736
Στιγμιότυπο από επίθεση διαδηλωτών σε φωτοειδησεογράφο του ξένου Τύπου. Θύματα επίθεσης έπεσαν και άλλοι εκπρόσωποι του Τύπου σύμφωνα με την Ενωση Φωτορεπόρτερ | INTIMEnews

Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης: Συλλάβετε τα ΜΑΤ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 16:19
Στιγμιότυπο από επίθεση διαδηλωτών σε φωτοειδησεογράφο του ξένου Τύπου. Θύματα επίθεσης έπεσαν και άλλοι εκπρόσωποι του Τύπου σύμφωνα με την Ενωση Φωτορεπόρτερ
|INTIMEnews

Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης: Συλλάβετε τα ΜΑΤ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 16:19

Τη σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία τριών μελών διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, όπως και του διοικητή τους,  ζήτησε η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης, Εμμανουέλα Κετσιατζή, κατόπιν καταγγελίας δημοσιογράφου για επίθεση που δέχθηκε από τα ΜΑΤ στα επεισόδια του συλλαλητηρίου του Σαββάτου.

Στη μήνυσή του ο εν λόγω δημοσιογράφος κατήγγειλε επίσης ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί αποκαλούσαν υποτιμητικά «Βούλγαρους» τους διαδηλωτές. Προσκόμισε μάλιστα και οπτικοακουστικό υλικό που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει τις καταγγελίες του.

Αναλυτικά η καταγγελία του δημοσιογράφου:

«Πριν από λίγη ώρα και ενώ κάλυπτα το ρεπορτάζ των επεισοδίων έξω από τη ΔΕΘ δέχτηκα επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ. Εξηγώ τον λόγο της επίθεσης: Νωρίτερα ένας από τους αστυνομικούς της συγκεκριμένης διμοιρίας απαντούσε στις ύβρεις διαδηλωτών λέγοντας: Καλά σας @@@@ ο Τσίπρας @@@βούλγαροι.

Διαπίστωσα ότι η συγκεκριμένη διμοιρία ανήκει στη δύναμη των Αθηνών. Πλησίασα τον συγκεκριμένο αστυνομικό και του είπα ότι θα ήταν καλό να μην απαντά στις προκλήσεις των διαδηλωτών με ρατσιστικές ατάκες.

Όπως φάνηκε δεν του άρεσε η παρατήρησή μου. Μόλις με βρήκε μόνο μου, στο σκοτάδι, κάτω από το Λευκό Πύργο μου επιτέθηκε από κοινού με έναν ακόμη συνάδελφο του. Με έπιασαν από το λαιμό και προσπαθούσαν να μου κόψουν την αναπνοή.

Αντέδρασα ζητώντας τα στοιχεία των αστυνομικών που βιαιοπράγησαν εναντίον μου. Δέχτηκα νέα επίθεση από την πλειοψηφία των μελών της διμοιρίας. Ζήτησα από τον επικεφαλής των ΜΑΤ να πράξει τα νόμιμα. Με εκφράσεις πεζοδρομίου απείλησε τόσο εμένα όσο και τους πολίτες που έσπευσαν να καταγράψουν με τα κινητά τους την επίθεση σε βάρος μου.

Δεν με τρομάζουν οι τραμπούκοι. Με τρομάζει ο φασισμός της Κυβέρνησης και των οργάνων της. Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει. Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία ξέρει να διώχνει τις χούντες. Θα το κάνει σύντομα. Όσο για τα «παλικάρια» που μου επιτέθηκαν στο σκοτάδι έχω να πω ότι υπάρχουν αστυνομικοί που τιμούν το εθνόσημο και αστυνομικοί που ντροπιάζουν την Αστυνομία».

Με τη σειρά της, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, αφού μελέτησε όλα τα στοιχεία, ζήτησε τη σύλληψη των μηνυόμενων προσώπων, για τις πράξεις της παράβασης καθήκοντος και -κατά περίπτωση- της εξύβρισης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν αποσταλεί οι κλήσεις για τη σύλληψή τους.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της μήνυσης, οι παραπάνω αστυνομικοί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, όπου υπηρετούν, για τις ανάγκες των αστυνομικών μέτρων με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ο επικεφαλής της διμοιρίας έχει τον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή. Κατά τις ίδιες πηγές όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, αναζητούνται στα όρια του αυτοφώρου.

Απειλή από ένοπλο διαδηλωτή καταγγέλλει η Ενωση Φωτορεπόρτερ

Απειλές κατά εκροσώπων του Τύπου καταγγέλλει και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, αυτή τη φορά όμως από διαδηλωτές που μετείχαν στο επεισοδιακό συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία, ένας εξ αυτών οπλοφορούσε και επιδείκνυε με προκλητικό τρόπο το περίστροφο που είχε πάνω του.

Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλει η ΕΦΕ, «την ώρα που ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια με ρίψεις αντικειμένων και χημικών από την πλευρά των αστυνομικών, διαδηλωτής πλησίασε γυναίκα εικονολήπτη που κάλυπτε την διαδήλωση για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού και προσπάθησε να της αποσπάσει με βία την κάμερα. Με την επέμβαση συναδέλφων φωτορεπόρτερ απετράπη η κλοπή και ακολούθησε λογομαχία.

»Εκείνη την στιγμή άλλος διαδηλωτής που βρισκόταν κοντά απείλησε τους φωτορεπόρτερ λέγοντας: ‘ξέρεις τι κρατάω εδώ;’, δείχνοντας παράλληλα ότι στο τσαντάκι του είχε περίστροφο, το οποίο και εμφάνισε προκλητικά».

«Το γεγονός ότι δεν έστρεψε το όπλο πάνω στους συναδέλφους, αφενός συνέβη επειδή σε κοντινό σημείο υπήρχε συγκεντρωμένη αστυνομική δύναμη, αφετέρου αυτό δεν υποβαθμίζει την σοβαρότητα του γεγονότος, το οποίο συνιστά άμεση απειλή εναντίον εργαζομένων του Τύπου», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται τέλος, ότι «η Αστυνομία δεν κατάφερε να συλλάβει τον δράστη παρότι παρά την πολυάριθμη παρουσία της στο σημείο και παρότι ενημερώθηκε άμεσα από τους συναδέλφους φωτορεπόρτερ».

«Το ΔΣ της ΕΦΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το άνω περιστατικό και καταγγέλλει τις πρακτικές τρομοκράτησης του τύπου που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων όσο και την ίδια την Δημοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση για το πρωτοφανές περιστατικό.

Με αφορμή την καταγγελία της Ενωσης Φωτορεπόρτερ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση διερεύνηση της από τις εισαγγελικές αρχές.

«Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν άμεσα να διερευνήσουν τη σοβαρότατη καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σχετικά με την ένοπλη απειλή διαδηλωτή εναντίον λειτουργών της ενημέρωσης, στο συλλαλητήριο του Σαββάτου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, και να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Το ακροδεξιό μίσος και η φασιστική βία πρέπει να έχουν τη δέουσα απάντηση από τη δημοκρατική Πολιτεία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...