965
| Boom Festival

Το Γούντστοκ του σήμερα γίνεται στην Πορτογαλία!

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 3 Αυγούστου 2016, 09:13

Το Γούντστοκ του σήμερα γίνεται στην Πορτογαλία!

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 3 Αυγούστου 2016, 09:13

Σκέψου Μάταλα, ψυχεδέλεια, τον Τζίμι Χέντριξ οικολόγο, την πίπα της ειρήνης σαν ένα τεράστιο γλυπτό, πάνω σε βάθρο.

Σκέψου πλήρη ανακύκλωση, σκέψου ολική κομποστοποίηση, αναδάσωση, μπάνιο στα γάργαρα νερά της παρακείμενης λίμνης, πρασινάδες και μυρμήγκια (που απαγορεύεται να σκοτώσεις).

Σκέψου ποδηλατοδρομίες, τροχόσπιτα, αντίσκηνα σαν αυτά των Ινδιάνων, workshops για παιδιά και γονείς σε σκιερές τοποθεσίες, σεμινάρια ενηλίκων για τη θεραπεία της πονεμένης πλάτης.

bf16_chilloutgardens_950x450.950x450
Μουσική παράσταση στη σκηνή «Λατρευτική φωτιά» στο πλαίσιο του Boom Festival

Αυτό είναι το Boom Festival ή μάλλον αυτό είναι περίπου ό,τι πρεσβεύει. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, χορού, τέχνης και εναλλακτικής καλοπέρασης στη φύση, που γίνεται κάθε δυο χρόνια στη λίμνη Idanha-a-Velha, κοντά στο ομώνυμο χωριουδάκι που διαθέτει ιστορία 2000 χρόνων. Η εν λόγω περιοχή απέχει 260 χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα και 360 από τη Μαδρίτη.

Untitled-1
Ζογκλέρ με σαπουνόφουσκες, παιχνίδια με φωτιές, θέατρο του δρόμου είναι μερικές από τις ατραξιόν του φεστιβάλ

Πρακτικά, ο τρόπος για να πας είναι να πετάξεις σε μία από τις δύο πόλεις και εν συνεχεία να μεταφερθείς με το ειδικό λεωφορείο που ναυλώνει το φεστιβάλ, το οποίο θα σε παραλάβει από το αεροδρόμιο. Μπορείς όμως να πας και με ποδήλατο – αν είσαι τόσο περιπετειώδης τύπος, υπάρχει το κατάλληλο γραφείο στο φεστιβάλ, το οποίο θα σου προμηθεύσει υλικό και πληροφορίες για το ταξίδι σου, απ΄όπου κι αν ξεκινήσεις (κι από την Ελλάδα που λέει ο λόγος).

Boom Festival is a global art, music and culture gathering held every two years in Portugal’s sun-drenched countryside in a stunning outdoor location on the shore of the Lake Idanha-a-Nova.
Η «Γιορτή των σαμάνων», μια από τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, με στόχο ο άνθρωπος να έρθει πιο κοντά στη φύση

Φέτος το Boom Festival αρχίζει στις 11 και τελειώνει στις 18 Αυγούστου και τα εισιτήρια κοστίζουν από 130 έως 180 ευρώ. Σημειωτέον πως δεν έχει χορηγούς για να μην εμπορευματοποιηθεί, οπότε η λειτουργία του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα εισιτήρια. Παρόλα αυτά, επειδή είναι ένας θεσμός που αγαπάει και κατανοεί τον άνθρωπο και τις δυσκολίες που αυτός αντιμετωπίζει σ΄αυτόν τον άδικο κόσμο, για χώρες όπως η Ελλάδα, κάποιες αφρικανικές και ορισμένες της κεντρικής Ευρώπης, και του Ειρηνικού (με εξαίρεση την Αυστραλία) υπάρχουν ειδικές τιμές.

Untitled-3
Τα απόβλητα από τις τουαλέτες της διοργάνωσης του 2012 χρησιμοποιήθηκαν ως λίπασμα για τη δημιουργία κήπων

Το Boom Festival έγινε για πρώτη φορά το 1997, με μία σκηνή ψυχεδελικής trance μουσικής και μια ειδική περιοχή όπου μπορούσες να ακούσεις απαλή lounge. Σήμερα διαθέτει πέντε σκηνές. Το «Τέμπλο του χορού» για trance (psy και natural), τον «Κύκλο της αλχημείας» για house, τη «Λατρευτική φωτιά» για μουσική world και για μουσικές παραστάσεις, την «Πηγή της ατμόσφαιρας» για chill-out, τη «Μέγκλα παραλία» για ηλεκτρονική χορευτική μουσική με καλεσμένους djs και παραγωγούς.

 

bf16_participaterest_chaishops_950x450.950x450
Στο εστιατόριο σερβίρονται φαγητά από κουζίνες όλου του κόσμου

Άλλες ατραξιόν της διοργάνωσης είναι τα διάφορα γλυπτά σε ανοιχτό χώρο, η γκαλερί, θέατρο του δρόμου και περφόρμανς με φωτιές. Επίσης στο ειδικά διαμορφωμένο με σκιερές τέντες «Διαδικαστικό χωριό», γίνονται διαλέξεις, μαθήματα γιόγκα, προβολές, ομαδικός διαλογισμός και συζητήσεις. Τέλος στη «Θεραπευτική περιοχή» διεξάγονται ομαδικά σεμινάρια για θεραπευτικές τεχνικές, διατίθεται πισίνα για υδρο-θεραπεία και επίσης γίνονται μασάζ.

bf16_participate_workpresent_950x450-1.950x450
Και σεμινάρια αυτοβελτίωσης για όλες τις ηλικίες παρέχει το φεστιβάλ

Το Boom Festival δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ. Είναι, σύμφωνα με τα λόγια των διοργανωτών, στάση ζωής. «Αντλεί έμπνευση από τις αρχές του Διαλογισμού, της Ειρήνης, της Δημιουργικότητας, της Βιωσιμότητας, της Υπέρβασης, της Εναλλακτικής κουλτούρας, της Δράσης και της Συμμετοχής, της Εξέλιξης και της Αγάπης. Είναι ο χώρος, στον οποίο μπορούν να συγκεντρωθούν άνθρωποι απ΄όλο τον κόσμο για να ζήσουν την εμπειρία μιας εναλλακτικής πραγματικότητας».

 

bein15_puja_01_950x450.950x450
Σεμινάριο στη «Θεραπευτική περιοχή» για τεχνικές θεραπείας της πονεμένης πλάτης (από την καθιστική ζωή στην πόλη)

Τώρα όλο αυτό ακούγεται πολύ «Μαριχουάνα Στοπ» αλλά από την άλλη το Boom Festival είναι σίγουρα ένα εντελώς οικολογικό φεστιβάλ. Για παράδειγμα οι τουαλέτες δεν καθαρίζονται με χημικά, τα απόνερα τα απολυμαίνουν με βιοτεχνολογικές μεθόδους, χρησιμοποιούν ηλιακή και αιολική ενέργεια, ανακυκλώνουν τα πάντα εκτός από τα φυσικά και ανθρώπινα κατάλοιπα τα οποία κομποστοποιούν, προμηθεύουν δωρεάν kits καθαρισμού σε όλους τους επισκέπτες (με τασάκια τσέπης και σακούλες σκουπιδιών), αναδασώνουν εδώ και χρόνια τη γύρω περιοχή, απαγορεύουν να στήσεις αντίσκηνο κοντά σε δέντρα για να μην σκοτώσεις τα μυρμήγκια…

bf2014_pierre_ekman-0112.950x450
Σήμερα το Boom Festival διαθέτει πέντε μουσικές σκηνές. Το θέμα του είναι η ηλεκτρονική, χορευτική και chill-out μουσική από όλο τον κόσμο

Το 2010 και το 2011 λοιπόν, το Boom Festival βραβεύθηκε ως το Green ‘N’ Clean Festival της χρονιάς στα Βραβεία των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ YOUROPE. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Εθνη να καλέσουν την οργανωτική ομάδα του Boom για να επιμεληθεί την Πρωτοβουλία για τη Μουσική και το Περιβάλλον του ΟΗΕ.

Untitled-6
Μπάνιο για τους επισκέπτες στην παρακείμενη λίνη

Αυτό είναι το Boom Festival της Πορτογαλίας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλα τέτοια στον κόσμο, ούτε ξέρω αν θα μου άρεσε να περάσω εκεί μια εβδομάδα ως Ελληνίδα με οικονομικά προβλήματα λόγω χώρας κι άρα φτηνότερο εισιτήριο.

bf16_participatefleamarket_950x450-1.950x450
Μπουτίκ με ρούχα, τα οποία είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με τη λογική του fair trade

Πάντως αν κανείς προσπαθούσε να φανταστεί πώς θα ήταν οι απόγονοι των χίπις σήμερα, νομίζω πως θα τους έβλεπε κάπως έτσι: οικολόγους, με παιδιά και ποδήλατα, με αντίσκηνα και τροχόσπιτα, με Birkenstock και ατομικά τασάκια, με καλλιτεχνικά δρώμενα και με σεμινάρια αυτοβελτίωσης, οικολόγους και υπέρμαχους της ευεξίας και όλα αυτά, ξέρετε…

Δείτε στο βίντεο το γειτονικό πορτογαλικό χωριό 2000 ετών με την ονομασία Idanha-a-Velha