477
Με το νέο πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπων οι βρετανικές Αρχές θα μπορέσουν να ταυτοποιήσουν γρήγορα δεκάδες χιλιάδες άτομα που θα πάνε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ | realizethelies

Ο Big Brother είναι Ουαλός – Ψηφιακό face control στον τελικό του Champions League

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 08:45
Με το νέο πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπων οι βρετανικές Αρχές θα μπορέσουν να ταυτοποιήσουν γρήγορα δεκάδες χιλιάδες άτομα που θα πάνε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ
|realizethelies

Ο Big Brother είναι Ουαλός – Ψηφιακό face control στον τελικό του Champions League

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 08:45

Στις 3 Ιουνίου θα διεξαχθεί στο στάδιο του Κάρντιφ ο τελικός του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Γιουβέντους. Οι βρετανικές Αρχές υπολογίζουν ότι την περιοχή του Κάρντιφ θα επισκεφτούν πολύ περισσότεροι φίλοι του ποδοσφαίρου από τους περίπου 75 χιλιάδες θεατές του αγώνα.

Οι αστυνομικές Αρχές της Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν ένα νέο προηγμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπων με το οποίο θα προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν ανάμεσα στο πλήθος των ατόμων που θα συρρεύσουν στην περιοχή κάποιους που βρίσκονται σε λίστες παρακολούθησης. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail σε στρατηγικά σημεία στην πόλη του Κάρντιφ θα τοποθετηθούν κάμερες οι οποίες θα συνδεθούν με αυτό το προηγμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπων. Οι αστυνομικοί θα είναι σε θέση να «σκανάρουν» σε πραγματικό χρόνο τα πρόσωπα όσων κινούνται στους δρόμους και τα καταστήματα της πόλης και να διαπιστώνουν άμεσα αν βρίσκονται σε κάποια λίστα υπόπτων για κάποιο αδίκημα. Οι αστυνομικές Αρχές της Νότιας Ουαλίας αναφέρουν ότι με αυτό το σύστημα θα μπορέσουν να ελέγξουν την ταυτότητα 170 χιλιάδων ατόμων που θα βρεθούν στο Κάρντιφ από την 1η Ιουνίου μέχρι και την επομένη του τελικού. Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός που προαναφέραμε είχε γίνει πριν την πραγματοποίηση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ οπότε πιθανότατα τα μέτρα ασφαλείας θα είναι στον τελικό ακόμη περισσότερα.

Τα μάτια όλων των βρετανικών υπηρεσιών παρακολουθούν τις online κινήσεις των πολιτών της χώρας (φωτό: shutterstock)
Τα μάτια όλων των βρετανικών υπηρεσιών παρακολουθούν τις online κινήσεις των πολιτών της χώρας (φωτό: shutterstock)

Δεν είναι τυχαίο ότι στις 29 Ιανουαρίου ψηφίστηκε στην Βρετανία ένας νόμος (Investigatory Powers Act) που έγινε πιο γνωστός ως Snooper’s Charter που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κανονισμός αδιακρισίας». Ο νόμος αυτός δίνει το δικαίωμα σε κάποια κυβερνητική υπηρεσία να παρακολουθεί το τι κάνει στο Διαδίκτυο κάποιος πολίτης. Παρόλα αυτά λίγοι γνωρίζουν στην Βρετανία τι συμβαίνει είτε επειδή δεν υπήρξε μεγάλη προβολή του νόμου όταν ψηφίστηκε είτε επειδή η κοινή γνώμη δεν έδωσε τότε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός αυτό. Ετσι η αποκάλυψη ότι όχι μια όχι δύο αλλά 48 κυβερνητικές υπηρεσίες της Βρετανίας (αστυνομικές, στρατιωτικές, οικονομικές, δικαστικές κ.α) παρακολουθούν το τι κάνουν στο Διαδίκτυο οι βρετανοί πολίτες προκαλεί εκ των υστέρων μεγάλες αντιδράσεις.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail το site BestVPN.com που ειδικεύεται στην σύγκριση τιμών προϊόντων πραγματοποίησε μια έρευνα για το Snooper’s Charter.

Τα στελέχη του site επικοινώνησαν με δύο χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου και το 75% εξ αυτών δήλωσε παντελή άγνοια για τον νόμο. Μάλιστα το 30% όσων ερωτήθηκαν πίστευαν ότι η παρακολούθηση των online δραστηριοτήτων των πολιτών απαγορεύεται… Το 59% αυτών των χρηστών ανέφερε επίσης ότι αν ερωτούνταν δεν θα έδιναν την συγκατάθεση τους στην παρακολούθηση. Υπήρξαν αρκετοί πάντως που δήλωσαν ότι αν κάποια κυβερνητική υπηρεσία τους τους ζητούσε να παρακολουθήσει το τι κάνουν στο Διαδίκτυο στο πλαίσιο κάποιας έρευνας για μια εγκληματική ή τρομοκρατική ενέργειας θα συμφωνούσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...