247
Νέα ελπίδα για όσους χάνουν τα μαλλιά τους - στην περίπτωση που δεν νιώθουν καλά με αυτό. Ο Τζέισον Στέιθαμ δεν χρειάζεται αυτό το φάρμακο | facebook

Το βρήκαν από… «σπόντα»: Φάρμακο για την οστεοπόρωση θεραπεύει τη φαλάκρα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2018, 19:29
Νέα ελπίδα για όσους χάνουν τα μαλλιά τους - στην περίπτωση που δεν νιώθουν καλά με αυτό. Ο Τζέισον Στέιθαμ δεν χρειάζεται αυτό το φάρμακο
|facebook

Το βρήκαν από… «σπόντα»: Φάρμακο για την οστεοπόρωση θεραπεύει τη φαλάκρα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2018, 19:29

Ενα φάρμακο που έχει αναπτυχθεί για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης ενδεχομένως να μπορεί να δώσει λύση και στο πρόβλημα της φαλάκρας, το οποίο ταλαιπωρεί εκατομμύρια άνδρες ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με το BBC, η δραστική ουσία Way-316606, η κυκλοσπορίνη Α, δηλαδή -που έχει σχεδιαστεί ως αναστολέας της πρωτεΐνης SFRP1 για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης- «φαίνεται να επιφέρει ουσιαστική διαφορά για τα άτομα με απώλεια τριχωτού κεφαλής», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Νάθαν Χόκσοου, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Η κυκλοσπορίνη Α, που χορηγείται στη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων, έχει επίσης ως παρενέργεια την ενίσχυση της τριχοφυΐας.

Πάντως, υπάρχουν και δύο δραστικές ουσίες σχεδιασμένες ειδικά για τη θεραπεία της ανδρογενούς αλωπεκίας, η μινοξιδίλη για άνδρες και γυναίκες και η φιναστερίδη, μόνο για άνδρες. Αλλά, δυστυχώς, και οι δύο θεραπείες έχουν παρενέργειες και δεν είναι πολύ αποτελεσματικές. Έτσι, συχνά οι ασθενείς καταλήγουν στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Από τα στοιχεία, όμως, που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology, προκύπτει ότι η Way-316606 έχει θετική επίδραση στα τριχοθυλάκια που είχαν ληφθεί από περισσότερους από 40 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Φυσικά, θα πρέπει πρώτα να γίνει κλινική μελέτη για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της αγωγής, σε πραγματικές συνθήκες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Δερματολογικής Εταιρείας, σχολιάζοντας την είδηση, δήλωσε στο BBC: «Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα. Και καθώς η αλωπεκία είναι συχνή μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοπεποίθηση, σίγουρα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της. Κάθε νέα θεραπεία δίνει μια καλύτερη προοπτική στους πάσχοντες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...