426
Η θέαση του φαινομένου από την πόλη Μάντρας τού Ορεγκον - σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα | REUTERS/Scott Morgan

Εντυπωσιακές εικόνες από την ολική έκλειψη ηλίου

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2017, 22:18
Η θέαση του φαινομένου από την πόλη Μάντρας τού Ορεγκον - σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα
|REUTERS/Scott Morgan

Εντυπωσιακές εικόνες από την ολική έκλειψη ηλίου

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2017, 22:18

Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου που ήταν ορατή από τις 48 νοτιότερες πολιτείες των ΗΠΑ τα τελευταία 38 χρόνια, αλλά και η πρώτη που «ταξίδευσε» από τη Δυτική ως την Ανατολική Ακτή, εδώ και 99 χρόνια.

Οι εικόνες που χάρισε στους κατοίκους και τους επισκέπτες 14 αμερικανικών πολιτειών η ολική έκλειψη του Ηλίου, ο οποίος «κρύφτηκε» για λίγες στιγμές πίσω από τη Σελήνη, ήταν εντυπωσιακές.

Για λίγα δευτερόλεπτα, η μέρα έγινε νύχτα κατά μήκος μιας λωρίδας που διατρέχει τις συγκεκριμένες αμερικανικές πολιτείες, καθώς η Σελήνη πέρασε ανάμεσα στον Ηλιο και τη Γη, σχηματίζοντας σκιά πλάτους σχεδόν 110 χλμ. που «ταξίδεψε» από το Ορεγκον στο βορειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ έως τη Νότια Καρολίνα στην άλλη πλευρά της χώρας, Η διάσχιση των 14 πολιτειών έγινε μέσα σε δύο ώρες.

Το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην πολιτεία Ορεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ, από τις 09:05 τοπική ώρα (19:05 ώρα Ελλάδας). Η έκλειψη ήταν ολική 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της ίδιας πολιτείας έπεσε σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα. Η Νότια Καρολίνα στις ακτές του Ατλαντικού ήταν η τελευταία πολιτεία των ΗΠΑ όπου ήταν ορατή η ολική έκλειψη του Ηλίου στις 21.48 (ώρα Ελλάδας), κοντά στην πόλη Τσάρλεστον.

Δείτε εικόνες αυτού του φαινομένου από το Reuters

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συνολικά τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, που ζουν σε μια λωρίδα πλάτους 113 χιλιομέτρων μπόρεσαν να δουν το σπουδαίο φαινόμενο. Η ζήτηση στα ξενοδοχεία των περιοχών όπου ήταν καλύτερη η παρακολούθηση του φαινομένου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη εδώ και έναν χρόνο.

Οι υπόλοιποι, το είδαμε μέσω της μετάδοσης από τη NASA.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ, θα σημειωθεί στις 8 Απριλίου 2024, από το Τέξας έως το Μέιν.

Οι εκλείψεις της Σελήνης και του Ηλίου αναπαράγονται ακολουθώντας έναν κύκλο 18 ετών και 11 ημερών, φαινόμενο ήδη γνωστό στην αρχαιότητα. Ετησίως σημειώνονται τέσσερις με επτά εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης, από τις οποίες τουλάχιστον δύο ηλιακές και δυο σεληνιακές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια. Oμως -κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό- το Φεγγάρι απομακρύνεται αργά από τον πλανήτη μας, με ρυθμό περίπου τεσσάρων εκατοστών κάθε έτος, σύμφωνα με τη NASA. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι στο μακρινό μέλλον θα πάψουν να υπάρχουν ολικές εκλείψεις Ηλίου, επειδή η Σελήνη θα είναι πια πολύ μικρή στα μάτια ενός γήινου παρατηρητή για να σκεπάσει τελείως τον ηλιακό δίσκο. Eτσι, σε περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια, η Γη θα γνωρίσει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου της ιστορίας της. Θα υπάρχουν ακόμη πάνω της άνθρωποι για να το δουν;