438
Η ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων στο Internetπρέπει να αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και να φροντίζουμε για την διασφάλιση τους | Shutterstock

Oδηγίες για ασφαλές σερφάρισμα στο Internet

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2017, 15:48
Η ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων στο Internetπρέπει να αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και να φροντίζουμε για την διασφάλιση τους
|Shutterstock

Oδηγίες για ασφαλές σερφάρισμα στο Internet

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2017, 15:48

Η Google με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (εφέτος εορτάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου) αλλά και τα ευρήματα μιας σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της αποφάσισε να πει στους χρήστες του Internet τι θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους δεν θα πέσουν στα χέρια επιτήδειων.

Η εταιρεία YouGov έκανε για λογαριασμό της Google μια έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι Ελληνες millennials (όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1980). Οπως φαίνεται ότι το 54% των Ελλήνων millennials χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για έναν ή περισσότερους λογαριασμούς τους.

Οσον αφορά τους κωδικούς, το 12% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη λέξη «password», το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα, ενώ το 20% χρησιμοποιούν στον κωδικό τους λέξεις που περιλαμβάνουν είτε το όνομα είτε τα αρχικά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 52% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν τους έχουν μιλήσει ποτέ για τη διαδικτυακή ασφάλεια και τη σημασία της χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης. Από την άλλη πλευρά, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την υπηρεσία προστασίας της Google «Επαλήθευση σε 2 βήματα».

Πώς να αποφύγετε το ηλεκτρονικό «αγκίστρι»

Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν το κύριο σημείο άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του Διαδικτύου και για τον λόγο αυτό πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται διαφορετικά passwords για καθένα από τους σημαντικούς λογαριασμούς, όπως το email ή το e-banking. Όσο μεγαλύτερος ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιούνται αριθμοί, κεφαλαία και σύμβολα.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα στην ψηφιακή ασφάλεια αποτελεί το «ηλεκτρονικό ψάρεμα», το οποίο χρησιμοποιεί κάποιος απατεώνας προκειμένου να εξαπατήσει, να κλέψει προσωπικές πληροφορίες και να εισβάλει στον λογαριασμό των χρηστών. Για τον λόγο αυτόν το Gmail διαθέτει ένα ειδικό σύστημα που καταστρέφει αυτόματα τα επικίνδυνα μηνύματα προτού αυτά φτάσουν στα εισερχόμενα.

Επιπλέον, η Google έχει εισαγάγει το Safe Browsing (ασφαλής πλοήγηση) μια λειτουργία που υπενθυμίζει στους χρήστες να μην επισκέπτονται μια ιστοσελίδα επειδή μπορεί να κρύβει πιθανούς κινδύνους, όπως κακόβουλο λογισμικό ή απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος». Κύριος σκοπός του Safe Browsing είναι να σαρώνει για κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να αποτελεί απειλή για τους χρήστες ή τις συσκευές τους.

Οι συσκευές και οι εφαρμογές Android είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μόνες τους, και για το λόγο αυτό η εταιρεία έχει αναπτύξει το «app analyzer», μια τροποποιημένη έκδοση του Safe Browsing που αναζητά επικίνδυνες εφαρμογές στο Google Play, σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα και το Διαδίκτυο, και προειδοποιεί τους χρήστες πριν τις εγκαταστήσουν. Σε περίπτωση που κάποια εφαρμογή αποτύχει σε αυτό το τεστ, δεν γίνεται επιτρεπτή στο Google Play. Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης η ιστοσελίδα xblog.gr δημοσιεύει μια σειρά από κανόνες που πρέπει να τηρεί κάποιος για να προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...