Advertisement
383
Τα προγράμματα βιομετρικής αναγνώρισης εξελίσσονται και από την αναγνώριση της ταυτότητας ενός ανθρώπου προχωρούν σε αναλύσεις για την προσωπικότητα του ακόμη και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις | Shutterstock

Λογισμικό που λέει αν κάποιος είναι γκέι – από τη φωτογραφία του!

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 16:27
Τα προγράμματα βιομετρικής αναγνώρισης εξελίσσονται και από την αναγνώριση της ταυτότητας ενός ανθρώπου προχωρούν σε αναλύσεις για την προσωπικότητα του ακόμη και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις
|Shutterstock

Λογισμικό που λέει αν κάποιος είναι γκέι – από τη φωτογραφία του!

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 16:27

Μια ενδιαφέρουσα τεχνικά αλλά ταυτόχρονα αμφιλεγόμενη εφαρμογή ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησαν μπορεί να διαπιστώνει από μία και μόνο φωτογραφία αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δοκιμές του συστήματος έδειξαν ότι η εφαρμογή μπορεί να ανακαλύψει με επιτυχία 81% για τους άνδρες και 74% για τις γυναίκες τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Οπως όμως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian η εφαρμογή προκαλεί ήδη αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση των ερευνητών αναζωπυρώνει την διαμάχη για την πιθανή βιολογική «καταγωγή» των σεξουαλικών προτιμήσεων. Φέρνει επίσης ξανά στο τραπέζι τα ζητήματα ηθικής τάξης για την χρήση των τεχνολογιών καταγραφής και ανάλυσης του προσώπου των ανθρώπων από σχετικά προγράμματα και την πιθανότητα αυτά τα προγράμματα να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων αλλά και να γίνουν ένα νέο μέσο διασυρμού και κακομεταχείρισης της LGTB κοινότητας.

Με δεδομένο ότι το πρόσωπο δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι πλέον στην διάθεση οποιουδήποτε (ιδιώτη ή κρατικής υπηρεσίας) είτε μέσω φωτογραφιών στα social media είτε μέσω καταγραφών από τις αμέτρητες κάμερες που υπάρχουν πλέον στους δημόσιους χώρους ελοχεύει ο κίνδυνος, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, να πέσει κάποιος θύμα της συγκεκριμένης ή παρόμοιας εφαρμογής χωρίς να το γνωρίζει και να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες στην ζωή του. Ο ερευνητές σημειώνουν άλλωστε ότι μπορούν να δημιουργηθούν ανάλογες εφαρμογές που αναλύοντας το πρόσωπο ενός ανθρώπου να είναι σε θέση να πραγματοποιούν «διαγνώσεις» για την ψυχολογική του κατάσταση ή γενικότερα για την προσωπικότητα του.

Τα χαρακτηριστικά

Οι ερευνητές δοκίμασαν την εφαρμογή σε ένα δείγμα 35.000 φωτογραφιών που βρήκαν σε αμερικανική ιστοσελίδα γνωριμιών. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τεχνητά νευρωνικά δίκτυα που αναλύουν τα οπτικά δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους. Το πρόγραμμα κατέληξε στην διαπίστωση ότι οι ομοφυλόφιλοι (άνδρες και γυναίκες) τείνουν να έχουν «γενετικά-ατυπικές» φυσιογνωμίες, εκφράσεις και στιλ που σημαίνει ότι οι γκέι άνδρες δείχνουν πιο θηλυπρεπείς και οι γκέι γυναίκες πιο ανδροπρεπείς.

Σύμφωνα με την έρευνα οι ομοφυλόφιλοι άνδρες τείνουν να έχουν πιο στενά σαγόνια, μακρύτερες μύτες και μεγαλύτερα μέτωπα από ότι οι στρέιτ ενώ οι γυναίκες που έλκονται από το ίδιο φύλο έχουν μεγαλύτερα σαγόνια και μικρότερα μέτωπα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά παρέχουν «ισχυρή στήριξη» στην άποψη ότι η σεξουαλική κατεύθυνση αποτελεί το αποτέλεσμα της έκθεσης σε συγκεκριμένες ορμόνες πριν τη γέννηση. Σημειώνεται πάντως ότι στη συγκεκριμένη έρευνα δεν συμμετείχαν άνθρωποι άλλου χρώματος καθώς και διεμφυλικοί και αμφισεξουαλικοί.