576
| Wired/CreativeProtagon

Εννέα υπέροχοι οραματιστές του μέλλοντος II

Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 13:10

Εννέα υπέροχοι οραματιστές του μέλλοντος II

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 13:10

Μανού Πρακάς / Manu Prakash
Ιατρικά εργαλεία

Manu Prakash

Εχοντας πάρει πτυχίο εμβιομηχανικής από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ο Μανού Πρακάς έκανε μια δυσάρεστη διαπίστωση τριγυρίζοντας την ινδική επαρχία και ειδικά τα πιο απομονωμένα χωριά. Είδε ότι πολύτιμος ιατρικός εξοπλισμός παρέμενε σε αχρηστία μέσα σε εργαστήρια και γραφεία ενώ οι γιατροί ασκούσαν ιατρική στο… πεδίο της μάχης όπου ο ακριβός και δύσκολος στην μεταφορά και χρήση ιατρικός εξοπλισμός και ειδικά τα πολύτιμα για τις διαγνώσεις μικροσκόπια ήταν άχρηστα. Ετσι ίδρυσε την εταιρεία Foldscope Instruments και δημιούργησε αυτό που ονόμασε ο ίδιος ως το «μολύβι των μικροσκοπίων». Πρόκειται για να μικροσκόπιο που μοιάζει με χάρτινη κατασκευή οριγκάμι η οποία μπορεί να μεγεθύνει κάποιο αντικείμενο ή κάτι άλλο περίπου δύο χιλιάδες φορές. Κοστίζει λιγότερο από ένα δολάριο και φυσικά μεταφέρεται εύκολα. Ηδη η εταιρεία έχει φτιάξει 50 χιλιάδες τέτοια μικροσκόπια τα οποία χρησιμοποιούνται σε απομονωμένες ή δύσβατες περιοχές σε 135 χώρες.

To «οριγκάμι» μικροσκόπιο που βοηθά τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες για να κάνουν σωστές διαγνώσεις.
To «οριγκάμι» μικροσκόπιο που βοηθά τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες για να κάνουν σωστές διαγνώσεις.

Τζον Μπρουκς / John Brooks
Ανωνυμία στο Διαδίκτυο

John BrooksΑν και παράτησε νωρίς το σχολείο ο Τζον Μπρουκς έγινε τελικά προγραμματιστής και δημιούργησε το Ricochet, ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα το οποίο δεν προσπαθεί να προστατέψει τα μηνύματα, τα e-mail και γενικά τα δεδομένα που στέλνει κάποιος μέσα από τον υπολογιστή του από τα αδιάκριτα μάτια όπως προσπαθούν να το κάνουν τα διάφορα προγράμματα προστασίας (κρυπτογράφηση κλπ). Ο Μπρουκς σκέφτηκε το πράγμα διαφορετικά και αντί να προσπαθήσει να κάνει αόρατα τα δεδομένα ενός χρήστη υπολογιστή έκανε αόρατο τον ίδιο τον υπολογιστή! Το πρόγραμμα μεταφέρει τα δεδομένα ενός χρήστη από τον δικό του υπολογιστή σε εκείνον του ατόμου που θέλει να τα στείλει χωρίς αυτά να περνάνε από κάποιο κεντρικό διακομιστή. «Δεν υπάρχει κανένα ίχνος σου, κανένα αρχείο που να δείχνει ότι χρησιμοποίησες κάποια υπηρεσία μεταφοράς ή αποθήκευσης δεδομένων. Γίνεσαι αόρατος μέσα στο πλήθος» αναφέρει ο Μπρουκς.

Το πρόγραμμα του Μπρουκς κάνει αόρατο τον υπολογιστή και τον χρήστη του.
Το πρόγραμμα του Μπρουκς κάνει αόρατο τον υπολογιστή και τον χρήστη του.

 

Τζέιμς Λιου / James Lu
Εφαρμογή ανάλυσης DNA

James LuΕρευνητής γενετικής στην αμερικανική εταιρεία Helix ο Τζέιμς Λιου και η ομάδα του προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στον καθένα από εμάς να μαθαίνει καινούργια πράγματα για τον εαυτό του. Σε πρώτη φάση πώς θα γίνει αυτό; Με μια εφαρμογή η οποία αναλύει το γονιδίωμα ενός ανθρώπου και μπορεί να του δώσει κάθε είδους πληροφορία που θα ζητηθεί. Μπορεί κάποιος να θέλει να μάθει αν αντιμετωπίζει ήδη χωρίς να το γνωρίζει ή είναι πιθανό να αντιμετωπίσει στο μέλλον πρόβλημα με κάποια κληρονομική ή άλλη σοβαρή ασθένεια. Μπορεί κάποιος να θέλει μάθει ποιο κρασί ο οργανισμός του υποδέχεται καλύτερα και ποιο του ταιριάζει γονιδιακά περισσότερο. Ο Λιου οραματίζεται τη δημιουργία διαφόρων ειδών εφαρμογών όπως μια όπου κάποιος θα γνωρίζει τι πρέπει να φάει με βάση το μεταβολικό προφίλ του ή μια εφαρμογή που θα του δείχνει ποιοι ήταν οι πρόγονοί του σε βάθος 200 χιλιάδων ετών.

DNA_281783735
O Τζέημς Λιού θέλει να δημιουργήσει ένα πλήθος εφαρμογών γονιδιακής ανάλυσης

 

Διαβάστε περισσότερα:
Γκερντ Μαντζ / Gerd Manz

Ρομποτικοί εργάτες →

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...