1227
O Ρόμπιν Γουίλιαμς, ένας από τους πιο αγαπητούς κωμικούς του σινεμά. «Εφυγε» ξαφνικά ένα αυγουστιάτικο βράδυ πριν από δύο χρόνια | Photo by Peter Kramer/Getty Images/Ideal Images

Γιατί πλήγωσε τόσο πολύ ο θάνατος του Ρόμπιν Γουίλιαμς;

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 11 Αυγούστου 2016, 07:50
O Ρόμπιν Γουίλιαμς, ένας από τους πιο αγαπητούς κωμικούς του σινεμά. «Εφυγε» ξαφνικά ένα αυγουστιάτικο βράδυ πριν από δύο χρόνια
|Photo by Peter Kramer/Getty Images/Ideal Images

Γιατί πλήγωσε τόσο πολύ ο θάνατος του Ρόμπιν Γουίλιαμς;

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 11 Αυγούστου 2016, 07:50

Δήλωση Μπαράκ Ομπάμα: «Ηταν μοναδικός. Μπήκε στη ζωή μας σαν εξωγήινος και τελικά άγγιξε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ψυχής».

Την 11η Αυγούστου του 2014, η Αμερική ήταν σκεπασμένη με ένα πηχτό πέπλο θλίψης. Ο κόσμος γέμιζε με λουλούδια τα διάφορα σημεία που εμφανίζονταν στις ταινίες του Ρόμπιν Γουίλιαμς: το παγκάκι στο πάρκο της Βοστώνης από τον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ» (1997), το σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο από την «Κα Ντάουτφαϊρ» (1993), το σπίτι στο Κολοράντο από το σήριαλ «Mork & Mindy» (1978-82), όπου υποδυόταν τον εξωγήινο (βλ. δήλωση Ομπάμα).

Το ίδιο απόγευμα όλα τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ έσβησαν τα φώτα τους για ένα λεπτό. Στην παράσταση «Αλαντίν» το κοινό τραγούδησε μαζί με τον θίασο το τραγούδι «Friend Like Me», που είχε ερμηνεύσει ο εκλιπών στην ταινία της Disney το 1992 και είχε κερδίσει υποψηφιότητα για Οσκαρ.

Σύντομα ο αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος στους New York Times, Ντέιβιντ Ιτζκοφ ανακοίνωσε ότι θα γράψει τη βιογραφία του Ρόμπιν Γουίλιμας, και επίσης μία σήραγγα κοντά στη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο πήρε το όνομα «Ρόμπιν Γουίλιαμς».

http-%2F%2Fmashable.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F08%2Frobin.williams.happy_.days_
Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς (στο κέντρο) ως εξωγήινος, στο σήριαλ, το «Mork & Mindy» (1978-82), που τον έκανε διάσημο

Στην 66η Απονομή των Βραβείων Εmmy που έγινε στις 25 Αυγούστου του 2014, ο φίλος του, ηθοποιός, Μπίλι Κρίσταλ, είπε γι’ αυτόν: «Είναι το πιο λαμπερό αστέρι στον αμερικανικό γαλαξία της κωμωδίας».

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν ένας κωμικός που συγκινούσε. Ο αστείος ρόλος δεν ήταν ποτέ μόνο αστείος. Ξεκαρδιζόσουν με την ατάκα αλλά στο βλέμμα έπιανες κάτι άλλο – κάτι σαν δεύτερη σκέψη, η οποία υποψιαζόσουν ότι θα μπορούσε και να είναι λίγο μελαγχολική. Ετσι ποτέ δεν ξεχνούσες τον ρόλο και πάντα συνέδεες τον ηθοποιό με βαθύτερα αισθήματα από το απλώς αστείο. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς δεν διασκέδαζε τον θεατή, τον ψυχαγωγούσε – και γι’ αυτό ο θεατής τον αγαπούσε.

5664648-3x2-940x627
Στον «Κύκλο των χαμένων ποιητών» (1989) όταν ως καθηγητής καλούσε τους φοιτητές του να αδράξουν την ημέρα

Τρεις μήνες πριν την αυτοκτονία ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε παραλάβει τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων. Η διάγνωση ήταν πάρκινσον. Ηταν 63 ετών, αθλητικός και εύρωστος. Νέος, για άντρας ηθοποιός της τόσο ευρείας γκάμας του. Φυσιολογικά θα μπορούσε να παίζει στο σινεμά τουλάχιστον άλλη μία δεκαετία. Μόνο που εκείνος, τρεις μέρες πριν από την παραλαβή των αποτελεσμάτων, δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά την απόσταση που τον χώριζε από την πόρτα – σκόνταψε πάνω της και τραυμάτισε το κεφάλι του.

Όλα αυτά μαθεύτηκαν την 11η Αυγούστου του 2014 και σε συνδυασμό με την κατάθλιψη, που θα μπορούσε να έχει ως ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, ως ένας πρώην αλκοολικός και ναρκομανής, ως ένας νέος ακόμα, εξαιρετικά χαρισματικός, καλλιτέχνης που μαθαίνει ότι σε λίγο θα αρχίσει να τρέμει και δεν θα μπορεί να δουλεύει… δικαιολόγησαν, με λύπη, το διάβημα με τη ζώνη.

Mrs-Doubtfire_article_story_large
Ως «Κυρία Ντάουτφαϊρ» (1993) έκανε τους πάντες να τον αγαπήσουν και δεν έχασε από τη σύγκριση με την “Τούτσι” (1982) του Ντάστιν Χόφμαν

Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας είχαν εμφανιστεί το καλοκαίρι του 2013 και έκτοτε χειροτέρευαν μέρα με την ημέρα. Αποδιοργάνωση, δυσκαμψία, κατάρρευση χωρίς εμφανή λόγο, σύγχυση, λάθος υπολογισμός, ήταν μερικά από αυτά. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, Σούζαν, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς «συνθλιβόταν σωματικά και ψυχολογικά», με γρήγορο ρυθμό.

«Τους μήνες πριν την αυτοκτονία, ώρες ώρες ήταν σαν να έχανε το μυαλό του αλλά φαινόταν ότι προσπαθούσε να αυτό-συναρμολογηθεί ξανά, μετά από κάθε περιστατικό. Ξαφνικά όμως τον τελευταίο μήνα, ήταν σαν να έσπαγε το φράγμα. Αν ήταν τυχερός, θα μπορούσε να ζήσει τρία χρόνια το πολύ – και δύσκολα χρόνια».

«Μετά τον θάνατό του, βασανίστηκα πολύ για να δω τι τελικά προκάλεσε αυτή την ενέργεια», δήλωσε η Σούζαν Γουίλιαμς. «Και τότε, ξαφνικά ένας από τους γιατρούς που συνάντησα μου είπε πως ο Ρόμπιν ήξερε πολύ καλά ότι έχανε το μυαλό του και ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό».

Την εβδομάδα πριν από τον θάνατό του είχε προγραμματίσει να κάνει νευρολογικές εξετάσεις. Δεν τις έκανε, ωστόσο η αυτοψία έδειξε το αληθινό πρόβλημα.

good-will-hunting-robin-williams-1
Στον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ» (1997) με τον πρωτοεμφανιζόμενο Ματ Ντέιμον. Αλλη μία ερμηνεία που χαράσεται μέσα σου

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε στα χέρια του λάθος διάγνωση. Το πάρκινσον, συχνά το μπερδεύουν οι γιατροί με μία άλλη συγγενή ασθένεια, η οποία έχει την ονομασία «Ανοια με σωμάτια lewy».

Η αυτοψία λοιπόν έδειξε ότι ο εγκέφαλος του Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε πληγεί από αυτή τη νόσο.

H άνοια με σωμάτια lewy είναι εκφυλιστική και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη και εναπόθεση σωματιδίων στον φλοιό του εγκεφάλου (σωμάτια lewy), τα οποία περιέχουν μία πρωτεΐνη την α-συνουκλείνη. Η παθολογική εναπόθεση αυτής της πρωτεΐνης βρίσκεται και σε άλλες νόσους όπως το πάρκινσον και το αλτσχάιμερ – εξ ου και συχνά παρερμηνεύεται στην πρώτη διάγνωση.

Τα κύρια συμπτώματα είναι: οπτικές παραισθήσεις-ψευδαισθήσεις που μπορούν να πάρουν τη μορφή αντικειμένων, ανθρώπων ή και ζώων (συνήθως δεν προκαλούν στον ασθενή ανησυχία και μπορεί να είναι από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου), έντονες διακυμάνσεις της νοητικής κατάστασης μέσα στην ημέρα ή και από μέρα σε μέρα, παρκινσονικά συμπτώματα (τρόμος-βραδύτητα κινήσεων-δυσκαμψία μυών), γνωστικά προβλήματα (σύγχυση, μείωση της προσοχής, διαταραχές μνήμης), διαταραχές αυτόνομου νευρικού συστήματος (αρτηριακή πίεση-εφίδρωση-εντερικές δυσλειτουργίες), διαταραχές ύπνου με έντονα όνειρα και κατάθλιψη.

robin-williams-5-1024
Τη δεκαετία του 2000 ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ταξίδεψε σε 13 χώρες όπου βρίσκονταν αμερικανικά στρατεύματα με σκοπό να διασκεδάσει τους αμερικανούς στρατιώτες. Μεταξύ των χωρών ήταν το Ιράκ και το Αφγανιστάν

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία άνω των 60, το φύλο (πλήττει κυρίως τους άνδρες) και το οικογενειακό ιστορικό.

Η νόσος έχει εξελισσόμενη πορεία με συνεχή επιδείνωση των συμπτωμάτων, η θεραπεία είναι υποστηρικτική και ο θάνατος συνήθως έρχεται σε οκτώ περίπου χρόνια από την αρχική διάγνωση.

Η συγκεκριμένη μορφή άνοιας, αποτελεί το 10-20% του συνόλου των ανοιών παγκοσμίως και σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Ανοιας το 80% των ασθενών που πάσχουν από lewy έχουν λανθασμένη αρχική διάγνωση.

maxresdefault
Με τη σύζυγό του Σούζαν Ρόμπινς, η οποία αποκάλυψε την αλήθεια για την εκφυλιστική ασθένεια και τη λάθος διάγνωση

Όλα αυτά έγιναν γρήγορα γνωστά στον κόσμο που θρηνούσε τον ξεχωριστό Ρόμπιν Γουίλιαμς. Τον καλλιτέχνη που έκανε τρέλες όταν ήταν νέος, που είχε μπλεξίματα με ναρκωτικά, με ποτό, που πάσχισε να τα κόψει και τα δύο, που τελικά ταλαιπωρήθηκε για χρόνια με τον αλκοολισμό, που δήλωνε ότι η συστηματική ποδηλασία τον έσωσε από τον εθισμό και που τίποτα απ΄όλα αυτά δεν φαινόταν στις θαυμάσιες ερμηνείες του. Τον άνθρωπο που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για προσφέρει στέγη στους άστεγους, τόσο της Αμερικής όσο και του υπόλοιπου κόσμου. Τον Αμερικανό, που έτρεχε από άκρη σε άκρη στα στρατεύματα, την τελευταία δεκαετία για να ψυχαγωγεί τους αμερικανούς στρατιώτες και τις οικογένειές τους.

Όλα αυτά, συνθέτουν τη σκέψη, πως ο αγαπητός, ο ξεκαρδιστικός και ο συγκινητικός Ρόμπιν Γουίλιαμς βασανίστηκε πολύ προτού δέσει γύρω από το λαιμό του εκείνη τη ζώνη τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου.

VIETNAM
Στο «Καλημέρα Βιετνάμ» (1987) την ταινία με την οποία τον αγαπήσαμε στην Ελλάδα

Κι αυτή η σκέψη, μετέτρεψε τον θρήνο σε βαθιά, πολύ βαθιά θλίψη.

Η φράση του Μπαράκ Ομπάμα είναι πράγματι πολύ ακριβής. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς εμφανίστηκε στον κόσμο σαν εξωγήινος, και εξελίχθηκε στον άνθρωπο που με την τέχνη του χάρισε την πιο γλυκιά ψυχαγωγία, με τη ζωή του χάρισε ανακούφιση σε όσους το είχαν ανάγκη και με τον βασανισμένο θάνατό του σκόρπισε τόση θλίψη, που δύσκολα ξεχνιέται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...