588
Ο Κρις Κλάρκσον (δεύτερος από αριστερά) κατά την διάρκεια των ανασκαφών στον αρχαιότερο οικισμό της Αυστραλίας | Dominic O'Brien/Gundjeihmi Aboriginal Corporation

Ξαναγράφεται η ιστορία της εξόδου του ανθρώπου από την Αφρική

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2017, 09:42
Ο Κρις Κλάρκσον (δεύτερος από αριστερά) κατά την διάρκεια των ανασκαφών στον αρχαιότερο οικισμό της Αυστραλίας
|Dominic O'Brien/Gundjeihmi Aboriginal Corporation

Ξαναγράφεται η ιστορία της εξόδου του ανθρώπου από την Αφρική

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2017, 09:42

Η κρατούσα θεωρία ότι ο σύγχρονος άνθρωπος (homo sapiens sapiens) εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200 χιλιάδες έτη. Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες κυρίως γενετικές έχουν υποδείξει η κάθε μια διαφορετικές διαδρομές για την μετανάστευση του σύγχρονου ανθρώπου από την Αφρική στις άλλες ηπείρους.  Όμως η χρονολόγηση μια σειράς ευρημάτων στην Αυστραλία κάνει τους ανθρωπολόγους και τους ειδικούς να πονοκεφαλιάζουν και ανατρέπει τα δεδομένα. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έκανε την εμφάνιση του στην Ευρώπη πριν από περίπου 40 χιλιάδες έτη.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα ευρήματα που εντοπίστηκαν σε ανασκαφές των τελευταίων ετών στον αρχαιότερο προϊστορικό οικισμό της Αυστραλίας υποδεικνύουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βρισκόταν εκεί πριν από 65.000 χρόνια.

Δείτε ένα βίντεο για την ανακάλυψη των νέων ευρημάτων στην Αυστραλία που αλλάζουν τον χάρτη της μετανάστευσης του ανθρώπου από την Αφρική:

Οπως είναι ευνόητο οι ειδικοί πρέπει τώρα να απαντήσουν στο ερώτημα του πώς ο σύγχρονος άνθρωπος κατάφερε να ταξιδέψει στην μακρινή ήπειρο περίπου 20.000 χρόνια πριν φτάσει από την Αφρική στην γειτονική Ευρώπη.

Ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με επικεφαλής τον Κρις Κλάρκσον του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ πραγματοποίησε σειρά ανασκαφών στον οικισμό Ματζεντμπέμπε της βόρειας Αυστραλίας που θεωρείται ο αρχαιότερος ανθρώπινος οικισμός στην ήπειρο και είναι διάσημος για τις εντυπωσιακές βραχογραφίες του. Οι ερευνητές εντόπισαν λίθινα εργαλεία, χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της εποχής για να ζωγραφίζουν καθώς και διάφορα ιζήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη παρουσία. Η χρονολόγηση των ευρημάτων έδειξε ότι τα έχουν έχουν ηλικία τουλάχιστον 65 χιλιάδων ετών και οι ειδικοί έσπευσαν αμέσως να κάνουν μια σειρά από εκτιμήσεις.

 Τα συμπεράσματα

Αν η χρονολόγηση αποδειχθεί ορθή αυτό θα σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έφυγαν από την Αφρική μετακινήθηκαν πολύ γρηγορότερα από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα στην ασιατική ήπειρο. Ενα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι που μετακινήθηκαν στην Ασία είχαν ήδη αναπτύξει ή ανέπτυξαν στην πορεία προηγμένη για την εποχή τεχνολογία ενώ παράλληλα διέθεταν έντονο το στοιχείο της περιπέτειας και εξερεύνησης. Ετσι κατάφεραν να κινηθούν γρήγορα και εύκολα στην νοτιοανατολική Ασία, να κατασκευάσουν πολύ γερές βάρκες και ξεκίνησαν να ταξιδεύουν στην ανοικτή θάλασσα αναζητώντας νέα εδάφη.

Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στην Αυστραλία αλλάζουν τον χάρτη της μετανάστευση του ανθρώπου στον πλανήτη shutterstock
Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στην Αυστραλία αλλάζουν τον χάρτη της μετανάστευση του ανθρώπου στον πλανήτη (shutterstock)

Οι ειδικοί θεωρούν πλέον πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ήρθε σε επαφή και με την μυστηριώδη φυλή των πολύ κοντών ανθρώπων (τον Ανθρωπο της Φλόρες) που ζούσαν σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας πριν από περίπου 60 χιλιάδες έτη.

«Οπως φαίνεται ο σύγχρονος άνθρωπος εγκατέλειψε την Αφρική πριν από περίπου 70 χιλιάδες έτη και μετακινήθηκε ταχύτατα στην Ασία φτάνοντας σε κάποια παράκτια περιοχή η οποία αποτέλεσε το σημείο όπου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αυστραλία. Οι άνθρωποι αποφάσισαν εκεί να πάρουν το ρίσκο. Να κατασκευάσουν βάρκες και να φορτώσουν σε αυτές τους τα νέα τους εργαλεία και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα που είχαν εφεύρει. Στην συνέχεια μπήκαν με τις οικογένειες τους στις βάρκες για να αναζητήσουν εδάφη πέρα από εκεί που μπορούσαν να δει το μάτι τους. Η επιλογή αυτή μοιάζει τόσο κοντινή με εμάς, τόσο ανθρώπινη. Μοιάζει σαν την προσπάθεια του ανθρώπου που αναπτύσσει τεχνολογίες και κατασκευάζει οχήματα για να ταξιδέψει στα άστρα χωρίς να φοβάται τους κινδύνους και χωρίς να γνωρίζει τι θα συναντήσει στην διάρκεια της εξερεύνησης» αναφέρει ο Κέρτις Μάρεαμ, καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημιακού της Αριζόνα σε άρθρο του στην επιθεώρηση Nature σχετικά με τα νέα ευρήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...