684
Πόσο συχνά βλέπετε τέτοιου είδους ζευγάρια γύρω σας; Ή μήπως, είστε ένα από αυτά; | Shutterstock

Θα αντέχατε σε εστιατόριο χωρίς το κινητό σας;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 07:00
Πόσο συχνά βλέπετε τέτοιου είδους ζευγάρια γύρω σας; Ή μήπως, είστε ένα από αυτά;
|Shutterstock

Θα αντέχατε σε εστιατόριο χωρίς το κινητό σας;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 07:00

Οι παλιοί έλεγαν «όταν τρώμε, δεν μιλάμε». Οι νεότερες γενιές όμως, φαίνεται ότι πήραν πιο σοβαρά απ’ ό,τι πρέπει τη συγκεκριμένη υπόδειξη. Σας έχει τύχει να βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο και να βλέπετε παντού ζευγάρια, ή παρέες που συμπεριφέρονται λες και έχουν πάει να δειπνήσουν ολομόναχοι; Μιλούν διαρκώς στο κινητό, τσεκάρουν τις δεκάδες ειδοποιήσεις τους, στέλνουν μηνύματα και φυσικά, απαθανατίζουν όλα τα στάδια του δείπνου τους. Φωτογραφίες από το άδειο τραπέζι, σέλφι με χαμόγελο καθώς κατέφθασε το φαγητό, φωτογραφία με το φαγητό μόνο του, φωτογραφία με τα αποφάγια, φωτογραφία με το επιδόρπιο, κι άλλη σέλφι, αυτή τη φορά λιγότερο χαμογελαστή μιας και έχουν παραφάει και φούσκωσαν, και φυσικά, μία καλλλιτεχνική φωτογραφία για το μεγάλο φινάλε, κάποιο σημείο του εστιατορίου έτσι όπως φαίνεται μέσα από ένα μισογεμάτο ποτήρι με λευκό κρασί.

Αυτά και άλλα πολλά, παρατηρούσε να συμβαίνουν σε καθημερινή βάση η Ρακέλε Γκενό, που υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Ρώμης, το Casa Coppelle και αποφάσισε να αναλάβει δράση, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera. «Αυτό που όλοι βιώνουμε, είναι το τέλος της διά ζώσης συζήτησης, τον θάνατο του παλιού, καλού, τετ-α-τετ. Οταν βλέπω ζευγάρια να κάθονται στο ίδιο τραπέζι χωρίς να μιλούν μεταξύ τους, με πιάνει μεγάλη στενοχώρια. Αναρωτιέμαι γιατί βγαίνουν έξω για φαγητό και ξοδεύουν λεφτά, αφού έχουν πάρει διαζύγιο από τον διάλογο!» λέει χαρακτηριστικά η Γκενό.

Η ιδέα για μία εναλλακτική δραστηριότητα στο εστιατόριο που έχει μαζί με τον σύζυγό της, Ομάρ, της ήρθε όταν διάβασε ένα άρθρο που πρότεινε να απαγορευτούν τα κινητά από τα θέατρα, καθώς το κακό έχει παραγίνει και εκεί, αφού όλο και περισσότεροι ηθοποιοί διαμαρτύρονται για τα κινητά που χτυπούν ασταμάτητα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Κάποιοι ηθοποιοί μάλιστα, διακόπτουν το χειροκρότημα του κοινού στο φινάλε για να επιπλήξουν εκείνους τους θεατές που όχι μόνο δεν είχαν την διακριτικότητα να βάλουν το κινητό τους στο αθόρυβο, αλλά είχαν και το θράσος να απαντήσουν και να ανοίξουν κουβέντα, τη στιγμή που ένας ολοζώντανος θίασος έπαιζε μπροστά τους!

Αποφάσισε λοιπόν, να ανακηρύξει αρχικά και δειλά δειλά την Τρίτη, μία ημέρα που δεν έχει πάρα πολύ κόσμο το εστιατόριο, σε ημέρα κλειστού κινητού και ανοιχτού βιβλίου, προτρέποντας τους συνδαιτυμόνες να απαγγείλουν ποίηση, αξιοποιώντας τη βιβλιοθήκη που υπάρχει στο μαγαζί και μέχρι πρότινος αποτελούσε διακοσμητικό στοιχείο. Το πιλοτικό αυτό εγχείρημα που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2018, είχε ανέλπιστη επιτυχία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

smartphone addiction_617548757sm
Τρώγοντας συντροφιά με το κινητό: μια τυπική σκηνή καθημερινότητας (Shutterstock)

«Υπάρχουν βραδιές που “κατάσχονται” γύρω στα είκοσι κινητά! Οταν φτιάχναμε το εστιατόριο, θέλαμε να πετύχουμε αυτήν την παρεϊστικη ατμόσφαιρα, με καδράκια και άλλα διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε ένα ζεστό σπιτικό. Στενοχωριόμουν πάρα πολύ βλέποντας ότι οι θαμώνες δεν εκτιμούσαν τίποτα γύρω τους, δεν έβλεπαν μπροστά τους, το μόνο στο οποίο έδιναν σημασία ήταν το κινητό τους» εξηγεί η Γκενό.

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές για ανάγνωση ποίησης είναι στίχοι του Πάμπλο Νερούδα, του Σαρλ Μποντλέρ και της Εμιλι Ντίκινσον, ενώ όποτε υπάρχουν βρετανοί πελάτες, θα φροντίσουν να το δηλώσουν, ζητώντας κάτι από Σαίξπηρ.

Το «phubbing» είναι μια σύνθετη λέξη που δημιουργήθηκε από τα «phone» και «snubbing». Το πρώτο, σημαίνει τηλέφωνο και το δεύτερο περιγράφει εκείνη τη συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος αγνοεί/ περιφρονεί/ σνομπάρει τον συνομιλητή του- το γνωστό «με γράφει στα παλιά του τα παπούτσια». Αυτήν ακριβώς τη μάστιγα του «phubbing» φιλοδοξεί λοιπόν να πατάξει το ευφάνταστο ιταλικό εστιατόριο.

perfetti
Σκηνή από την ιταλική ταινία «Perfetti Sconosciuti» (IMDB)

Στην εξαιρετική ταινία «Perfetti sconosciuti» (Τέλειοι Ξένοι) του Πάολο Τζενοβέζε, μία παρέα επτά ατόμων που απαρτίζεται από τρία ζευγάρια κι έναν single άντρα, συναντιούνται ένα βράδυ για φαγητό στο σπίτι του ενός ζευγαριού. Οταν θα πέσει στο τραπέζι η ιδέα-πρόκληση να διαβάζεται δυνατά από όλους οποιοδήποτε μήνυμα ή ειδοποίηση θα έρχεται στο κινητό τους όπως και το να βάζουν τις κλήσεις σε ανοιχτή ακρόαση, τα μαχαίρια δεν θα αρχίσουν να βγουν. Σε αυτή την τόσο ραφινάτη ταινία δωματίου και…τραπεζιού, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο, αυτό ακριβώς που επιχειρεί και το συγκεκριμένο εστιατόριο να στηλιτεύσει: πώς είναι δυνατόν, τόσοι άνθρωποι να είναι μαζί και ταυτόχρονα τόσο μόνοι;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...