486
Τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας από τις εμβληματικές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Σιρά, θα παρουσιαστούν όλα μαζί σε ξεχωριστά τραπέζια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ΟινοΚεντρικά | (photos: Shutterstock)

ΟινοΚεντρικά 2016, τα μεγάλα κρασιά των βουνών κατεβαίνουν στην Αθήνα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 18 Νοεμβρίου 2016, 17:34
Τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας από τις εμβληματικές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Σιρά, θα παρουσιαστούν όλα μαζί σε ξεχωριστά τραπέζια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ΟινοΚεντρικά
|(photos: Shutterstock)

ΟινοΚεντρικά 2016, τα μεγάλα κρασιά των βουνών κατεβαίνουν στην Αθήνα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 18 Νοεμβρίου 2016, 17:34

Οι επαγγελματίες από συναφείς κλάδους και οι οινόφιλοι της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, για πρώτη φορά συγκεντρωμένα όλα μαζί, τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας. Θα τα παρουσιάσουν οι οινοποιοί – μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ), στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «ΟινοΚεντρικά», που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Electra Metropolis (αίθουσα Magnolia). Αρχίζει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 8μμ, αλλά οι δύο πρώτες ώρες (12:00 – 14:00) προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματίες.

Τα άφθονα βουνά και το ιδιαίτερο κλίμα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Κεντρικής Ελλάδας, πράγμα που αποτυπώνεται και στον χαρακτήρα των κρασιών της. Οι αμπελώνες που υπάρχουν γύρω από αυτά τα βουνά αλλά και στις πλαγιές τους είναι φυτεμένοι τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί άριστα στο τερουάρ της περιοχής. Στην Κεντρική Ελλάδα παράγονται κρασιά κάθε κατηγορίας -από  καθημερινά και ευπρόσιτα έως σπουδαία κρασιά- που έχουν τη δική τους οντότητα, καθώς αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας τους με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο. Και συχνά έχουν κοινό παρονομαστή έναν ογκώδη, στιβαρό και πληθωρικό χαρακτήρα, ευθέως ανάλογο με τους ορεινούς όγκους προέλευσής τους.

shutt_385683061-1290
Το ιδιαίτερο κλίμα των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας επηρεάζει τις αμπελοκαλλιέργειες προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα κρασιά της περιοχής

Στα «ΟινοΚεντρικά 2016» συμμετέχουν 21 οινοποιεία από τα αμπελοτόπια της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Καρδίτσας, της Λάρισας, των Τρικάλων και της Φθιώτιδας. Ανάμεσά τους υπάρχουν γνωστά και καθιερωμένα οινοποιεία και άλλα λιγότερο γνωστά, άξια όμως και ικανά να προσφέρουν απολαυστικές εκπλήξεις στους  λάτρεις του κρασιού. Παρόντες θα είναι όλοι οι οινοποιοί και δημιουργοί των κρασιών και οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους ενώ θα δοκιμάζουν τα κρασιά τους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τρεις παράλληλες εκδηλώσεις που εστιάζουν στις ποικιλίες αμπέλου της Κεντρικής Ελλάδας:

  • 14:00 – 14:30, Ο Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα μιλήσει για την «Αμπελογραφία μερικών ποικιλιών της Κεντρικής Ελλάδας»,
  • 16:00 -17:00, Ο Σίμος Γεωργόπουλος, οινογράφος και κριτικός οίνου, θα παρουσιάσει κρασιά από ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στα αμπελοτόπια της Κεντρικής Ελλάδας
  • Τέλος, όλα τα κρασιά από τις εμβληματικές ποικιλίες της περιοχής Μαλαγουζιά και Σιρά, θα εκτεθούν ομαδοποιημένα, σε δικά τους τραπέζια, και θα τα σερβίρουν οινολόγοι – οινοχόοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Info:
«ΟινοΚεντρικά 2016»
Ξενοδοχείο Electra Metropolis, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, 12:00 – 20:00.
Είσοδος: Επαγγελματίες 12:00 – 14:00 (δωρεάν)
Καταναλωτές: 14:00 – 20:00, €5 με αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας.
Oι παράλληλες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην αίθουσα Jasmine
και για τις δύο πρώτες απαιτείται κράτηση θέσης, στο [email protected].
Πληροφορίες: 210 766 0560, [email protected]


Η εκδήλωση διοργανώνεται από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum για λογαριασμό της ΕΝΟΑΚΕ, με την υποστήριξη και την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με χορηγούς τις εταιρείες Α.Γ. Κοροπούλης, Dunapack Viokyt Packaging, Elias Valavanis Glassworks και Ενοχημική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...