515
Η Ντόλι, ως έκθεμα, στο Εθνικό Μουσείο Σκωτίας, στο Εδιμβούργο | Jeff J Mitchell/Getty Images/Ideal Images

Πριν από τις μαϊμούδες ήταν η προβατίνα Ντόλι

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 08:25
Η Ντόλι, ως έκθεμα, στο Εθνικό Μουσείο Σκωτίας, στο Εδιμβούργο
|Jeff J Mitchell/Getty Images/Ideal Images

Πριν από τις μαϊμούδες ήταν η προβατίνα Ντόλι

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 08:25

Είχε τρεις μητέρες και τέσσερις δίδυμες αδελφές ενώ απέκτησε και έξι απογόνους. Η ζωή της Ντόλι, της προβατίνας, μπορεί να υπήρξε σύντομη αλλά ήταν σίγουρα έντονη και μοναδική. Γεννήθηκε την 5η Ιουλίου του 1996 στο Roslin Institute του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και υπήρξε το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ένα άλλο ενήλικο του ίδιου είδους, το πρώτο θηλαστικό που γεννήθηκε πανομοιότυπο με ένα άλλο που βρισκόταν ήδη στη ζωή. Η Ντόλι αποτέλεσε, οπότε, την πρώτη απόδειξη και, μάλιστα, με σάρκα και οστά, ότι ο άνθρωπος μπορεί (τρόπον τινά) να δημιουργήσει ζωή.

Εκείνη την ημέρα η πραγματικότητα επιβεβαίωνε με συγκλονιστικό τρόπο την επιστημονική φαντασία. Είκοσι χρόνια μετά ο πατέρας – δημιουργός της Ντόλι σερ Ίαν Γουίλμουτ θα αποκαλύψει ότι περίμενε να περάσουν μήνες πριν προβεί στην κοινοποίηση της συνταρακτικής είδησης. Πιο συγκεκριμένα, η ανθρωπότητα πληροφορήθηκε την ύπαρξη της Ντόλι τον Φεβρουάριο του 1997. Πολύ σύντομα η Ντόλι ήταν διάσημη ανά την υφήλιο ενώ ξεχώριζε κυρίως για το λευκό ρύγχος της. Το οποίο, ωστόσο, δεν ήταν μια απλή λεπτομέρεια καθώς από τις τρεις μητέρες της, μόνον εκείνη της οποίας κλώνος ήταν η Ντόλι είχε το ίδιο χαρακτηριστικό.

Από την προβατίνα εκείνη, οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα (που εμπεριέχει το γενετικό υλικό) ενός κυττάρου. Στη συνέχεια τον μετέφεραν σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο μιας άλλης προβατίνας που είχε όμως μαύρο ρύγχος. Κατά την τελική φάση, το έμβρυο που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε έως ένα συγκεκριμένο στάδιο, μετεμφυτεύθηκε σε μια τρίτη – παρένθετη μητέρα, θα λέγαμε σήμερα – προβατίνα που επίσης είχε μαύρο ρύγχος.

dollytheshee
Η Ντόλι μαζί με τον δημιουργό της σερ Ίαν Γουίλμουτ (The Roslin Institute)

Και κάπως έτσι η Ντόλι ήρθε στη ζωή, με το όνομά της να αποτελεί φόρο τιμής στη Ντόλι Πάρτον, την αμερικανίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια της κάντρι μουσικής, διάσημη, κυρίως, για το πλούσιο στήθος της. Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των δύο Ντόλι, την απάντηση φρόντισε να τη δώσει ο ίδιος ο δημιουργός της: «Η Ντόλι προέρχεται από κύτταρο του μαστικού αδένα και δεν μπορούσα να σκεφτώ ένα ζευγάρι πιο εντυπωσιακών αδένων από αυτούς της Ντόλι Πάρτον», είχε πει ο Γουίλμουτ .

Σύμφωνα με το Roslin Institute «πέρα από κάποια περιστασιακή εμφάνιση στα ΜΜΕ, η Ντόλι είχε μια φυσιολογική ζωή». Ζευγάρωσε με τον Ντέιβιντ, ένα εντυπωσιακό κριάρι, και έφερε στον κόσμο έξι αρνάκια ενώ το 2007 είδαν το φως -μέσω κλωνοποίησης του γενετικού υλικού της Ντόλι- και οι τέσσερις «αδελφές» της -η Ντέζι, η Ντέμπι, η Ντενίς και η Νταϊάνα- σίγουρα λιγότερο διάσημες αλλά πανομοιότυπες με την Ντόλι και τη μητέρα της με το λευκό ρύγχος.

Αλλά η Ντόλι υπέφερε από μια εξαιρετικά εύθραυστη υγεία. Όταν έκλεισε μόλις έναν χρόνο ζωής, οι επιστήμονες που την παρακολουθούσαν διαπίστωσαν πως γερνούσε πριν από την ώρα της καθώς τα γεννητικά κύτταρά της έφεραν χαρακτηριστικά «γηρασμένων» κυττάρων. Το 2001 χτυπήθηκε και από την αρθρίτιδα, την οποία, ωστόσο, κατάφερε με τη φροντίδα των ειδικών να την ξεπεράσει. Αλλά δύο χρόνια μετά άρχισε να βήχει και η διάγνωση ήταν αποκαρδιωτική: καρκίνος στον πνεύμονα. Μοναδική επιλογή ήταν η ευθανασία με την Ντόλι να εγκαταλείπει τα εγκόσμια 14 Φεβρουαρίου του 2003, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...