514
| CreativeProtagon

Made In Greece #9: «Δ.Νομικός Α.Ε.», η Σαντορίνη η τομάτα και η νεροποντή

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 22 Φεβρουαρίου 2018, 09:52

Made In Greece #9: «Δ.Νομικός Α.Ε.», η Σαντορίνη η τομάτα και η νεροποντή

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 22 Φεβρουαρίου 2018, 09:52

Τροπική η Σαντορίνη; Και όμως. Το εργοστάσιο της πρώτης εταιρείας παραγωγής προϊόντων τομάτας στα Βαλκάνια, που ίδρυσε το 1915 στο νησί του Αιγαίου ο Δημήτριος ή Δημητρός Νομικός και επέκτεινε το 1945 ο γιός του Γιώργος Νομικός, λειτούργησε την πρώτη σεζόν δίχως καν οροφή. Μιλάμε για ένα εργοστάσιο στη Βλυχάδα, στο κέντρο της περιοχής παραγωγής της περίφημης σαντορινιάς (άνυδρης) τομάτας. Μια μονάδα που είχε τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 3.500 κοφίνια (ναι, έτσι τα μετρούσαν τότε) την ημέρα, που «έφερνε» όψιμη ντομάτα από τον Πύργο, κάρβουνο από την Κύμη και είχε τα δικά του κουτιά κονσέρβας από λευκοσίδηρο, χάρη στο μικρό κυτιοποιείο που συστέγαζε. Σήμερα η πρότυπη βιομηχανική μονάδα στη Βλυχάδα λειτουργεί ως Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ.Νομικός».

santorini-arts-factory-2016
H πρότυπη βιομηχανική μονάδα στη Βλυχάδα, που στις μέρες μας, λειτουργεί ως Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ.Νομικός»

Όμως, προτρέχουμε. Είπαμε. Το 1915 ξεκινάει η ιστορία της βιομηχανίας προϊόντων τομάτας Νομικός – ένα εμβληματικό μηχάνημα εγκυτίωσης τομάτας μπορούν να… χειριστούν οι επισκέπτες της έκθεσης «160 χρόνια Μade Ιn Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (έως 25 Μαρτίου). Ξεκινάει, σχεδόν παράλληλα με την ίδρυση, από αδελφούς Μιχαήλ και Κωστή Μανουσάκη, στην Ασίνη Αργολίδας, της «Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Κονσερβών» (που παράγει την «Kyknos»). Στη Σαντορίνη, ο Δημητρός Νομικός ξεκίνησε να παράγει τοματοπολτό στη βιοτεχνία προβιομηχανικής τεχνολογίας που έστησε στη Μεσαριά της Σαντορίνης. Προσθέτοντας, το 1922, στον Μονόλιθο ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια κονσερβοποιίας.

Είμασταν όμως στο εμβληματικό για την οικογένεια Νομικού και την παραγωγή προϊόντων τομάτας στην Ελλάδα εργοστάσιο στη Βλυχάδα. Το άσκεπο αρχικά. Που ευτυχώς το στέγασαν, αλλά δεν γλίτωσαν την καταστροφική νεροποντή του χειμώνα του 1952, που παρέσυρε ακόμη και μηχανήματα στη θάλασσα. Γλίτωσαν όμως από τον σεισμό του 1956, χρονιά που η εταιρεία της οικογένειας Νομικού έστησε ένα νέο εργοστάσιο στην Κω. Εντυπωσιακό: Ήδη, από τρία κιλά τομάτας παραγόταν στα εργοστάσια της «Δ.Νομικός Α.Ε.» ένα κιλό τοματοπελτές, ενώ κανονικά η αναλογία είναι εννέα κιλά προς ένα.

tomatomuseum_7

Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι εγκυτιωμένες τομάτες της εταιρείας αρχίζουν να εξάγονται και η επέκταση συνεχίζεται, με εργοστάσιο στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Δέκα χρόνια πριν, το 1981, η εταιρεία αποκτήσει μια νέα μονάδα στον Δομοκό Φθιώτιδας, ανοίγοντας ορίζοντες πέρα από την Σαντορίνη.

Σε μια χώρα, στην οποία η παραγωγή βιομηχανικής τομάτας από 1.200.000 τόνους ετησίως το ’90 συρρικνώθηκε κατά 67%, ήτοι στους 400.000 τόνους, η εταιρεία «Δ.Νομικός Α.Ε.» συνέχισε να αναπτύσσεται, έχοντας τη δυνατότητα επεξεργασίας (σε τοματοπολτό, σάλτσα πίτσας, κύβους κ.λπ.) 300.000 τόνων νωπής ντομάτας τη σεζόν. Και παραμένοντας μέχρι σήμερα, 102 χρόνια μετά, 100% οικογενειακή, με την τρίτη γενιά στο τιμόνι: Δημήτρης, Μάριος και Πέτρος Νομικός.

Σταθμός τα τελευταία χρόνια η εξαγορά της μεγάλης εταιρείας τροφίμων – και μεταποίησης τομάτας – στην Τουρκία Merko Gida San ve Tic AŞ (το 2003) και της ελληνικής θυγατρικής της H.J. Heinz Ltd, Copais S.A. (το 2007). Έχοντας στο μεγάλο πελατολόγιό της εταιρείες όπως η Pizza Hut και η Domino’s, η εταιρεία, ως «Δ. Νομικός – Κωπαΐς», θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταποίησης τομάτας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 Επόμενο: ΓΙΩΤΗΣ, στις Τρεις Γέφυρες, όπως λέμε στα ελβετικά λιβάδια

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...