676
Η φωτογραφία της Τζένα Εϊμπραμς στον λογαριασμό της στο Twitter | Reuters/CreativeProtagon

Απίστευτη ιστορία: Τζένα Εϊμπραμς, η σταρ του Twitter με 70.000  followers που δεν υπήρξε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2017, 08:05
Η φωτογραφία της Τζένα Εϊμπραμς στον λογαριασμό της στο Twitter
|Reuters/CreativeProtagon

Απίστευτη ιστορία: Τζένα Εϊμπραμς, η σταρ του Twitter με 70.000  followers που δεν υπήρξε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2017, 08:05

Άλλοτε ειρωνευόταν με σχόλια άκρως σαρκαστικά τις στιλιστικές επιλογές της Κιμ Καρντάσιαν, με τα tweet της να συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλέστερων εκείνων των ημερών. Άλλοτε έβαλε κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Και σε πολιτικό επίπεδο δεν δίστασε ποτέ να δηλώσει τη στήριξή της προς την αμερικανική αποκαλούμενη «εναλλακτική Δεξιά» (alt-right), εκφράζοντας ταυτόχρονα απόψεις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες. Όπως η πρόταση για βελτίωση των διαφυλετικών σχέσεων μέσω της επιστροφής στον φυλετικό διαχωρισμό«καλύτερα για όλους, πιστέψτε με, το σκέφτονται ακόμα και οι μαύροι». Αναμενόμενο ότι ήταν διακριτική οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας, ωστόσο, πως «εγώ δεν είμαι υπέρ του Τραμπ, εγώ είμαι απλώς υπέρ της κοινής λογικής»  –αναφέρει η Corriere della Sera– ενώ σημαία της ήταν το λάβαρο της Συνομοσπονδίας των πολιτειών του Νότου «γιατί ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος έγινε για τα λεφτά, όχι για την προάσπιση της δουλείας».

Για την Τζένα Εϊμπραμς ο λόγος, μια εξαιρετικά επικοινωνιακή γυναίκα, ικανότατη στο να μαγνητίζει την προσοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τροφοδοτώντας, από το 2014 έως και πρόσφατα, διάφορες αντιπαραθέσεις στο Διαδίκτυο: συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν επίσης ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες από το χώρο του θεάματος, ακόμα και πρεσβευτές. Και στις οποίες αναφέρθηκαν τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ – μεταξύ των οποίων η Washington Post, η Telegraph, το CNN, το BBC, ο Independent και οι New York Times, πέρα από τα κέντρα της ρωσικής προπαγάνδας, το Russia Today και το Sputnik.

Και όλα τα αυτά γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά αν λάβουμε υπόψη ότι η Τζένα στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ καθώς δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα δημιούργημα των Ρώσων: ο λογαριασμός της ήταν ένας από τους 2.752 που σφραγίστηκαν από το Twitter αφότου διαπιστώθηκε πως είχαν δημιουργηθεί από τα στελέχη του Internet Research Agency της Αγίας Πετρούπολης, του «εργοστασίου των τρολ» της Ρωσίας, που χρησιμοποίησε η Μόσχα για να διεισδύσει στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία και, σε ευρύτερο επίπεδο, για να εντείνει τις όποιες αντιπαραθέσεις και προβλήματα ταλανίζουν τον ιστορικό αντίπαλό της.

Οι εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, παρόλο που αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης όσον αφορά τις κακόβουλες εισβολές στις πλατφόρμες τους, εξακολουθούν να ελαχιστοποιούν τον ευρύτερο αντίκτυπο του RussiaGate ενώ στην περίπτωση της Εϊμπραμς φαίνεται πως επωφελήθηκαν, κιόλας, καθώς μεγαλύτερη σημασία συνεχίζουν να έχουν τα νούμερα: και η Τζένα είχε 70 χιλιάδες followers. Αλλά το γεγονός αυτό αναδεικνύει επίσης και τις εξαιρετικές ικανότητες των ανθρώπων που την δημιούργησαν, ένα πρόσωπο ικανό να εκφράσει γνώμη, να συμμετάσχει σε συζητήσεις και να προσελκύσει τα πλήθη. Σε τέτοιο βαθμό που κατάφερε να ξεγελάσει ακόμα και τον Μάικλ ΜακΦολ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα. Ο αμερικανός διπλωμάτης συζήτησε κανονικότατα μαζί της στο Διαδίκτυο, παραπάνω από μία φορά, δίχως να υποπτευθεί το παραμικρό.

Σε γενικότερο επίπεδο, εντύπωση πρέπει να προκαλεί και η από-υλοποίηση των προσωπικών επαφών, η απόλυτη ψηφιοποίηση της επικοινωνίας στο πλαίσιο της οποίας είναι πλέον φυσιολογικό όχι μόνον να επικοινωνούμε αλλά και να συνομιλούμε επί μακρόν και να ανταλλάσσουμε απόψεις με άτομα με τα οποία δεν είχαμε ποτέ την παραμικρή φυσική επαφή.

Πόσες Τζένα υπάρχουν σήμερα στο Διαδίκτυο; Και πόσες ακόμα θα δημιουργηθούν κατακλύζοντας τις ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν εκτός ενός κανονιστικού πλαισίου κατάλληλου για την αποφυγή ανάλογων φαινομένων; Πριν από λίγες ημέρες ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αφότου γιόρτασε μια αύξηση της τάξης του 79% στα κέρδη του Facebook, εξήγησε πως στο μέλλον η κατάσταση θα επιδεινωθεί γιατί ο έλεγχος όλων όσοι και όσα κυκλοφορούν στη δημοφιλή πλατφόρμα θα κοστίζει πολύ ακριβά.

Όσον αφορά το σήμερα, τεχνολογικοί κολοσσοί που λογικά θα έπρεπε να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά, εμφανίζονται ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους. Το παραδέχεται ο ίδιος ο πρόεδρος της Alphabet Google, ο Έρικ Σμιντ, δηλώνοντας ότι η εταιρεία του κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις ζημιές, αλλά ο ίδιος είναι από τώρα ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, γνωρίζοντας πως έως τότε οι Ρώσοι θα έχουν ανακαλύψει κάτι καινούργιο.

Σύμφωνα πάντως με το Daily Beast, που παρουσιάζει εκτενώς την απίστευτη ιστορία της Τζένα Εϊμπραμς, το ενδιαφέρον που έδειξαν για το πρόσωπό της τα αμερικανικά ΜΜΕ αποδεικνύει τον αντίκτυπο που είχαν τα ρωσικά τρολ στον δημόσιο διάλογο κατά την πορεία προς τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και αποκαλύπτει πως απόψεις που υποστηρίζουν και βολεύουν τους Ρώσους μπορούν να παρεισφρήσουν στα κύρια Μέσα των ΗΠΑ δίχως να δαπανηθεί ούτε ένα δολάριο για διαφήμιση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...