985
Ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσας με λιωμένο τυρί κυριαρχεί στο cover του DCFoodPorn στο Facebook αλλά και στην ιστοσελίδα του | DCFOODPORN/Facebook

Τι είναι το food porn και πώς φέρνει χρήμα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 3 Αυγούστου 2017, 20:56
Ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσας με λιωμένο τυρί κυριαρχεί στο cover του DCFoodPorn στο Facebook αλλά και στην ιστοσελίδα του
|DCFOODPORN/Facebook

Τι είναι το food porn και πώς φέρνει χρήμα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 3 Αυγούστου 2017, 20:56

Τρεις μπάλες παγωτό, μια ροζ, μία στο χρώμα της λεβάντας και από πάνω μια γαλαζοπράσινη σαν τα νερά της Χαβάης, κυλούν ηδονικά πάνω στο χέρι που κρατάει το χωνάκι παρασύροντας τις πολύχρωμες τρούφες με τις οποίες είναι πασπαλισμένο το παγωτό – υπερπαραγωγή. Μπορείτε να φανταστείτε κάτι πιο ρεαλιστικό; Γιατί πράγματι μέχρι να ολοκληρωθεί μια τέτοια φωτογράφιση, που φαίνεται ερασιτεχνική αλλά δεν είναι, το παγωτό, σίγουρα, θα αρχίσει να λιώνει. Οπότε ας φανεί αυτό που συμβαίνει πραγματικά.

Αυτό που επιδιώκει ο Τζάστιν Σιμπλ (@JastinSchuble), πιο γνωστός στους 177.000 ακολούθους του στο Instagram ως @DCFoodPorn, είναι εικόνες όσο πιο ρεαλιστικές γίνεται και «μοντέλα» άκρως ορεκτικά. Γι’ αυτό και όταν επισκέπτεται ένα εστιατόριο, διαλέγει τα πιο εντυπωσιακά πιάτα του μενού, επεμβαίνει ζητώντας από τον σεφ μερικές αλλαγές που θα τα κάνουν ακόμη πιο φωτογενή και πιάνει αμέσως δουλειά. Όχι με το i-phone, άπαπαα! Αυτό είναι για ερασιτέχνες.

pagoto_
Όταν τέσσερις μπάλες παγωτού λιώνουν και γίνονται μία [DCFOODPORN/Facebook]

Ο Τζάστιν χρησιμοποιεί μια Sony Alpha, του αρέσει ιδιαίτερα το φυσικό φως και η φωτογράφιση σε εξωτερικούς χώρους.  Μέσα σε ένα δεκάλεπτο έχει τραβήξει καμιά εκατοστή φωτογραφίες. Λίγο αργότερα κάθεται αναπαυτικά σε ένα καφέ, κοιτάζει τα δεδομένα του λογαριασμού του (για να δει ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για περισσότερα like) και επεξεργάζεται τις φωτογραφίες του. Δεν χρησιμοποιεί τα φίλτρα του Instagram, αλλά 2-3 online εφαρμογές που του προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν και μόλις 22 ετών, ο Τζάστιν είναι ένας επαγγελματίας που εργάζεται σκληρά. Παράλληλα σπουδάζει οικονομικά και μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Του αρέσει η δουλειά να γίνεται γρήγορα γι’ αυτό και από τη ζωγραφική (παλιότερα πούλαγε πίνακές του σε φίλους των γονιών του) πέρασε στη φωτογραφία.

justin_Instagram

Ετοιμάζει την φωτογραφία του, γράφει μια σύντομη λεζάντα, κάνει tag διάφορους διάσημους Instagrammers (με την ελπίδα ότι θα μοιραστούν την ανάρτησή του), όπως η Κάιλι Τζένερ, αδελφή της Κιμ Καρντάσιαν, που έχει επίσης χιλιάδες ακολούθους, προσθέτει  και τα ανάλογα hashtag, όπως #viral #food #yummy #feedyoursoul κλπ.

Και μόλις την ανεβάσει αρχίζουν να πέφτουν τα like σαν βροχή. Σημειώστε ότι η Μπέλα Χαντίντ, το διάσημο τοπ μόντελ είναι ανάμεσα στους φαν που ακολουθούν πιστά στον Τζάστιν στα social media. Από τον προσωπικό του λογαριασμό κάνει tag γονείς, αδέλφια και ξαδέλφια, μπαίνει από διαφορετικούς λογαριασμούς, απαντάει σε σχόλια,  ανεβάζει ευχαριστίες, κάνει like σε άλλους food bloggers, μοιράζεται φωτογραφίες άλλων, που του αρέσουν.

Cupcakes
Η κοντινή φωτογράφιση δείχνει το καπκέικ πιο λαχταριστό [DCFOODPORN/Facebook]

«Το ποστάρισμα είναι πάντα μεγάλη υπόθεση. Λέω συνέχεια “άσε με για πέντε λεπτά, μη μου μιλάς για να κάνω τη δουλειά μου”», λέει o Τζάστιν στο Washingtonian ενώ ελέγχει τα δεδομένα του λογαριασμού του: Μέσα σε πέντε λεπτά, χίλιοι άνθρωποι είδαν τη φωτογραφία που ανέβασε και τρεις την έσωσαν γιατί θέλουν να πάνε κάποια στιγμή στο μαγαζί που αναφέρει.

Ταυτόχρονα κοιτάζει τα μέιλ του. Καινούργια εστιατόρια, και άλλα που έχουν ανανεώσει το μενού τους, τον καλούν να δοκιμάσει τα νέα τους πιάτα και να τα φωτογραφίσει, ελπίζοντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος θόρυβος στα social media, που θα βοηθήσει να αυξηθεί η πελατεία τους. Γιατί αυτή την εποχή, ο Τζάστιν είναι ο επιδραστικότερος food blogger της Ουάσιγνκτον. Λατρεύει το φαγητό και το φωτογραφίζει με πάθος, χωρίς απαραίτητα να το τρώει.

tel_Instagram

Σημειώστε ότι δεν πίνει, δεν καπνίζει και δεν του αρέσει να ξενυχτάει τα βράδια, όπως κάνουν οι περισσότεροι συμφοιτητές του. Αρχίζει την ημέρα του με ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό λεμονιού και κατά τη διάρκεια της πίνει τουλάχιστον 5-6 φλιτζάνια πράσινο τσάι. Επίσης αποφεύγει την γλουτένη από την στιγμή που ανακάλυψε ότι του προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα. Στην αρχή ανέβαζε τις φωτογραφίες του ως @Freshman_Foodie, αλλά στο δεύτερο έτος των σπουδών του, το άλλαξε σε @DCFoodPorn, που του φάνηκε πιο cool, παρόλο ότι η μαμά μου κόντεψε να πάθει συγκοπή.

tiganites_meli_brunch
Τηγανήτες με μέλι για το brunch [DCFOODPORN/Facebook]

Το χόμπι του δεν προέκυψε τυχαία. Οι γονείς του Τζάστιν δεν αγαπούν το μαγείρεμα. Τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα η πενταμελής οικογένεια τρώει έξω, συνήθως σε εστιατόρια της μόδας. Παραγγέλνουν διαφορετικά πιάτα ώστε να τα δοκιμάσουν όλα όλοι. Στην αρχή η μαμά του ντρεπόταν, από τη μια για τη λέξη porn (για προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα νιώθατε εσείς αν το παιδί σας υπέγραφε π.χ. @fai_kavla) αλλά και γιατί έπρεπε να φωτίζουν με τα κινητά τους κάθε πιάτο, που φωτογραφιζόταν απαραιτήτως πριν το δοκιμάσουν. «Μας κοίταζαν σα να είμαστε τρελοί», είπε η κυρία Σιμπλ.

smoothie
Θρεπτικό σμούθι με τα αγαπημένα φρούτα του Τζάστιν [DCFOODPORN/Facebook]

Το πάθος του έφερε στον Τζάστιν χιλιάδες ακολούθους, ανάμεσά τους και τη νεαρή μάρκετινγκ μάνατζερ του Hilton McLean Tysons Corner. Μια μέρα, λοιπόν, που έκανε check in εκεί, τον πλησίασε, δήλωσε θαυμάστριά του και αντί να πληρώσει ο Τζάστιν το φαγητό του, τού κανόνισε μια γενναία αμοιβή. Το Hilton τού πρόσφερε 500 δολάρια, διαμονή στην προεδρική σουίτα (μια βραδιά κοστίζει 2.000 δολάρια) και φαγητό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου με αντάλλαγμα δύο φωτογραφίες στο Instagram.

Η συνέχεια ήταν εύκολη. Το πελατολόγιό του εμπλουτίστηκε αμέσως με ονόματα επιχειρήσεων όπως οι Chobani Greek yogurt, OpenTable, Voss water, Hellmann’s mayo και McDonald’s που πληρώνουν 1.500 δολάρια για μια φωτογραφία και 2.000 δολάρια για ένα βίντεο.

papia_ananas
Πάπια και ανανάς σε ελαφριά σάλτσα κάρι [DCFOODPORN/Facebook]

Στο μεταξύ ο Τζάστιν, που έφτιαξε (μαζί με τον αδελφό του και μια φίλη τους από το πανεπιστήμιο) και μια ιστοσελίδα, έχει αρχίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Η κατηγορία «Ταξίδια», που πρόσθεσε πρόσφατα, του έχει ήδη ανοίξει την πόρτα σε συμφωνίες με παραθεριστικά κέντρα, αεροπορικές εταιρείες, ακόμη και οίκους μόδας.  Και υπολογίζει ότι σύντομα θα μπορεί να κερδίζει από 50.000-300.000 δολάρια τον χρόνο. Όχι και άσχημα για την αρχή μιας καριέρας, ε;