406
|

Πόσο «βρώμικο» είναι ένα ταξίδι με αεροπλάνο;

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2015, 15:37

Πόσο «βρώμικο» είναι ένα ταξίδι με αεροπλάνο;

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2015, 15:37

Για κάποιους τα αεροπλάνα θέλουν ένα ποτό, ένα χάπι ή, τέλος πάντων, γερά νεύρα. Είναι ένας χώρος όπου δοκιμάζονται οι πιο κρυμμένοι φόβοι τους. Αυτοί που φοβούνται τα μικρόβια και τρέμουν στην ιδέα ότι περνούν ώρες σ’ έναν χώρο που δεν αερίζεται, αλλά, αντίθετα, επιτρέπει την κυκλοφορία όλων των ειδών των βακτηρίων, δεν έχουν πολλές επιλογές. Απλώς αποφεύγουν τις πολλές κινήσεις και τα πολλά υγρά.

Δεν είναι όμως η τουαλέτα η μεγαλύτερη πηγή μικροβίων στο αεροπλάνο, ούτε στα αεροδρόμια. Η πιο βρώμικη επιφάνεια ενός αεροπλάνου βρίσκεται κάτω από τη μύτη του επιβάτη: στο τραπέζι του καθίσματος. Σε αυτό κατέληξε η έρευνα που διεξήγαγε ο ταξιδιωτικός ιστότοπος Travelmath.com, με τη βοήθεια ενός μικροβιολόγου. Η αποστολή του ήταν να αναλύσει 26 δείγματα από πέντε αεροδρόμια στις ΗΠΑ και τέσσερις πτήσεις δύο μεγάλων εταιρειών. Τελικά την «πρωτιά» έλαβε το τραπέζι του φαγητού, και μάλιστα με διαφορά από την αμέσως πιο βρώμικη επιφάνεια, τις βρύσες στους ψύκτες του αεροδρομίου.

Σε επιστημονικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι στα τραπέζια των καθισμάτων που εξετάστηκαν βρέθηκαν κατά μέσο όρο 2.155 μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFUs)/ 1 τετραγωνική ίντσα (6,5τετρ. εκατοστά). Με πιο απλά λόγια, και εφόσον αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια ενδεχομένως έχουν άμεση πρόσβαση στο στόμα σου, «το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εκμηδενίσεις οποιαδήποτε επαφή του φαγητού με το τραπέζι», συμβουλεύει ο ερευνητής.

1. Τα τραπέζια των καθισμάτων: 2.155 CFU/ τετρ. ιντσ.

traytable

2. Οι βρύσες στους ψύκτες του αεροδρομίου: 1,240 CFU/τετρ. ιντσ.

drinkin

3. Οι οπές κλιματιστικού πάνω από τα καθίσματα: 285 CFU/ τετρ. ιντσ.

airvent

4. Το καζανάκι στις τουαλέτες του αεροπλάνου: 265 CFU/ τετρ. ιντσ.

lav

5. Το κούμπωμα στις ζώνες: 230 CFU/ τετρ. ιντσ.

seatbelt

6. Τα χερούλια στις πόρτες της τουαλέτας: 70 CFU/ τετρ. ιντσ.

bathroom

Μόνο και μόνο η φράση «μονάδα σχηματισμού αποικιών» μπορεί να προκαλεί ένα ρίγος, αλλά στην πραγματικότητα τα νέα δεν είναι τόσο άσχημα. Ο λόγος που τα τραπέζια συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια είναι γιατί ο χρόνος ανάμεσα στις πτήσεις δεν επιτρέπει τον συστηματικό καθαρισμό ολόκληρου του αεροπλάνου, και γι’ αυτό και δίνεται προτεραιότητα στις τουαλέτες – οι οποίες, άλλωστε, εμφανίζουν τριψήφιο και όχι τετραψήφιο αριθμό στις μονάδες μέτρησης. Επίσης, η έρευνα μπορεί να μην αποκαλύπτει ονομαστικά τα βακτήρια που βρέθηκαν, διασαφηνίζει όμως ότι δεν είναι αυτά που θα ‘πρεπε όντως να προκαλούν ρίγος: σε κανένα από τα 26 δείγματα δεν βρέθηκαν κολοβακτηριοειδή (τύπου E.coli), τα βακτήρια, δηλαδή που όντως μεταδίδονται. Οπότε όσοι πετάτε, φάτε και πιείτε ελεύθερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News