2018, συγκριτικά με τους 111.753 τέτοια εποχή πέρυσι, σύμφωνα με τον ίδιο Οργανισμό. Αλλά θέλουμε ακόμα τέσσερις μήνες για να υποδεχτούμε το 2018 και αυτό το δράμα δείχνει να μην έχει τέλος…

Η Ιταλία, της οποίας η νέα κυβέρνηση έχει κλείσει τα λιμάνια της στα σκάφη διάσωσης, είχε περίπου 18.130 μετανάστες που έφθασαν διά θαλάσσης από τη Λιβύη εφέτος, με τους υπόλοιπους να κατευθύνονται στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε δύο πράγματα: το ένα είναι ότι παρά τους απίστευτα χαμηλούς αριθμούς που φθάνουν στην Ιταλία, το ποσοστό των θανάτων ανά 1.000 άτομα ίσως είναι στο υψηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΜ, Τζόελ Μίλμαν.

Αναφερόμενος στους 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε: «Μόνο μία φορά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε αυτός ο θλιβερός αριθμός και αυτό ήταν το 2014, όταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πραγματικά μόλις άρχιζε».

Στο μεταξύ, κι ενώ ο μακάβριος απολογισμός συνεχίζεται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 50.000 πρόσφυγες είναι έτοιμοι να σαλπάρουν από αυτή την περιοχή και να έρθουν στην Ευρώπη.

Το επίμαχο ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι το πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους, χωρίς να πνιγούν.
Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, βάσει των δηλώσεων των επικεφαλής του, δεν είναι καθόλου αισιόδοξος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...