506
Nέες θεραπείες στοχεύουν στο κομμάτι της αναπηρίας που προκαλείται από την σκλήρυνση κατά πλάκας | Shutterstock

Παγκόσμια τηλεδιάσκεψη γιατρών; Και όμως έγινε, με κέντρο την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2016, 17:09
Nέες θεραπείες στοχεύουν στο κομμάτι της αναπηρίας που προκαλείται από την σκλήρυνση κατά πλάκας
|Shutterstock

Παγκόσμια τηλεδιάσκεψη γιατρών; Και όμως έγινε, με κέντρο την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2016, 17:09

Η νέα τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά τον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας. Όχι μόνο άμεσα με τη χρήση νέων μαγνητικών τομογράφων, έξυπνων φαρμάκων και συστήματα παρακολούθησης των ασθενών. Έχει συμβάλει ουσιαστικά και στην ενημέρωση των γιατρών. Και όσον αφορά την παρακολούθηση των εξελίξεων μέσα από ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά. Αλλά και στην παρακολούθηση διεθνών συνεδρίων.

Η νέα τεχνολογία μέσω των ομαδικών τηλεδιασκέψεων που μόλις άρχισαν να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν την ειδικότητά τους. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το πρώτο του είδους του συνέδριο με συμμετοχή περίπου 150 γιατρών που εξειδικεύονται στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) και είχαν συγκεντρωθεί σε μεγάλες αίθουσες ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με τίτλο «Μaking connectionS» και οργανωτική επιτροπή το Κουβέιτ, την Ελβετία, το Λίβανο, την Αυστραλία, τη Σλοβενία, τη Βρετανία και Ελλάδα, αλλά και συμμετοχή από ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές όπως η Αυστραλία, οι ειδικοί παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις εργασίες της ημερίδας. Οργανωτικό μέλος από την Ελλάδα ήταν ο Νικόλαος Γρηγοριάδης, καθηγητής Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και υπεύθυνος του εργαστηρίου Πειραματικής Νευρολογίας και Νευροανοσολογίας της Β΄ Νευρολογικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

nikolasneurosurgeon
Ο Νικόλαος Γρηγοριάδης, καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ και οργανωτικό μέλος του διεθνούς συνεδρίου

Στην πρώτη μεγάλη τηλεδιάσκεψη υπήρξε μεταφορά γνώσης των επιστημονικών αποτελεσμάτων όπως αυτά προέκυψαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ECTRIMS) που έγινε στο Λονδίνο αρχές Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, ειδικά κεφάλαια και ανάλυση για τη ΣκΠ πάνω στα οποία δουλεύουν οι γιατροί από τις χώρες που συμμετείχαν εδώ και δύο χρόνια.

Εκτός από την παρακολούθηση δινόταν η δυνατότητα στους γιατρούς να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους ομιλητές. «Είναι ένας έξυπνος τρόπος να εξοικονομήσεις κόστος και να ενημερωθείς εκμεταλλευόμενος τη νέα τεχνολογία, όταν δεν μπορείς να έχεις φυσική παρουσία, η οποία φυσικά έχει διαφορετική αξία», λέει ο κ. Γρηγοριάδης.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα

Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί πολύ καλά φάρμακα και σήμερα οι ασθενείς έχουν 14 θεραπευτικές επιλογές στη διάθεσή τους, ενώ έρχονται και νέες πολλά υποσχόμενες λύσεις ακόμη και για τύπους ΣκΠ που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα φάρμακο. «Το πιο σπουδαίο είναι ότι θα υπάρχουν θεραπείες που θα παρεμβαίνουν στις προοδευτικές μορφές της νόσου για τις οποίες σήμερα δεν έχουμε καμία θεραπεία. Οι θεραπείες μέχρι σήμερα περιόριζαν τις υποτροπές, οι νέες θεραπείες στοχεύουν στο κομμάτι της αναπηρίας».

 

Sklirinsi_graph_1

Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης το πρώτο από τα σημαντικά φάρμακα ήταν η φιγκολιμόδη η οποία ήταν σε μορφή χαπιού. Στο ίδιο σύστημα υποδοχέων που δρα η ουσία αυτή, βρέθηκε πρόσφατα ότι μπορούμε να παρεμβαίνουμε ακόμη καλυτέρα, δηλαδή εκλεκτικά, με την ουσία σιπονιμόδη. Ένα φάρμακο που δοκιμάζεται εδώ και καιρό και αναμένεται να κυκλοφορήσει σχετικά σύντομα. Η δραστική ουσία έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την προοδευτική εξέλιξη της αναπηρίας κάτι που είναι μεγάλο ως γεγονός και ανοίγει μεγάλους δρόμους για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στη ΣκΠ. «Είναι από τα συναρπαστικά επιτεύγματα της επιστήμης και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο για τον έλεγχο των υποτροπών αλλά και για την επιβράδυνση στην εξέλιξη της αναπηρίας», καταλήγει ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...