1258
Επάνω: Ιωάννα Βούγα, Παναγιώτης Πατίκος. Κάτω: Λευτέρης Δαφέρμος, Ιππολύτη Χατζή | Protagon/ Ελένη Κατρακαλίδη

Νέοι, περιζήτητοι, έτοιμοι να κατακτήσουν τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2017, 22:30
Επάνω: Ιωάννα Βούγα, Παναγιώτης Πατίκος. Κάτω: Λευτέρης Δαφέρμος, Ιππολύτη Χατζή
|Protagon/ Ελένη Κατρακαλίδη

Νέοι, περιζήτητοι, έτοιμοι να κατακτήσουν τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2017, 22:30

Μια απλή βόλτα στις εγκαταστάσεις του Deree – The American College of Greece στην Αγία Παρασκευή είναι αρκετή για να σε γεμίσει θαυμασμό ή να σε βυθίσει στην κατάθλιψη. Ο θαυμασμός έχει να κάνει με τους χώρους του κολεγίου που θυμίζουν τους αντίστοιχους που ίσως έχετε δει σε αμερικανικές ταινίες: τεράστιες βιβλιοθήκες, ατομικά γραφεία με ανοιχτούς υπολογιστές τελευταίας γενιάς, άρτια διακόσμηση, όλα πεντακάθαρα. Οσο για την κατάθλιψη, αυτή έρχεται αν σκεφτείς την αντίστοιχη εικόνα στους εσωτερικούς χώρους ενός δημόσιου πανεπιστημίου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Deree βραβεύτηκαν προ ημερών οι φοιτητές που ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση σε μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, και φυσικά, οι ίδιες οι εταιρείες που προσέφεραν στους φοιτητές αυτήν την ευκαιρία. Η εκδήλωση είχε τίτλο: «Deree Internship Recognition and Networking Event: Celebrating Corporate Partnerships and Student Internship Engagement».

IMG_9796-1
Στον χώρο της εκδήλωσης

Η αλήθεια είναι ότι ενώ παρακολουθούσες την εκδήλωση, δεν είχες την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο η αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιούσαν όλοι, από τους ομιλητές μέχρι τον νεαρό που μας βοήθησε να βρούμε καρέκλα. Ηταν κυρίως η συμπεριφορά και η στάση των παρευρισκομένων. Ολοι τους καλοντυμένοι, δεν αντάλλαζαν κουβέντες ή γέλια και παρακολουθούσαν με ευλαβική προσοχή τους ομιλητές.

Από τους φοιτητές που ανέβηκαν για να παραλάβουν τα βραβεία τους, άκουγες μετρημένους λόγους σε άψογα αγγλικά και ιστορίες από την εργασιακή τους εμπειρία στο Μαϊάμι και στην Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας.

Ποια είναι όμως αυτά τα παιδιά που στα 22 ή τα 25 τους χρόνια έχουν δουλέψει σε διαφορετικές ηπείρους και μπορούν να σου καταθέσουν με ευκολία τα δικά τους πενταετή πλάνα για σπουδές, μεταπτυχιακά και διδακτορικά; Ας τους γνωρίσουμε:

Λευτέρης Δαφέρμος

Ο Λευτέρης δεν φαινόταν 22 ετών. Σίγουρα ένας συνομιλητής του θα τον περνούσε για μεγαλύτερο. Πήγε σε δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο στον Γέρακα και πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ηρθε στο Deree για να πραγματοποιήσει έναν κύκλο επτά μαθημάτων στα οικονομικά. Φυσικά, παράλληλα με το Πανεπιστήμιο. «Τελειώνω τώρα, τον Φλεβάρη» μας είπε.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, πέρασε από κάποιες συνεντεύξεις και πήγε για πρακτική άσκηση στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Egon Zehnder. «Ο δικός μου ρόλος ήταν αυτός του research analyst, δηλαδή αναλυτής έρευνας. Ουσιαστικά ανέλυα οικονομικά δεδομένα προκειμένου να παρέχουμε σαν εταιρεία κάποιες συμβουλές σε πελάτες» μας εξήγησε. «Ηταν πολύ σημαντικό ότι μπόρεσα να δω πως λειτουργούν οι δουλειές στον πραγματικό κόσμο. Μπορεί να μην είναι ακριβώς το αντικείμενό μου αλλά το βρήκα πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό».

IMG_9883-1
Λευτέρης, 22 ετών: «Ηταν πολύ σημαντικό ότι μπόρεσα να δω πως λειτουργούν οι δουλειές στον πραγματικό κόσμο»

Με λίγα λόγια, ο Λευτέρης έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη Νομική, έκανε έναν κύκλο μαθημάτων στο Deree και εργάστηκε για δύο χρόνια σε μια ελληνική εταιρεία. Και όλα αυτά πριν προλάβει να γίνει 23 ετών. «Και τώρα τι;» τον ρωτάμε και εκείνος χαμογελά. «Δύσκολο ερώτημα. Θα ήθελα να κινηθώ πιο πολύ στον νομικό χώρο. Ισως σε ένα πεδίο ακαδημαϊκό ή ερευνητικό». Το άμεσο μέλλον έχει φυσικά μια σφραγίδα: εξωτερικό.

Ο Λευτέρης έχει βέβαια την εμπειρία από ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και από το Deree. Η ερώτηση για τις διαφορές των δύο είναι αναπόφευκτη. «Στη Νομική  το ακαδημαϊκό επίπεδο είναι εκπληκτικό» μας είπε με ειλικρίνεια. «Οι καθηγητές εμπνέουν σεβασμό και έχουν φοβερές γνώσεις. Το Deree, που είναι ένα εξαιρετικό ίδρυμα, για μένα έρχεται συμπληρωματικά αφού δίνει ένα πιο εξωστρεφές ακαδημαϊκό πλαίσιο και δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν πρακτικές και να πάρουν υποτροφίες για το εξωτερικό ενώ έχει και αρκετές ομαδικές εργασίες που βοηθούν στην δημιουργία μιας κοινότητας».

Ιωάννα Βουγά

Η Ιωάννα ήταν αρχικά λίγο ντροπαλή. Μια νεαρή που είχε την τύχη να έχει εμπειρία από ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και ένα ιδιωτικό Ιδρυμα. Συγκεκριμένα, σπουδάζει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενώ στο Deree φοιτά στον τομέα του marketing. Ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρακτική της άσκηση στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας Metro.

IMG_9904-1 copy
Ιωάννα: «Ψάχνω ήδη δουλειά στο εξωτερικό»

«Ημουν τέσσερις μήνες στην εταιρεία Metro και τώρα συνεχίζω με σύμβαση» μας είπε η Ιωάννα που στην συνέχεια μας εξήγησε ότι αρκετοί φοιτητές μπορούν να εργαστούν στις εταιρείες όπου έχουν κάνει πρακτική. «Ενας από τους λόγους που ήρθα στο Deree είναι ότι ήξερα πως είχε πολύ καλή σύνδεση με την αγορά εργασίας» εξομολογήθηκε η ίδια.

Η νεαρή θα ήθελε φυσικά να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό. «Εχω ήδη ξεκινήσει να ψάχνω» μας είπε.

Παναγιώτης Πατίκος

Ο Παναγιώτης ήταν ο πρώτος που ανέβηκε για να παραλάβει το βραβείο του. Ο άψογος λόγος του στα αγγλικά μας έκανε εντύπωση. Οταν είπε ότι η πρακτική του άσκηση ήταν στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, τα πράγματα έγιναν λίγο πιο ξεκάθαρα. Γυμνάσιο και λύκειο στο Pierce και μετά σπουδές στο Πολυτεχνείο. «Είχα σκεφτεί να ξεκινήσω και παράλληλα σπουδές στο Deree και το έκανα» μας είπε. Στο Πολυτεχνείο φοιτά στο τμήμα Μεταλλειολόγων και στο Deree στο τμήμα Οικονομικών.

«Ειμαι στο Deree τέσσερα χρόνια. Πρωί Πολυτεχνείο και απόγευμα εδώ» μας είπε χαμογελαστός. Ο Παναγιώτης πετούσε μια αγγλική λέξη ανάμεσα σε τέσσερις με πέντε ελληνικές. Απαντούσε στις ερωτήσεις με μια ωριμότητα που συνήθως δεν συναντάται σε άτομα της ηλικίας του. Είναι μόλις 22 ετών. «Από την αρχή που ήρθα στο Deree με ενδιέφερε το κομμάτι της πρακτικής. Εκανα αίτηση και στην τελευταία συνέντευξη δήλωσα ότι δεν ήθελα Ευρώπη» μας εξήγησε. Ετσι, ο νεαρός πήρε το αεροπλάνο για το Μαϊάμι. Εμεινε εκεί για τέσσερις μήνες δουλεύοντας στην εταιρεία real estate, Elandis.

IMG_9816-1
Παναγιώτης Πατίκος: «Πρωί στο Πολυτεχνείο και απόγευμα στο Deree»

Τι έγινε όμως όταν ο Παναγιώτης, που πήγαινε σχολείο στο Pierce, πέρασε τις πύλες του Πανεπιστημίου; «Το επίπεδο των μαθημάτων στο δημόσιο Πανεπιστήμιο για κάποιον που ενδιαφέρεται είναι πάρα πολύ καλό. Αν ενδιαφέρεσαι οι καθηγητές σε βοηθούν. Απλά θέλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και κόπο για να κάνεις ορισμένα πράγματα. Υπήρχαν φυσικά τα γνωστά ενδογενή προβλήματα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ο Παναγιώτης έχει και το δικό του πλάνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Στρατός, δουλειά δύο – τρία χρόνια στο εξωτερικό ή σε κάποια καλή εταιρεία στην Ελλάδα και μεταπτυχιακό» μας είπε με σταθερό τόνο στη φωνή του. Η αλήθεια είναι ότι και ο Παναγιώτης δεν «καίγεται» να δουλέψει στην Ελλάδα. «Θέλω να ξεκινήσω από το εξωτερικό και αν προκύψει κάτι καλό, θα γυρίσω» μας είπε.

Ιππολύτη Χατζή

Η Ιππολύτη ήταν το άτομο που μας έκανε περισσότερο εντύπωση κατά την βράβευση του. Ο λόγος; Δεν είναι και το πλέον φυσιολογικό να μιλάς με μια νεαρή κοπέλα που δούλεψε για αρκετό καιρό στην Αμερικανική Πρεσβεία. «Θα σας πω την ιστορία της ζωής μου» μας είπε αστειευόμενη. «Εγώ τελείωσα το International Baccalaureate της Σχολής Μωραΐτη. Πήγα στην Τσεχία να σπουδάσω Ιατρική. Τελικά δεν ήταν αυτό που περίμενα και τα παράτησα στα τέσσερα χρόνια. Γύρισα Ελλάδα και σπούδασα Ψυχολογία στο Deree».

IMG_9886-1
Ιππολύτη: «Θα έμενα στην Πρεσβεία μέχρι να βρω κάτι καλύτερο»

Και πώς ήρθε η πρακτική στην Αμερικανική Πρεσβεία; «Αρχικά είχα κάνει αίτηση και με απέρριψαν. Μετά άνοιξαν θέσεις, έκανα ξανά αίτηση και μου τηλεφώνησαν να πάω για συνέντευξη. Τελικά με προσέλαβαν. Ημουν τρεις μήνες σαν πρακτική και με προσέλαβαν με πλήρες ωράριο για άλλους τρεις μήνες. Δυστυχώς από τα κεντρικά έκαναν κάποιες περικοπές και σταμάτησα».

Η Ιππολύτη πάντως δεν πτοήθηκε. «Ισως θα έμενα στην Πρεσβεία μέχρι να έβρισκα κάτι στο εξωτερικό» μας είπε. Τώρα θα πάει στην Αμερική για να ψάξει για μεταπτυχιακά και να κάνει κάποιες αιτήσεις για δουλειά. Ναι, καλά καταλάβατε. Θα ταξιδέψει μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου προκειμένου να ψάξει κάτι που θα της αρέσει και ενώ στην Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά. Ομως η Ιππολύτη ήταν αποφασισμένη. «Αν δεν πάρω το ρίσκο τώρα που είμαι 26, πότε θα το πάρω;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...