556
Με αρχαιοτουρκικές ρίζες, το Καζακστάν σημαίνει ότι οι Καζάκοι είναι «οι ανεξάρτητοι, οι επαναστάτες, οι νομάδες, οι θαρραλέοι» | shutterstock

Πώς «βαφτίστηκαν» οι χώρες – από πού πήραν τις ονομασίες τους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 16:56
Με αρχαιοτουρκικές ρίζες, το Καζακστάν σημαίνει ότι οι Καζάκοι είναι «οι ανεξάρτητοι, οι επαναστάτες, οι νομάδες, οι θαρραλέοι»
|shutterstock

Πώς «βαφτίστηκαν» οι χώρες – από πού πήραν τις ονομασίες τους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 16:56

Γιατί οι χώρες του κόσμου τούτου ονομάζονται όπως ονομάζονται; Αυτό διερωτάται η Corriere della Sera. Την απάντηση προσφέρει το Συνοπτικό Λεξικό Τοπωνυμίων του έγκριτου Oxford UniversityPress. Υπό την επιμέλεια του Τζον Εβερετ – Χιθ,  άγγλου στρατιωτικού και διπλωμάτη που έζησε επί σειρά ετών στη Σερβία αλλά και στο Καμερούν, την Κύπρο, την Ιταλία, την Κένυα και τη Μαλαισία, το Ομάν, την Υεμένη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οπως αναμενόταν, οι Ιταλοί ξεκινούν από την Ιταλία. Και δεν κάνουν αναφορά στην ΠΓΔΜ…

Η Καλαβρία, η λατρεία του μόσχου και η Ιταλία

Η προέλευση του ονόματος της όμορης χώρας είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι η Ιταλία αρχικά ήταν η Καλαβρία ενώ οι Ιταλοί ήταν τα μέλη της φυλής που διέμεναν εκεί. Δεν αποκλείεται το όνομά τους να προέρχεται από το γεγονός ότι λάτρευαν το μοσχάρι – vitello στα Ιταλικά, vitulus στα λατινικά. Αλλά η ερμηνεία αυτή είναι, στην καλύτερη περίπτωση, εικαστική, προσδιορίζει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Η κοινότοπη Γαλλία

Τα ονόματα των περισσότερων από τις χώρες της Ευρώπης προέρχονται από τις ονομασίες των λαών που κατοικούν στην εκάστοτε περιοχή. Κοινότοπα, οπότε, η Γαλλία είναι η «γη των Γάλλων».

Η «φοινικική» Ισπανία

Πολύ πιο ξεχωριστή είναι η (πιθανή) ετυμολογία της ονομασίας «Ισπανία». Μεταξύ των πολλών πιθανών ετυμολογιών της συγκαταλέγεται και η φοινικική λέξη «I-Sepanim» που προσδιορίζει ένα τρωκτικό της αφρικανικής ηπείρου, παρόμοιο με τον ύρακα των βράχων.

χώρα των 10 φυλών είναι η Ουγγαρία 

Ουγγαρία από το τουρκικό «on-ogur», «συμμαχία των δέκα φυλών»

Οι ισχυροί γείτονές μας Τούρκοι

Η ονομασία Τουρκία προέρχεται από τη λέξη «türk» που σημαίνει ισχυρός.

Καζακστάν, η γη των περιπλανώμενων

Το όνομα «Καζάκ» προέρχεται από την αρχαιοτουρκική λέξη «qaz», που σημαίνει «περιπλανιέμαι». Γι’ αυτό και οι Καζάκοι είναι «οι ανεξάρτητοι, οι επαναστάτες, οι νομάδες, οι θαρραλέοι».

Ο Ινδός (ποταμός) και η Ινδία

Το όνομα της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο προέρχεται από το λατινικό Indus, τον Ινδό ποταμό, δηλαδή, που σήμερα ρέει κυρίως κατά μήκος του Πακιστάν, του κράτους που προέκυψε από το διαμελισμό της Ινδίας το 1947.

Παπούα-Νέα Γουινέα, η χώρα των κατσαρομάλληδων

Από το «papuah» που παραπέμπει στα κατσαρά μαλλιά των φυλών της Μελανησίας.

Αιθιοπία, η χώρα των ηλιοκαμένων

Οι επικρατέστεροι «νονοί» της Αιθιοπίας είναι οι αρχαίοι Ελληνες καθώς η ονομασία ετυμολογικά αντλεί τις ρίζες από το αιθ- και ψ δηλαδή «καμένη όψη» εξαιτίας του ιδιαίτερου χρώματος του δέρματος των περισσότερων από εκατό εκατομμύρια κατοίκων της πιο πυκνοκατοικημένης περίκλειστης χώρας στον κόσμο.

Το μαύρο Σουδάν

Από το αραβικό «bilad as-sudan», «Γη των Μαύρων».

Η Μπουρκίνα Φάσο με τους ακέραιους

Οι περί τα 20 εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της περίκλειστης χώρας της Δυτικής Αφρικής μπορούν να υπερηφανεύονται πως ζουν στην «χώρα των ακέραιων ανθρώπων».

Η (κατά λάθος) Αμερική και η Κολομβία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οφείλουν το όνομά τους όχι στον άνθρωπο που τις ανακάλυψε, τον Γενοβέζο Χριστόφορο Κολόμβο, αλλά στον Αμέριγκο Βεσπούτσι ο οποίος υπήρξε ο πρώτος που απέδειξε ότι η Βραζιλία και οι Δυτικές Ινδίες δεν αποτελούν τις ανατολικές παρυφές της Ασίας, αλλά ανήκουν σε μια ξεχωριστή ήπειρο. Πάντως προς τιμή του Κολόμβου υπάρχει η Κολομβία. Προς αποσαφήνιση του ιστορικού, αυτού, λάθους, προτείνεται η ανάγνωση του «Amerigo». Δια χειρός Στέφαν Τσβάιχ.

Βενεζουέλα, η Μικρή Βενετία

Η προέλευση του ονόματος της βορειότερης από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής ανάγεται κι αυτή στον Αμέριγκο Βεσπούτσι. Φτάνοντας στην ολλανδική, σήμερα, νήσο Αρούμπα, μόλις 18 μίλια από τις ακτές της Βενεζουέλας, ο φλωρεντίνος θαλασσοπόρος και εξερευνητής αποφάσισε να ονομάσει την χώρα του Ούγκο Τσάβες «Venezuola» – Μικρή Βενετία.

Η εξωτική Βραζιλία

Από το όνομα του pau brasil (του κοκκινόξυλου) του πλέον κοινού δέντρου κατά μήκος των ακτών της Βραζιλίας.

Οι Φιλιππίνες και η Ισπανία

Φόρο τιμής αποτελεί το όνομα της νησιωτικής χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας στον βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...