737
Τρία ρομπότ, με τη μορφή μιας κοπέλας και δύο δεινοσαύρων, υποδέχονται τους πελάτες του ξενοδοχείου Nenn na στο θεματικό πάρκο Huis Ten Bosch στην περιφέρεια του Ναγκασάκι στην Ιαπωνία. | [Youtube]

Henn na, το πρώτο ρομποτικό ξενοδοχείο λειτουργεί στην Ιαπωνία

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 19 Ιανουαρίου 2017, 17:35
Τρία ρομπότ, με τη μορφή μιας κοπέλας και δύο δεινοσαύρων, υποδέχονται τους πελάτες του ξενοδοχείου Nenn na στο θεματικό πάρκο Huis Ten Bosch στην περιφέρεια του Ναγκασάκι στην Ιαπωνία.
|[Youtube]

Henn na, το πρώτο ρομποτικό ξενοδοχείο λειτουργεί στην Ιαπωνία

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 19 Ιανουαρίου 2017, 17:35

Henn na στα ιαπωνικά σημαίνει παράξενο. Πράγματι είναι πολύ παράξενο το ξενοδοχείο Henn na, τουλάχιστον για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τελευταία επιτεύγματα τη τεχνολογίας, αφού το 90% του προσωπικού δεν είναι άνθρωποι αλλά ρομπότ. Για την ακρίβεια στο λεγόμενο «πιο αποτελεσματικό ξενοδοχείο του κόσμου», οι έκπληκτοι πελάτες εξυπηρετούνται βασικά από 186 μηχανές που μιλούν διάφορες γλώσσες εκτός από ιαπωνικά.

Το πρώτο ρομποτικό ξενοδοχείο του κόσμου βρίσκεται μέσα στο θεματικό πάρκο Huis Ten Bosch στο Κιούσου, ένα νησάκι της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας που ανήκει στην περιφέρεια του Ναγκασάκι.

Ρεσεψιονίστ, γκρουμ  και θυρωροί  θα σας χαιρετήσουν με τη γλυκιά μηχανική φωνή που τους έχει χαρίσει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Στην είσοδο, θα σας υποδεχτούν τρεις πραγματικά «παράξενοι» υπαλλήλοι, ένα  θηλυκό ρομπότ (πιστή ρεπλίκα κοπέλας ρεσεψιονίστ) και δύο πρόθυμοι δεινόσαυροι ντυμένοι γκρουμ.

Henn_na_checkout
To check in και το check out στο Henn na hotel γίνεται ηλεκτρονικά με τη βοήθεια τριών ρομπότ που υποδέχονται τους πελάτες στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου [Facebook / Henn na hotel]

Μετά το τσεκ ιν, ένας  μηχανικός βραχίονας θα τοποθετήσει τις αποσκευές σας σε ένα συρτάρι ενώ  ένα ρομπότ – θυρωρός  θα σας πει  τι ώρα μπορείτε να πάρετε  πρωινό και θα σας δώσει πληροφορίες για τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Στη συνέχεια ο βραχίονας θα βγάλει την αποσκευή σας από το συρτάρι και θα την τοποθετήσει στον ειδικό χώρο του ρομπότ – αχθοφόρου που θα σας συνοδεύσει στο δωμάτιό σας.

Εδώ οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Για να ξεκλειδώσετε την πόρτα δεν χρειάζεται κλειδί. Απλά τοποθετείτε το πρόσωπό σας μπροστά σε έναν αισθητήρα προηγμένης τεχνολογίας που θα σας αναγνωρίσει και η πόρτα θα ανοίξει αυτόματα (θεωρητικά τουλάχιστον). Στο κομοδίνο δίπλα σε ένα τάμπλετ, σάς περιμένει η Τσούρι Τσαν, ένα στρογγυλό ροζ και πράσινο κουκλάκι – ρομπότ που ειδικεύεται σε κλήσεις  αφύπνισης και πληροφορίες για τον καιρό. Η Τσούρι μπορεί να ελέγχει ακόμη και τα φώτα για οικονομία ενέργειας σε περίπτωση που ο πελάτης είναι ξεχασιάρης. Εννοείται πώς στα δωμάτια δεν υπάρχει κλιματισμός. Οι χώροι δροσίζονται με ειδικά οικολογικά πάνελ τελευταίας τεχνολογίας.

Φυσικά για να τα βγάλεις πέρα μέσα σε αυτόν τον ναό του high tech πρέπει να είσαι σαΐνι στην πληκτρολόγηση σε οθόνες αφής, να έχεις εξοικειωθεί με το face control και να πληρώνεις με κάρτα. Οι τιμές (όχι σε περιόδους αιχμής) είναι πάρα πολύ ελκυστικές αφού τα ρομπότ που αντικαθιστούν τους υπαλλήλους, έχουν κατεβάσει θεαματικά το κόστος λειτουργίας του ξενοδοχείου. Αρχίζουν από περίπου 40 ευρώ, αλλά προσέξτε, το άλλαγμα των σεντονιών και το καθάρισμα του δωματίου δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Πράγματι, παράξενα  πράγματα.

Ένα θεματικό πάρκο που τιμά την ιαπωνο-ολλανδική φιλία

Την περίοδο Έντο, δηλαδή από τις αρχές του 1600 και για περίπου 250 χρόνια, η Ιαπωνία απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο  προσηλυτισμός  απαγορεύτηκε και άρχισαν τρομερές διώξεις των Χριστιανών και εκτελέσεις Φραγκισκανών και Ιησουϊτών ιεραποστόλων, θέμα που ανέδειξε ο Μάρτιν Σκορτσέζε στην πρόσφατη ταινία του με τίτλο «Σιωπή» (παίζεται αυτό τον καιρό στους αθηναϊκούς κινηματογράφους). Σχεδόν το σύνολο της χώρας έκλεισε για τους ξένους, παρά την πολιτική του απομονωτισμού, όμως, οι ολλανδοί έμποροι κατάφεραν να κερδίσουν  την εμπιστοσύνη των Ιαπώνων.

Οι Ολλανδοί απέκτησαν το αποκλειστικό δικαίωμα των εμπορικών συναλλαγών μόνο όμως επάνω σε ένα τεχνητό νησάκι  στον κόλπο του Ναγκασάκι όπου έδενε το ολλανδικό πλοίο «De Liefde» (Η αγάπη) αλλά απαγορευόταν να περάσουν στο μεγάλο νησί, πράγμα που βέβαια σεβάστηκαν. Κάπως έτσι άρχισε να ευημερεί η περιοχή γύρω από το Ναγκασάκι. Παράλληλα ξεκίνησε μια σχέση αγάπης ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ολλανδία που κατέληξε σήμερα στο Huis Ten Bosch, ένα μοναδικό θεματικό πάρκο που αναπαριστά  ένα μεγάλο ολλανδικό χωριό σε φυσικό μέγεθος. Στα ολλανδικά σημαίνει «Σπίτι στο Δάσος» και είναι το όνομα μιας εξοχικής κατοικίας του 17ου αιώνα της στο Δάσος της Χάγης, όπου κατοικεί η ολλανδική βασιλική οικογένεια.

Huis Ten Bosh_Ngoc_Khanhjpg
Σε ένα μικρό νησί στην επαρχία του Ναγκασάκι, οι Ιάπωνες έχτισαν το θεματικό πάρκο Huis Ten Bosch, ένα ολόκληρο ολλανδικό χωριό του 17ου αιώνα στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ένα πιστό αντίγραφο της κατοικίας της βασιλικής οικογένειας στη Χάγη [Facebook/Ngong_Khanh]
Η Ιαπωνία διαθέτει πολλά ιστορικά αξιοθέατα, όμως, είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για  το Huis Ten Bosch, που είναι εστιασμένο στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, μάλιστα ένα τρίτο του αρχικού κόστους του κτιρίου αφορούσε περιβαλλοντικές βελτιώσεις. Εκτός από τα ολλανδικά κτίρια – ρεπλίκες διαθέτει ένα υπέροχο πάρκο με 300.000 λουλούδια  αλλά και μια σειρά από παράξενα αξιοθέατα όπως  το «στοιχειωμένο σπίτι» και ένα πλοίο που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να παρακολουθήσουν σε αναπαράσταση τις ιστορικές πλημμύρες της Ολλανδίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...