1911
Η πιο χριστουγεννιάτικη εικόνα: Παγοδρόμιο δίπλα στην αγορά του Στρασβούργου | REUTERS/ Hannibal Hanschke

Οι ομορφότερες αγορές της Ευρώπης

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 22 Δεκεμβρίου 2015, 10:49
Η πιο χριστουγεννιάτικη εικόνα: Παγοδρόμιο δίπλα στην αγορά του Στρασβούργου
|REUTERS/ Hannibal Hanschke

Οι ομορφότερες αγορές της Ευρώπης

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 22 Δεκεμβρίου 2015, 10:49

Σε όλες  θα βρεις ζεστό κρασί με καρικεύματα, αλλά κάθε μια έχει το δικό της τρόπο να το σερβίρει. Ολες έχουν πάγκους με χριστουγεννιάτικα στολίδια, αλλά σε κάθε χώρα αυτά είναι μοναδικά. Και φυσικά, όλες έχουν από ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο είναι στολισμένο με διαφορετικό τρόπο.

Οι μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης έχουν μία μακρά -κάποιες πιο σύντομη- παράδοση στις πόλεις όπου διοργανώνονται κάθε χρόνο. Η κάθε μια έχει τον χαρακτήρα της. Το Ταλίν έχει τον Αι-Βασίλη, η Νυρεμβέργη έχει το τζίντζερμπρεντ, η Βαρκελώνη έχει τους ξεβράκωτους «caganer» και το Στρασβούργο… είναι το Στρασβούργο.

Στρασβούργο

Η παραδοσιακή εικόνα του χριστουγεννιάτικου Στρασβούργου (Villede Strasbourg)
Η παραδοσιακή εικόνα του χριστουγεννιάτικου Στρασβούργου (Villede Strasbourg)

Είναι η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» από το 1570. Τότε ιδρύθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο. Ηταν το αποτέλεσμα της διαμάχης ανάμεσα στους Προτεστάντες του Στρασβούργου και τους παραδοσιακούς Καθολικούς της πόλης, οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι στα ονόματα των αγίων. Νίκησαν οι πρώτοι και η αγορά του Αγίου Νικόλαου αντικαταστάθηκε από την αγορά του «Βρέφους Ιησού» (Christkindelsmärik), η οποία, από τότε, στήνεται κάθε χρόνο στην πλατεία Μπρογκλί. Πριν καλά-καλά πέσει ο ήλιος, όλοι οι δρόμοι, τα σπίτια, η προσόψεις των εκκλησιών και τα μπαλκόνια αστράφτουν από τα χριστουγεννιάτικα φώτα που ρυθμίζουν ο συνεταιρισμός λιανοπωλητών, Vitrines de Strasbourg σε συνεργασία με τον Δήμο του Στρασβούργου.

Η είσοδος στην αγορά του Στρασβούργου (OT Strasbourg)
Η είσοδος στην αγορά του «Βρέφους Ιησού», στο Στρασβούργο (OT Strasbourg)

Το σύμβολο των Χριστουγέννων στη γαλλική πόλη είναι το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Απευθείας από τα ελατοδάση στο Μπουά ντε Σαμπ, στα όρη Vosges, επιλέγεται το κατάλληλο δέντρο -ύψους περίπου 30 μέτρων- που θα στηθεί στην πλατεία Κλεμπέρ, κοντά στο «Κοινοτικό Χωριό».

JfBadias
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία του Στρασβούργου είναι ύψους 30 μέτρων (J. F. Badias)

Νυρεμβέργη

Δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο φιλοξενούν η Νυρεμβέργη και η αγορά της τα Χριστούγεννα. Όχι μόνο για τα λουκάνικα, το τζίντζερμπρεντ ή το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά, αλλά για τα ίδια τα προϊόντα της αγοράς. Η αγορά της Νυρεμβέργης είναι ίσως η μόνη που δίνει τόση σημασία στην αυθεντικότητα των παιχνιδιών και των στολιδιών. Όλα είναι φτιαγμένα στο χέρι. Και υπάρχει μια ειδική επιτροπή, το συμβούλιο της χριστουγεννιάτικης αγοράς, που ελέγχει την ποιότητα των προϊόντων που τοποθετούν στους πάγκους τους οι επιλεγμένοι 200 πωλητές -ο καλύτερος θα βραβευτεί για την Πιο Όμορφη Διακόσμηση του Πάγκου. Most Beautiful Stall Design Αward.

(flickr/charley1965)
Όλα τα στολίδια είναι φτιαγμένα στο χέρι (flickr/charley1965)

Δεν είναι τυχαία αυτή η έμφαση στην ποιότητα. Η πρώτη αναφορά για την αγορά της Νυρεμβέργης έγινε το 1628, την εποχή του Λούθηρου, την ίδια περίοδο που δημιουργήθηκε η παράδοση των δώρων των Χριστουγέννων.

(Streffen Oliver Riese)
Στο βάθος η Εκκλησία της Κυρίας Μας, γοτθικής αρχιτεκτονικής (Steffen Oliver Riese)

Η αγορά απλώνεται μπροστά από την Εκκλησία της Kυρίας Mας ( Frauenkirche), η οποία χτίστηκε από το 1352 και 1362. Κάθε χρόνο, ένα ξανθό κορίτσι ανάμεσα στις ηλικίες 14-18 χρονών, ντυμένη στα λευκά με χρυσή κορώνα, σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου, ανακοινώνοντας το άνοιγμα της αγοράς: «Ανδρες και γυναίκες που κάποτε ήσαστε παιδιά, γίνεται νέοι για μια ακόμη φορά».

χ
Με στρώση λευκής και μαύρης σοκολάτας τα παραδοσιακά τζίντζερμπρεντ (Steffen Oliver Riese)

Αν το Στρασβούργο είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, η Νυρεμβέργη είναι η πρωτεύουσα των τζίντζερμπρεντ. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την προέλευση του γλυκού. Μία από αυτές αποδίδει τη γέννηση του «Lebkuchen» στη Νυρεμβέργη, 600 χρόνια πριν, στα χέρια ενός φούρναρη που έψηνε διάφορα είδη ψωμιών για να βοηθήσει στη θεραπεία της κόρης του. Ένα από αυτά, χωρίς αλεύρι, έπιασε. Έκτοτε, 70 εκατ. τζίντζερμπρεντ παράγονται κάθε χρόνο και εξάγονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, υπό την προστασία του ευρωπαϊκού νόμου που επιβάλλει την κυκλοφορία των προϊόντων με το εμπορικό σήμα της Νυρεμβέργης. Φυσικά η συνταγή είναι μυστική.

flickrGeorgeNell
Παραδοσιακές κούκλες φτιαγμένες από δαμάσκηνα (flickr/George Nell)

Ινσμπρουκ

Το Ινσμπρουκ, η πρωτεύουσα του κρατιδίου Τιρόλο, στη δυτική Αυστρία, βρίσκεται ανάμεσα σε τρία ψηλά κάτασπρα βουνά (και τα τρία πάνω από 2.000μέτρα) και στη συμβολή δύο ποταμών (Ζιλ και Ιν), ενώ η Παλιά Πόλη έχει χτιστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αμάγαλμα από σπίτια σε μπαρόκ ύφος, εκκλησίες γοτθικού ρυθμού και κτίρια σε στυλ ροκοκό. Μία τόσο ιστορική πόλη, χωμένη ανάμεσα σε κάτασπρα, αυτήν την περίοδο, βουνά, είναι η κατάλληλη τοποθεσία για μία χριστουγεννιάτικη αγορά. Φιλοξενεί κάθε χρόνο μία από τις πέντε χριστουγεννιάτικες αγορές που βρίσκονται στο Ινσμπρουκ, με 195 πάγκους, συνολικά, και περίπου 300 εορταστικές εκδηλώσεις.

Innsbruck
Δέντρο, αγορά και μπαρόκ, ο τέλειος χριστουγεννιάτικος συνδυασμός (Touriocity Travel Curious)
the-christmas-bazaar-on-market-square
Η ίδια εικόνα, άλλη χρονιά και διαφορετική ώρα της ημέρας (Innsbruck Tourismus/ Christoph Lackner)

Η κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης είναι αφιερωμένη σε ένα φανταχτερό χριστουγεννιάτικο δέντρο και γύρω του ξετυλίγονται σειρές με περίπου 70 πάγκους με ξηρούς καρπούς, γλυκά και, προ πάντων, σκαλισμένα στο χέρι φιγουρίνια, χρωματιστά καπέλα και άλλα είδη της τοπικής λαϊκής τέχνης. Το παραδοσιακό ρόφημα που σερβίρεται στους πάγκους της «Οδού Νεράιδας», είναι το «glühwein» και οι ήχοι μεσαιωνικού ύφους που ακούγονται προέρχονται από μουσικούς που παίζουν τρομπέτες από το ύψος της Χρυσής Στέγης.

2s
Χριστουγεννιάτικη Αγορά στο Ινσμπρουκ με φόντο χιονισμένα βουνά (Innsbruck Tourismus/ Christoph Lackner)

Πράγα

Στις χριστουγεννιάτικες αγορές (vánoční trhy) της Πράγας όλα είναι αυθεντικά. Τα στολίδια, τα κουλούρια, τα τραπεζομάντηλα, το ποτπουρί (purpura), τα ξύλινα παιχνίδια, τα χειροποίητα σαπούνια και τα αρωματικά κεριά. Το φαϊ της τσέχικης κουζίνας ετοιμάζεται επί τόπου -η σπεσιαλιτέ είναι τα λουκάνικα- και εκτός από το κρασί που σερβίρεται ζεστό (svařené víno or svařák), πωλείται το ζεστό λικέρ μελιού (medovina). Και η παραδοσιακή εικόνα γοτθικού ύφους δένει με τα κάλαντα και τα παραδοσιακά τραγούδια που ψέλνουν οι παιδικές χωρωδίες που έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα από διάφορα μέρη της Τσεχίας. Είναι το highlight της σχολικής χρονιάς.

Πραγα
Κατάμεστη η πλατεία της Παλιάς Πόλης, Πράγα (Touriocity Travel Curious)
4seasonstravel.eu
Σαν πίνακας ζωγραφικής είναι ένα στιγμιότυπο από την αγορά της Παλιάς Πόλης (4seasonstravel.eu)

Η φετινή θεματολογία της αγοράς είναι το έργο του τσέχου καλλιτέχνη, Γιόζεφ Λαντα. Πρόκειται για τον εικαστικό εκπρόσωπο της παράδοσης της τσεχικής υπαίθρου, ο οποίος είναι γνωστός και για τις γελοιογραφίες του. Τα έργα του στολίζουν αυτές τις μέρες τις κεντρικές πλατείες της τσεχικής πρωτεύουσας, τη γέφυρα της Παλιάς Πόλης και τη σκηνή της Βηθλεέμ που έχει στηθεί στην πλατεία Βεντσέσλας.

2πραγα
Παραδοσιακή εικόνα της χριστουγεννιάτικης Τσεχίας: καθεδρικός ναός γοτθικού ρυθμού λάμπει από το φως του στολισμένου δέντρου (Prague Post)

Ταλίν

Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι σαφές ότι οι πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων είναι ο Άι-Βασίλης και ο Ρούντολφ το Ελαφάκι. Λογικό, καθώς αυτή είναι η πόλη των παραμυθιών. Το Ταλίν έχει μια μακρά παράδοση χριστουγεννιάτικων εορτασμών, που εντοπίζονται στον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με μία ερμηνεία, μάλιστα, η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα που στόλισε ένα έλατο, το 1441, με πρωτοβουλία των εμπόρων της Αδελφότητας των Μαυροκλεφαλων.

tallinn
Η φωτισμένη αγορά του Ταλίν δίνει άλλη όψη στο Δημαρχείο της πόλης (Touriocity Travel Curious)

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στήνεται στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου. Το γκριζωπό γοτθικό κτίριο της φωτογραφίας είναι το παλαιότερο δημαρχείο των σκανδιναβικών χωρών που σώζεται μέχρι σήμερα, καθώς άρχισε να χτίζεται τον 13ο αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1404.

(REUTERS/ Ints Kalnins)
Το σπίτι του Άι-Βασίλη στην αγορά του Τάλιν και ο ίδιος εν ώρα υπηρεσίας (REUTERS/ Ints Kalnins)
2015-11-29T114016Z_135483067_GF20000078417_RTRMADP_3_ESTONIA-CHRISTMAS
Ο Πατέρας των Χριστουγέννων περπατά στους δρόμους του Ταλίν (REUTERS/ Ints Kalnins)

Κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνονται πολιτισμικές εκδηλώσεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων και συγκεντρώνονται κάτοικοι από διάφορες επαρχίες για να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν τους Άι-Βασίληδες που περιφέρονται στους πλακόστρωτους δρόμους της πρωτεύουσας.

ChristmasMarket.eeSergeiZjuganov.jpg2
Έτσι φαίνεται η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Εσθονία όταν πέφτει πολύ χιόνι (ChristmasMarket.ee/ Sergei Zjuganov)

Βιέννη

Η «Krippenmarket» είναι μία από τις αγορές που φιλοξενεί η Βιέννη κάθε χρόνο. Βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας και, φέτος, κλείνει περισσότερους από επτά αιώνες ζωής, καθώς διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1298. Οποιος έχει ταξιδέψει στη Βιέννη την περίοδο των Χριστουγέννων την έχει συνδυάσει με το άρωμα της κανέλας και μοσχοκάρυδου που εκπνέουν τα παραδοσιακά μπισκότα της πόλης. Το Δημαρχείο ανοίγει τις πόρτες του κάθε Σαββατοκύριακο σε παιδιά και μεγάλους που επιθυμούν να μάθουν πώς φτιάχνονται αυτά τα μπισκότα.

 

BBBBBBBBBB
Το Δημαρχείο της Βιέννης και η αγορά σε υπέροχα χρώματα (Touriocity Travel Curious)
2015-11-19T174013Z_459589991_GF20000066311_RTRMADP_3_FRANCE-SHOOTING-AUSTRIA
Η ίδια εικόνα του Δημαρχείου, στις 19 Νοεμβρίου, έξι μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού: Το δέντρο φωτισμένο στα χρώματα της γαλλικής σημαίας (REUTERS/ Leonhard Foeger)

Βρυξέλλες

Από όποια οπτική γωνία και να το δεις, οι Βρυξέλλες έχουν κάτι το τεχνοκρατικό. Αλλά τα Χριστούγεννα είναι μία ευκαρία να αποκαλύψει η βελγική πρωτεύουσα μία άλλη πτυχή, πιο εύθυμη και μαγευτική. Σε αυτήν την πόλη βρίσκεται μία από τις πιο εκσυγχρονισμένες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης. Εγκαταστάθηκε πρώτη φορά το 2000, κατά μήκος δύο χιλιομέτρων που διασχίζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης. Αυτή είναι μόνο ένας μέρος από τη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες κάθε χρόνο: το «Winter Wonders».

βρυξ
Στις αποχρώσεις του φωτεινού μπλε οι Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των «Winter Wonders» (Touriocity Travel Curious)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Winter Wonders», κάθε χρόνο οι διοργανωτές τιμούν μία διαφορετική χώρα. Φέτος το τιμώμενο «πρόσωπο» του «Winter Wonders» είναι η Τυνησία. Οχι μόνο για την πολιτιστική της παράδοση αλλά, κυρίως, για τη συμβολή της στη Δημοκρατία. Η πρωτεύουσα του Βελγίου επιλέγει αυτή τη χώρα για το ρόλο της στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού, το 2011, για τον ίδιο, λόγο, δηλαδή, που η νορβηγική επιτροπή αποφάσισε φέτος να δώσει το Νομπέλ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας.

2015-11-27T173210Z_1021452298_GF20000076582_RTRMADP_3_BELGIUM-DAILYLIFE
Φωτισμένη πλατεία Γκραντ Πλας στο κέντρο των Βρυξελλών (REUTERS/ Yves Herman)
2015-12-07T213520Z_1221891592_GF10000257939_RTRMADP_3_CHRISTMAS-SEASON (1)
Επισκέπτες της αγοράς χαζεύουν τους πάγκους με τα δώρα και τα φαγώσιμα (REUTERS/ Yves Herman)

Βαρκελώνη

Τα τελευταία 228 χρόνια διοργανώνεται στη Βαρκελώνη το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ «Fira de Santa Llúcia». Φέτος διοργανώνεται στον καθεδρικό ναό Avinguada de la Catedral.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Επισκέπτες της Βαρκελώνης κάνουν ψώνια στην αγορά Fira de Santa Llúcia (Touriocity Travel Curious)
timeout
Φιγουρίνια και χριστογεννιάτικα στολίδια (Time Out)

Εκτός από τον γλυκό, σχετικά, καιρό που συναντά κανείς στην ισπανική πόλη, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαζέψει ή να αγοράσει τα παραδοσιακά φιγουρίνια που είναι στημένα στους πάγκους. Αυτά είναι φτιαγμένα από πηλό ή χαρτί και ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες που πρωταγωνίστησαν την ημέρα της γέννησης του Χριστού. Ανάμεσά τους, για τους Καταλανούς βρίσκουν θέση, από τον 17ο αιώνα, και οι περίφημοι«caganer». Οι Καταλανοί με κατεβασμένα τα παντελόνια.

2015-12-16T160202Z_492176089_GF10000267845_RTRMADP_3_SPAIN-CULTURE
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του φακού οι περίφημοι «caganer» (REUTERS/ Albert Gea)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...