1198
|

Κάνοντας τη διαφορά για όγδοη συνεχή χρονιά​​

Avatar Advertorial 19 Μαρτίου 2018, 13:57

Κάνοντας τη διαφορά για όγδοη συνεχή χρονιά​​

Avatar Advertorial 19 Μαρτίου 2018, 13:57

Λένε ότι οι παραδόσεις υπάρχουν για να σπάνε. Αλλά κάποιες υπάρχουν, και πρέπει να υπάρχουν, για να διατηρούνται και να συνεχίζουν. Κάτι σαν κι αυτό που κάνει το Ίδρυμα Vodafone, το οποίο φαίνεται να γνωρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μετατραπεί μια εταιρική δράση σε πραγματικό θεσμό είναι να αναπτύσσεται συνεχώς. Και κάπως έτσι το πρόγραμμα World of Difference φτάνοντας αισίως στον 8ο κύκλο του πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και καλωσορίζει όχι 10 αλλά 15 νέους συμμετέχοντες. Μετά από εκατοντάδες αιτήσεις λοιπόν, αναδύθηκε ένα δυναμικό μπουκέτο 15 επαγγελματιών οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν για ένα εξάμηνο στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους, με τον μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές να είναι πληρωμένα από το  Ίδρυμα Vodafone.

Την επιλογή των νικητών ακολούθησε ένα διήμερο workshop στο Higher Incubator Giving Growth and Sustainability (ή πιο απλά HIGGS), το γνωστό «εκκολαπτήριο» των ΜΚΟ που βρίσκεται στην περιοχή του Μεταξουργείου. Κατόπιν αυτού, οι 15 συμμετέχοντες ρίχτηκαν στα βαθιά και έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για να βελτιώσουν καίριους τομείς όπως η υγεία και η υπογεννητικότητα αλλά και να δημιουργήσουν ίσες ευκαιρίες σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Το protagon.gr δίνει την ευκαιρία για μία γρήγορη γνωριμία μαζί τους:

  • Η εκπαιδευτικός Adekunmbi Aderemi μας συστήνεται ως μέλος του οργανισμού Melissa Network. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών μεταναστών και προσφύγων ώστε, μέσα από την δημιουργία των σωστών προτύπων, να έχουν ομαλή κοινωνική ένταξη και ένα καλύτερο μέλλον. Ακούγοντας την να λέει ότι τα παιδιά αυτά «είναι άτομα σαν εσένα, απλά δε βρίσκονται στην χώρα τους», καταλαβαίνει κανείς πόσο πίστη έχει σε αυτό που κάνει.
  • Η Γεωργία Βλάχου είναι υπερασπιστής. Του πιο ευγενούς δικαιώματος στον κόσμο. Αυτού της μητρότητας. Ως supervisor της ομάδας χρηματοδότησης στη HOPEgenesis έχει το δύσκολο έργο της ευαισθητοποίησης ιδιωτικών επιχειρήσεων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων αλλά και του ευρύτερου κοινού προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό αυτό αλλά και να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα σε απομακρυσμένες περιοχές ή απομονωμένα νησιά στην Ελλάδα.
  • Η Έφη Δασκαλοπούλου πρόκειται να ετοιμάσει μια πυξίδα. Όχι μαγνητική, ούτε γυροσκοπική. Μαζί με τον  Κόμβο Διαδραστικής Μεταφοράς Γνώσης – InterMediaKT θα αναπτύξουν μια δωρεάν εφαρμογή θα δώσουν την ευκαιρία σε άτομα περιορισμένης κινητικότητας να βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα στους σύγχρονους λαβύρινθους των πόλεων – και όχι μόνο. Και μετά να έχουν την ευκαιρία να κάνουν σχόλια και να βαθμολογούν!
  • Ανάσα. Δεν υπάρχει κάτι πιο απλό ούτε και πιο απαραίτητο για την ίδια την ζωή. Η Πηνελόπη Καλλιοντζή, ως Project Manager στη Humane Social Enterprise, θα κάνει την διαφορά αναπτύσσοντας και προωθώντας τη σειρά προϊόντων «Breath Unlimited» με στόχο την ενδυνάμωση της ανάσας των ασθενών με κυστική ίνωση.
  • Για έναν νέο άνθρωπο το χειρότερο δεν είναι η φυλακή. Είναι το στίγμα που του αφήνει όταν κάποια στιγμή θα χρειαστεί να επιστρέψει πάλι στην κοινωνία. Εκεί που θα έχει να αντιμετωπίσει καχύποπτες ματιές (στην καλύτερη περίπτωση), άσχημες συμπεριφορές και ενδεχομένως τους προσωπικούς του δαίμονες. Ο Χρήστος Μακρυνιώτης υπόσχεται να προσπαθήσει να βοηθήσει όσο περισσότερους νέους μπορεί ώστε να επιτύχουν κοινωνική αποδοχή και επανένταξη. Μέσω του οργανισμού Άρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων θα αναλάβει πλήθος καθηκόντων που θα εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.
  • Ο μεγαλύτερος αστροφυσικός των ημερών μας και ένα από τα λαμπρότερα μυαλά όλων των εποχών, ο Στίβεν Χόκινγκ, που δυστυχώς λίαν προσφάτως έγινε κι αυτός αστρόσκονη, ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα 21 χρόνια του. Ειλικρινά ο  Γιάννης Μπρούζος, συνιδρυτής της Challedu-ΑΜΚΕ δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο παράδειγμα ώστε να δώσει την ευκαιρία σε ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδας να αποκτήσουν την πρόσβαση στην επιστήμη που τους αναλογεί να πρέπει να την έχουν. Κι όλα αυτά μέσα από παιγνιώδεις εκπαιδευτικές μεθόδους.
  • «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Είναι όμως έτσι; Σε μια κοινωνία που διατρανώνει ίσες ευκαιρίες και προνόμια για όλους, ο Φίλιππος Παγάνης αναλαμβάνει, ως Υπεύθυνος Υποστήριξης Τρανς Νέων στην οργάνωση Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, να παράσχει υποστήριξη και βασικές πληροφορίες για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και την γραφειοκρατία  που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου.
  • Η αξία του εθελοντισμού σαν ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό αυτού που αποκαλούμε «αλληλεγγύη», είναι αυτό ακριβώς που στοχεύει να αναδείξει η Ελένη Προβοπούλου ως υπεύθυνη ανάπτυξης δικτύου εθελοντών & Κοινωνικών Δράσεων στην Ethelon ΑμΚΕ στη Θεσσαλονίκη.
  • Μακριά από τα «role models» που δημιουργούν η τηλεόραση και τα social media, η Βούλα Χρυσανθακοπούλου και ο Οργανισμός The Tipping Point, θέτει ως στόχο να βρει πραγματικούς ανθρώπους – πρότυπα και να τα φέρει σε επαφή μέσω live video με μαθητές σε όποιο μέρος της χώρας κι αν βρίσκονται, βοηθώντας τους έτσι να διευρύνουν τόσο τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις όσο και την συναισθηματική τους νοημοσύνη.
  • Από μόνη της η βελτίωση της ποιότητας ζωής μοναχικών ασθενών ακούγεται πολύ τρυφερό και ευαίσθητο. Η Βάλια Πατατανέ και η Οργάνωση «Νοσηλεία» όμως κάνουν κάτι ευρύτερο και πολύ πιο δύσκολο. Προσπαθούν να εξαλείψουν την μοναξιά και την εγκατάλειψη από την ζωή ανθρώπων που τις βιώνουν καθημερινά. Και αυτό εντέλει είναι ένας από τους ορισμούς της ανθρωπιάς.
  • Εκτός από εικαστικός, η μόνη περίπτωση που μπορεί κάποιος να δημιουργήσει κάτι με τα χέρια του είναι πιθανότατα αν είναι μάγειρας. Ο Ντέηβιντ Σαλτιέλ όμως, ως συντονιστής εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον οργανισμό Athens Makerspace, φαίνεται να διαφωνεί. Θέτοντας ως στόχο την ανάπτυξη της κουλτούρας «Maker Movement» μέσα από την κοινωνική ευαισθητοποίηση μας εμπνέει και μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε κι εμείς κάτι μόνοι μας ή έστω συνεργατικά.
  • Ο Παύλος Σύμεντης δεν είναι αρχιτέκτονας. Ούτε μηχανικός. Δεν είναι καν οικοδόμος. Κι όμως φτιάχνει γέφυρες και μάλιστα πολύ σημαντικές. Από εκείνες που αν δεν υπάρξουν ή αν δεν κατασκευαστούν σωστά μπορεί να δημιουργήσουν δυστυχισμένες ζωές. Ως στέλεχος της Unique Minds είναι μέρος μιας αλυσίδας που σκοπό έχει να βρει τρόπους ώστε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ σχολείου και πανεπιστημίου. Με άλλα λόγια, να κάνει τους μαθητές σίγουρους για την επιλογή της τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Η Έρρικα Χριστοδούλου θέλει να επιστρέψει κυριολεκτικά στις «ρίζες» της οικονομίας. Στην αγροτική παραγωγή, η οποία όμως στην προκειμένη περίπτωση θα μπολιαστεί με σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας προκειμένου να ανταποκρίνεται σε αυτό που αποκαλείται «έξυπνη γεωργία». Μαζί με το Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Κρήτης, θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν μια ηλεκτρονική διαδραστική πλατφόρμα για την αγροτική παραγωγική διαδικασία και δραστηριότητα στο Νομό Λασιθίου.
  • «Εκπαίδευση για όλους» μοιάζει να είναι το όραμα που υπηρετεί ο Στράτος Τσιρώνης, ο οποίος ως φιλοξενούμενος στο κέντρο αποκατάστασης κοινωνικής στήριξης και δημιουργικής απασχόλησης «Ο Σωτήρ», πρόκειται να  εκπαιδεύσει άτομα με αναπηρία στη χρήση Η/Υ. Με τον τρόπο αυτό θα τα βοηθήσει στην διεύρυνση των οριζόντων τους, στην ενδεχόμενη ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και, γιατί όχι, σε μια ενδεχόμενη επαγγελματική αποκατάσταση.
  • Ο Θοδωρής Τσάτσος καταλαβαίνει καλύτερα από όλους μας την έλλειψη της έννοιας του «διαβάζω» όντας και ίδιος άτομο με προβλήματα όρασης. Για αυτό και στην περίπτωση του δικαιούται διπλό χειροκρότημα. Αφενός για το κουράγιο του να μην τα παρατάει ποτέ, αφετέρου για την δράση που αναλαμβάνει. Ως Συντονιστής Έργου στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους άλλους», πρόκειται να δημιουργήσει το πρώτο στούντιο ηχογράφησης με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγής ακουστικών βιβλίων για τα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα τυπωμένο κείμενο σε έντυπη μορφή, λόγω αναπηρίας.

Το Ίδρυμα Vodafone συμπληρώνει 26 χρόνια ζωής στην Μεγάλη Βρετανία και 16 στην χώρα μας. Τα 8 τελευταία, με το πρόγραμμα World of Difference, υποστηρίζει δράσεις σε τομείς που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον άνθρωπο, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ενσωμάτωση. Υπηρετεί με αυτόν τον τρόπο έναν από τους ιδρυτικούς του στόχους που είναι να συνδέσει τις σύγχρονες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών με την κοινωνική βελτίωση και, εντέλει, με την αλλαγή προς το καλύτερο της ζωής πολλών συνανθρώπων μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...