533
O Παρθενώνας και η Ακρόπολη ένα ανοιξιάτικο δειλινό. Παρ' ολ' αυτά η πρωτεύουσα είναι χαμηλά στον Δείκτη Βιώσιμων Πόλεων | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων: Η Αθήνα, παγκοσμίως, στην 66η θέση

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 08:05
O Παρθενώνας και η Ακρόπολη ένα ανοιξιάτικο δειλινό. Παρ' ολ' αυτά η πρωτεύουσα είναι χαμηλά στον Δείκτη Βιώσιμων Πόλεων
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων: Η Αθήνα, παγκοσμίως, στην 66η θέση

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 08:05

Φυσικά και το είχαμε υποπτευθεί, αλλά το είδαμε και τυπωμένο: Η Αθήνα δεν τα πάει καθόλου καλά στην κατάταξη «βιωσιμότητας» των 100 μεγάλων πόλεων του πλανήτη. Ερχεται μόλις στην 66η θέση, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη χειρότερη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Αυτό κατέδειξε ο Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων, μια ετήσια έκθεση της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσίων Arcadis – μία ολλανδική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Αυτή η έκθεση ταξινομεί 100 πόλεις του κόσμου βάσει των τριών πτυχών που κάνουν βιώσιμη μια πόλη: της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Αυτή η τελική κατάταξη προκύπτει μέσα από την εξέταση μιας σειράς από επιμέρους δείκτες.

Για την κοινωνική βιωσιμότητα προσμετρούνται το προσδόκιμο ζωής, τα επίπεδα παχυσαρκίας, το επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών και το επίπεδο των πανεπιστημίων, οι οικονομικές ανισότητες, η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, η εγκληματικότητα και το κόστος ζωής.

Για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα αξιολογούνται η κατανάλωση ενέργειας, το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η διαθεσιμότητα πράσινων χώρων μέσα στις πόλεις, η διαχείριση των αποβλήτων, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η ποιότητα του νερού και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για την οικονομική βιωσιμότητα προσμετρούνται το ΑΕΠ ανά κάτοικο, το επίπεδο τουρισμού, η ποιότητα και ποσότητα υποδομών μεταφορών, η σπουδαιότητα κάθε πόλης στο παγκόσμιο οικονομικό δίκτυο, τα επίπεδα απασχόλησης, η ύπαρξη κανόνων επιχειρηματικότητας και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιών.

Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων

arcadis-1

Οι 10 πόλεις, λοιπόν, που βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη βιώσιμων πόλεων 2016 είναι οι: Ζυρίχη, Σιγκαπούρη, Στοκχόλμη, Βιέννη, Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Σεούλ, Αμβούργο, Πράγα, Μόναχο.

Το Παρίσι βρίσκεται στη 15η θέση, η Ρώμη στην 22η, η Βαρκελώνη στην 24η και οι Βρυξέλλες στην 40ή.

Ο Δείκτης της Arcadis ενσωματώνει τρεις βασικούς υποδείκτες – οι οποίοι, με τη σειρά τους, στηρίζονται σε επιμέρους δείκτες. Η πρώτη κατηγορία είναι οι Ανθρωποι, και δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο μιας πόλης. Οι δείκτες που την απαρτίζουν είναι η εκπαίδευση, η υγεία, τα δημογραφικά στοιχεία, η εισοδηματική ανισότητα, το κόστος ζωής, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και τα επίπεδα εγκλήματος. Ο υποδείκτης Πλανήτης ταυτίζεται με το περιβαλλοντικό πρόσωπο μιας πόλης και συντίθεται από τους εξής δείκτες: περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, εκτάσεις πρασίνου, κατανάλωση ενέργειας, μόλυνση αέρα, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διαχείριση αποβλήτων και πόσιμο νερό και αποχέτευση.

zurich
Ζυρίχη by night… (zuerich.com)

Τέλος, η κατηγορία Κέρδος αποτυπώνει σε πόσο καλή οικονομική κατάσταση -και πόσο υποστηρικτική για την οικονομική δραστηριότητα- είναι μία πόλη. Οι επιμέρους δείκτες που την απαρτίζουν είναι: υποδομές μεταφορών, οικονομική ανάπτυξη, ευκολία επιχειρείν, τουρισμός, συνδεσιμότητα (τηλεπικοινωνίες) και απασχόληση.

  • Εδώ η πλήρης έκθεση «Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων 2016»

Η πρωτεύουσά μας καταλαμβάνει την 52η θέση στον δείκτη Ανθρωποι, περνώντας μπροστά από αρκετές αμερικάνικες πόλεις (η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην 77η θέση). Μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι το χαμηλό κόστος ζωής και τα χαμηλά ποσοστά εκληματικότητας. Την ίδια θέση καταλαμβάνει και στον δείκτη Πλανήτης, όπου ξεπερνά όχι μόνο την Κωνσταντινούπολη (74η), αλλά και τη Βαρσοβία (54η). Εδώ, τα πιο δυνατά σημεία της πόλης είναι ο καθαρός αέρας και η διαχείριση αποβλήτων.

Η Αθήνα φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο να διανύσει, σε όλους τους τομείς, προκειμένου να γίνει πραγματικά βιώσιμη.

Για να σχηματοποιήσει τους Δείκτες της, η Arcadis άντλησε δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τον ΟΟΣΑ και το Τμήμα Στατιστικής των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...