297
Strike a pose, για το καλό σου... | UNIVERSITY OF WASHINGTON/DENNIS WISE

Εφαρμογή διάγνωσης καρκίνου στο πάγκρεας μέσω… σέλφι

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 23:30
Strike a pose, για το καλό σου...
|UNIVERSITY OF WASHINGTON/DENNIS WISE

Εφαρμογή διάγνωσης καρκίνου στο πάγκρεας μέσω… σέλφι

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 23:30

Ερευνητές του University of Washington ανέπτυξαν μια εφαρμογή που επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας- ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πλέον «δύσκολους» όσον αφορά στην πρόγνωσή του, λόγω έλλειψης εμφανών συμπτωμάτων- μέσω φωτογραφιών selfie με smartphone.

Το BiliScreen χρησιμοποιεί μια κάμερα smartphone, αλγορίθμους computer vision και εργαλεία machine learning για τον εντοπισμό αυξημένων επιπέδων χολερυθρίνης στο ασπράδι του ματιού του χρήστη. Σημειώνεται πως ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας, καθώς και άλλων ασθενειών, είναι ο ίκτερος, που προκύπτει λόγω της αύξησης της χολερυθρίνης στο αίμα.

Η δυνατότητα εντοπισμού ιχνών ίκτερου πριν ακόμα γίνουν ορατά, όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι ελαφρώς (ακόμα) αυξημένα, θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εντελώς νέου προγράμματος ελέγχου/διαγνώσεων για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Στην αρχική κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 70 άτομα, η εφαρμογή, σε συνεργασία με εξοπλισμό που ήλεγχε την έκθεση του ματιού στο φως, είχε βαθμό επιτυχίας 89,7% όσον αφορά τον εντοπισμό προβληματικών περιπτώσεων.

«Το πρόβλημα με τον καρκίνο στο πάγκρεας είναι πως, όταν παρουσιάσεις συμπτώματα, συχνά είναι πολύ αργά» λέει ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Άλεξ Μαριακάκης, διδακτορικός φοιτητής στο Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του University of Washington. «Ελπίζουμε πως εάν οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτό το απλό τεστ μια φορά την εβδομάδα- μέσα στα ίδια τους τα σπίτια- κάποιοι πιθανώς να εντοπίσουν την ασθένεια αρκετά έγκαιρα για να προχωρήσουν σε θεραπεία που θα μπορούσε να σώσει τις ζωές τους».

Το BiliScreen βασίζεται σε προηγούμενη δουλειά του Ubiquitous Computing Lab του πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της οποίας είχε αναπτυχθεί η BiliCam – μια εφαρμογή για smartphone που αναζητά ενδείξεις ίκτερου μέσω φωτογραφιών του δέρματος μωρών. Πρόσφατη έρευνα στο Pediatrics έδειξε ότι το BiliCam παρείχε ακριβείς εκτιμήσεις επιπέδων χολερυθρίνης σε 530 παιδιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...