500
Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα από τα ποντικάκια που γεννήθηκαν από τα σπερματοζωάρια που είχαν βρεθεί σε διαστημικές συνθήκες | Teruhiko Wakayama, University of Yamanashi

Γεννήθηκαν ποντικάκια από «διαστημικό» σπέρμα!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 15:24
Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα από τα ποντικάκια που γεννήθηκαν από τα σπερματοζωάρια που είχαν βρεθεί σε διαστημικές συνθήκες
|Teruhiko Wakayama, University of Yamanashi

Γεννήθηκαν ποντικάκια από «διαστημικό» σπέρμα!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 15:24

Αισιοδοξία για την προσπάθεια του ανθρώπου να αποικήσει με επιτυχία άλλους κόσμους στο Σύμπαν δημιουργούν τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας ερευνητικής προσπάθειας. Ιάπωνες επιστήμονες απέδειξαν ότι οι διαστημικές συνθήκες δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές στο σπέρμα ενός θηλαστικού ζώου και ειδικότερα των τρωκτικών. Υγιή ποντικάκια γεννήθηκαν από σπερματοζωάρια που είχαν ταξιδέψει και παραμείνει κατεψυγμένα για ένα διάστημα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Θα πρέπει τώρα να διαπιστωθεί αν το ίδιο ισχύει και στον άνθρωπο, αν δηλαδή οι διαστημικές συνθήκες δεν του προκαλούν σοβαρά προβλήματα γονιμότητας

Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο αυτό θα σημαίνει ότι ο άνθρωπος θα μπορεί να αποικήσει ευκολότερα άλλους πλανήτες αφού το ταξίδι μέχρι εκεί δεν θα έχει προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας στους αποίκους και θα μπορούν να αναπαραχθούν με επιτυχία ακόμη και κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Πάντως επειδή η έρευνα έγινε σε κοντινές στην Γη διαστημικές συνθήκες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξακριβωθούν και οι πιθανές επιπτώσεις στην γονιμότητα του ανθρώπου και στο «βαθύ» Διάστημα.

Η μελέτη

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times η μέση ημερήσια δόση ακτινοβολίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι πάνω από 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη και οι επιστήμονες φοβούνταν ότι μπορεί να δημιουργεί βλάβες στο DNA των γεννητικών κυττάρων και άρα προβλήματα γονιμότητας, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει στα ποντίκια.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή βιοτεχνολογίας Τερουχίκο Γουακαγιάμα του πανεπιστημίου Γιαμανάσι έστειλαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δείγματα σπέρματος 12 τρωκτικών, το οποίο διατήρησαν εκεί για πάνω από εννέα μήνες (288 μέρες) σε θερμοκρασία μείον 95 βαθμών Κελσίου.

Οι αναλύσεις μετά την επιστροφή των δειγμάτων σπέρματος στη Γη έδειξαν ότι υπήρξε μια ελαφρώς αυξημένη βλάβη στο DNA τους μετά την μακρόχρονη παραμονή στο Διάστημα, όμως αυτή η ζημιά αποκαταστάθηκε από τον ίδιο τον οργανισμό των πειραματόζωων. Ετσι, η εξωσωματική γονιμοποίηση ωαρίων θηλυκών ποντικών με τη χρήση του «διαστημικού» σπέρματος οδήγησε -με τη βοήθεια παρένθετων μητέρων- στη γέννηση υγιών ποντικιών. Αυτά στη συνέχεια μεγάλωσαν και έγιναν φυσιολογικά ενήλικα ποντίκια, τα οποία ήταν εξίσου γόνιμα.

Οι ανησυχίες

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σημειώνουν πάντως, ότι παραμένει ζήτημα προς διερεύνηση το πόσο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί να παραμείνει το σπέρμα ενός θηλαστικού στο Διάστημα, χωρίς να υποστεί σοβαρή γενετική βλάβη. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η διαστημική ακτινοβολία όσο απομακρυνόμαστε από την Γη και την «ασπίδα» του γήινου μαγνητικού πεδίου (που προστατεύει εν μέρει και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) είναι πιθανό να επηρεάζει ολοένα και πιο αρνητικά τον μηχανισμό της ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Οι ερευνητές προτείνουν στις διαστημικές υπηρεσίες να στείλουν στον Αρη σπέρμα από διάφορους ανθρώπους αλλά και ζώα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να διασφαλιστεί η αναγκαία γενετική ποικιλομορφία μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη.

Κάποιοι επιστήμονες έχουν προτείνουν να δημιουργηθεί μια τράπεζα σπέρματος στο Διάστημα ως «διαστημική κιβωτός του Νώε», σε περίπτωση που μια κατακλυσμική καταστροφή απειλήσει τη Γη και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ο Γουακαγιάμα πρότεινε να γίνει κάτι τέτοιο στη Σελήνη, αν και παραδέχεται ότι είναι πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο μια τέτοια ιδέα είναι εφικτή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...