272
10 Σεπτεμβρίου: η σημαία των αντικαθεστωτικών Σύρων, μαζί με την τουρκική, στο φορτηγό που ξεκίνησε από την Πόλη να πάει «τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια» στο Ιντλίμπ | REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν προειδοποιεί τον Ασαντ να μην επιτεθεί στο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2018, 19:20
10 Σεπτεμβρίου: η σημαία των αντικαθεστωτικών Σύρων, μαζί με την τουρκική, στο φορτηγό που ξεκίνησε από την Πόλη να πάει «τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια» στο Ιντλίμπ
|REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν προειδοποιεί τον Ασαντ να μην επιτεθεί στο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2018, 19:20

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με άρθρο του στη Wall Street Journal, καλεί τη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους του καθεστώτος Ασαντ στη Δαμασκό, «να εμποδίσουν μία ανθρωπιστική καταστροφή» στο Ιντλίμπ.

Το Ιντλίμπ είναι η περιοχή της Συρίας όπου ακόμα ασκούν εξουσία οι δυτικόφιλοι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία, αλλά και διάφορες ομάδες τζιχαντιστών (του κλίματος της Αλ Κάιντα, κυρίως). Εκεί ζουν περί τα 3 εκατομμύρια άτομα.

«Η υποχρέωση παρεμπόδισης της επόμενης αιματοχυσίας δεν είναι υποχρέωση μόνο της Δύσης» γράφει ο Ερντογάν. «Το Ιράν και η Ρωσία έχουν ανάλογη ευθύνη, να προλάβουν την ανθρωπιστική καταστροφή, να μην την πληρώσει όλος ο υπόλοιπος κόσμος».

Τα χωριά του Ιντλίμπ έγιναν τις τελευταίες ημέρες στόχος ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών και βολών από το συριακό πυροβολικό. Λόγω αυτών των επιχειρήσεων, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κρίνει ο ΟΗΕ. (Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για το θέμα.)

Η Τουρκία ιδιαιτέρως φοβάται και τις τυχόν νέες προσφυγικές ροές, καθώς ήδη έχει δεχθεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

«Αντικείμενο μίας επίθεσης του καθεστώτος κατά της Ιντλίμπ θα ήταν τυφλές επιθέσεις για την εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης, όχι αυθεντική ή αποτελεσματική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας» γράφει ο Ερντογάν.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον συριακό λαό στο έλεος του Μπασάρ αλ Ασαντ» υπερτονίζει ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως «δολοφόνο» τον Ασαντ. Παράλληλα επικρίνει την αμερικανική θέση, αφού η Ουάσινγκτον έκανε γνωστό πριν από λίγες ημέρες ότι θα επέμβει μόνο σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων.

«Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ, που επικεντρώνονται στα χημικά όπλα, να απορρίψουν την αυθαίρετη ιεράρχηση του θανάτου» γράφει με λογοτεχνικό οίστρο ο πρόεδρος της Τουρκίας: «Τα συμβατικά όπλα ευθύνονται για πολύ περισσότερους νεκρούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...