565
Ο Χιλήσαυρος ήταν παράξενος αλλά όπως φαίνεται έκρυβε πολλά εξελικτικά μυστικά για τους δεινοσαύρους | Kaek Starkiller

Παράξενος δεινόσαυρος ξαναγράφει την ιστορία τους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2017, 12:15
Ο Χιλήσαυρος ήταν παράξενος αλλά όπως φαίνεται έκρυβε πολλά εξελικτικά μυστικά για τους δεινοσαύρους
|Kaek Starkiller

Παράξενος δεινόσαυρος ξαναγράφει την ιστορία τους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2017, 12:15

Το 2015 εντοπίστηκαν στην Χιλή τα απολιθώματα ενός άγνωστου είδους δεινοσαύρου. Ο δεινόσαυρος έλαβε την ονομασία Chilesaurus diegosuarezi, ζούσε πριν από περίπου 145 εκατ. έτη, είχε μήκος 3,2 μέτρα και ήταν φυτοφάγος.Από την πρώτη στιγμή οι παλαιοντολόγοι αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα ιδιαίτερο δεινόσαυρο που διέθετε μια σειρά από ποικίλα χαρακτηριστικά όχι μόνο άλλων ειδών δεινοσαύρων αλλά και σύγχρονων ζώων.

Δείτε ένα βίντεο για την Χιλήσαυρο:

Το κρανίο του και το λαιμός του έμοιαζαν με εκείνα των πρώτων μακρύλαιμων δεινοσαύρων που εμφανίστηκαν στη Γη. Το υπόλοιπο σώμα του δεν έμοιαζε με εκείνο των δεινοσαύρων της εποχής του. Δεν ήταν ογκώδης, δεν είχε μεγάλα κοφτερά δόντια, δεν είχε κέρατα κλπ. Ο δεινόσαυρος αυτός έμοιαζε περισσότερο με εκείνους των πρώτων σαρκοβόρων ειδών δεινοσαύρων που είχαν εμφανιστεί περίπου 100 εκατ. έτη νωρίτερα. Διέθετε επίσης χαρακτηριστικά του πλατύποδα, ενός ημιυδρόβιου θηλαστικού που ζει στην Αυστραλία. Για αυτό οι ερευνητές που εντόπισαν Χιλήσαυρο τον χαρακτήρισαν  ως «συναρμολογούμενο παζλ». Οπως φαίνεται τελικά ο δεινόσαυρος αυτός μπορεί να ήταν ο ίδιος ένα παζλ αλλά ταυτόχρονα αποτελούσε και κομμάτι του παζλ της εξέλιξης των δεινοσαύρων και μάλιστα σημαντικό.

Θεμέλιος λίθος

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian η μελέτη δύο παλαιοντολόγων ρίχνει νέο φως στον μυστηριώδη Χιλήσαυρο και ταυτόχρονα στην εξέλιξη των δεινοσαύρων. Ο Μάθιου Μπάρον καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και ο Πολ Μπάρετ ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι ο Χιλήσαυρος δεν ήταν απλώς ένα θηρόποδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά ένας κρίκος που ένωνε δύο οικογένειες δεινοσαύρων που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι ήταν διαφορετικές και είχαν μακρινή συγγένεια. Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Biology Letters οι δύο παλαιοντολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Chilesaurous αποτελεί θεμέλιο λίθο σε μια νέα ταξινόμηση των δεινοσαύρων.

Στο δέντρο της εξέλιξης των δεινοσαύρων υπάρχει πλέον μια νέα οικογένεια, τα ορνιθοσκέλιδα, στην οποία ανήκει ο Χιλήσαυρος
Στο δέντρο της εξέλιξης των δεινοσαύρων υπάρχει πλέον μια νέα οικογένεια, τα ορνιθοσκέλιδα, στην οποία ανήκει ο Χιλήσαυρος
Το δέντρο

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι δεινόσαυροι χωρίζονται σε δύο μεγάλες τάξεις, τα σαυρίσχια και τα ορνιθίσχια. Τα σαυρίσχια περιλαμβάνουν την διασημότερη οικογένεια δεινοσαύρων, τα θηρόποδα μέλος της οποίας ήταν ο φοβερός και τρομερός Τυραννόσαυρος Ρεξ. Τα σαυρίσχια μοιράζονται έναν πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο με τα πτηνά από ότι τα ορνιθίσχια. Τα Ορνιθίσχια περιλαμβάνουν όλα τα είδη δεινοσαύρων που διέθεταν ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς με το δέρμα τους να αποτελεί στην ουσία μια «πανοπλία». Περιλαμβάνουν επίσης τα είδη δεινοσαύρων που διέθεταν κέρατα και πεπλατυσμένα κρανία παρόμοια με αυτό της πάπιας.

Ο Μάθιου Μπάρον σε πρόσφατη έρευνα του είχε υποστηρίξει ότι υπήρχε μια οικογένεια δεινοσαύρων στην οποία ανήκαν ορνιθίσχια και θηρόποδα, δύο οικογένειες που θεωρούνται πολύ μακρινοί συγγενείς και κάθονται σε διαφορετικά κλαδιά του δέντρου της εξέλιξης των δεινοσαύρων. Ο Μπάρον είχε ονομάσει αυτή την οικογένεια «Ορνιθοσκέλιδα». Ο Μπάρον και ο Μπάρετ υποστηρίζουν τώρα ότι ο Χιλήσαυρος ανήκει ξεκάθαρα στα «Ορνιθοσκέλιδα» και έτσι αποδεικνύεται ότι υπήρχε πρόσμιξη ανάμεσα στις δύο μεγάλες τάξεις δεινοσαύρων. Για να γίνει πιο κατανοητή η όλη εικόνα οι ερευνητές κάνουν την σύγκριση με δύο από τα πιο διάσημα είδη δεινοσαύρων. Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ (θηρόποδο) και ο Τρικεράτωψ (ορινθίσχιο) θεωρείται ότι είχαν την πιο μακρινή συγγένεια θα μπορούσαν να έχουν δύο είδη δεινοσαύρων. Με την αλλαγή στο δέντρο της εξέλιξης όμως φαίνεται ότι τα δύο είδη είχαν κοντινότερο κοινό πρόγονο από αυτόν που πιστεύεται ότι είχαν μέχρι σήμερα. Η νέα έρευνα  για τον Χιλήσαυρο γεφυρώνει επίσης και ανατομικές διαφορές ανάμεσα στα θηρόποδα και τα ορνιθίσχια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...