932
Το άντρο των βαθύπλουτων, το Φίσερ Αϊλαντ στη Φλόριντα, από ψηλά | Shutterstock

Αυτή είναι η πιο ζάμπλουτη περιοχή στον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 08:30
Το άντρο των βαθύπλουτων, το Φίσερ Αϊλαντ στη Φλόριντα, από ψηλά
|Shutterstock

Αυτή είναι η πιο ζάμπλουτη περιοχή στον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 08:30

Κάποτε όλοι μιλούσαν για το Μπέβερλι Χιλς, 90210, τη δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’90 με θέμα την πολυτάραχη ζωή μιας ομάδας φίλων που ζούσαν στην περίφημη και πανάκριβη συνοικία του Λος Αντζελες. Σήμερα, όμως, ο πιο πολυσυζητημένος ταχυδρομικός κώδικας των ΗΠΑ είναι ένας άλλος: 33109.

Είναι αυτή η αλληλουχία αριθμών που αντιστοιχεί στην κοινότητα τα μέλη της οποίας έχουν το υψηλότερο, κατά μέσον όρο, ετήσιο εισόδημα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων. Το Φίσερ Αϊλαντ (Fisher Island), σε απόσταση αναπνοής από το South Beach στον Κόλπο Μπισκέιν, είναι η διεύθυνση πίσω από την οποία κρύβονται 1.300 πολυεκατομμυριούχοι, πολίτες 37 διαφορετικών χωρών που βρήκαν σε αυτό το μικροσκοπικό ιδιωτικό και απρόσιτο νησί ένα σπίτι (διακοπών κυρίως), ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από τη μητρόπολη του Μαϊάμι.

shutterstock_573157024
Οπρα Γουίνφρι, Μπόρις Μπέκερ, Αντρέ Αγκάσι, Τζούλια Ρόμπερτς, Καρολίνα Κούρκοβα είναι μερικές από τις διάσημες προσωπικότητες που διαμένουν στο Φίσερ Αϊλαντ

Από το Φίσερ Αϊλαντ φέρεται να έχουν περάσει και ενδεχομένως να διαμένουν ακόμα προσωπικότητες του τζετ σετ όπως η τηλεπαρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρι, οι τενίστες Μπόρις Μπέκερ και Αντρέ Αγκάσι και η «pretty woman» του Χόλιγουντ Τζούλια Ρόμπερτς. Σίγουρα ένα διαμέρισμα εκεί έχουν αγοράσει επίσης το εντυπωσιακό μοντέλο της Victoria’s Secret από την Τσεχία Καρολίνα Κούρκοβα και η Καρολίν Βοζνιάκι, η δανέζα πρωταθλήτρια του τένις, Νο 2 (αυτό το διάστημα) στην παγκόσμια κατάταξη.

Ολοι αυτοί, μεταξύ, λιγότερο γνωστών αλλά εξίσου εύπορων τραπεζιτών, μεγαλοδικηγόρων, εκτελεστικών διευθυντών και προέδρων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών (από τη Νέα Υόρκη, κυρίως, και το Σικάγο) αλλά και δεκάδων αλλοδαπών. Φαίνεται πως το νησάκι της Φλόριντα είναι αγαπημένος προορισμός και ζάπλουτων Ρώσων, Κινέζων αλλά και Λατινοαμερικανών που επιλέγουν να επενδύσουν τα χρήματά τους -δεδομένου ότι στις πατρίδες τους δεν είναι απόλυτα ασφαλή- σε υπερπολυτελή ακίνητα.

vandrbiltman
Η βίλα του Γουίλιαμ Βάντερμπιλτ

Το μέσο ετήσιο εισόδημα των κατοίκων του Φίσερ Αϊλαντ είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, υψηλότερο κατά ένα εκατομμύριο δολάρια από εκείνο όλων όσοι διαμένουν στο Αθερτον της Σίλικον Βάλεϊ -ταχυδρομικός κώδικας 94027-, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο Ερικ Σμιτ της Google και η Σέριλ Σάντμπεργκ του Facebook. Στην τρίτη θέση, όσον αφορά τις γειτονιές με τους πιο πλούσιους κατοίκους, κατατάσσεται το Palm Beach ενώ ακολουθεί το Πάλο Αλτο.

Δεν υπάρχουν σήραγγες ή γέφυρες που να καταλήγουν στο νησί, παρ’ όλο που απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο του Μαϊάμι. Το Φίσερ Αϊλαντ είναι προσβάσιμο μόνον με πορθμείο (μέσα σε επτά λεπτά), η χρήση του οποίου προορίζεται όμως αποκλειστικά για τους κατοίκους του και τα μέλη του προσωπικού τους – ασφαλείας ή υπηρετικού. Εννοείται ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί κάλλιστα να μεταβεί εκεί με το ιδιωτικό του ελικόπτερο ή με το σκάφος του.

shutterstock_645862090
Το Φίσερ Αϊλαντ είναι προσβάσιμο μόνον με πορθμείο ή με ιδιωτικό μέσο (σκάφος ή ελικόπτερο)

Εως το 1906, το Φίσερ Αϊλαντ ήταν η μύτη μιας χερσονήσου η οποία είναι η φυσική συνέχεια του South Beach. Κάποια στιγμή, όμως, αποφασίστηκε από τις τοπικές Αρχές η διάνοιξη μιας διώρυγας με στόχο την αποσυμφόρηση της κίνησης στο λιμάνι του Μαϊάμι. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, αυτή η μύτη, έπειτα από την τεχνητή αύξηση του συνολικού εμβαδού της, κατέληξε να αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο για λίγους εκλεκτούς οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οποίων τελειώνουν σε πολλά μηδενικά.

Σε μια έκταση μόλις ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, αναφέρει η Corriere della Sera, που περιβάλλεται από μια ακτή με άσπρη άμμο εισαγωγής από τις Μπαχάμες, στριμώχνονται ένα ελικοδρόμιο, δύο λιμάνια, ένα ξενοδοχείο, ένα γήπεδο γκολφ, 18 γήπεδα τένις, ένα πολυτελές spa, ένα δημοτικό σχολείο, ακόμα και ένα αστεροσκοπείο.

1094019_1016883565023426_4933565367465437403_o
Χαλάρωση με θέα τη θάλασσα στο πολυτελές Φίσερ Αϊλαντ Κλαμπ (Fisher Island Club & Resort/Facebook)

Πέρα, φυσικά, από τις επιβλητικές πολυκατοικίες με τα διαμερίσματα των πολυεκατομμυριούχων, διασήμων και μη, το μέγεθος των οποίων είναι γύρω στα 400 τετραγωνικά μέτρα. Υπάρχουν και μερικές βίλες. Αλλά ξεχωρίζει εκείνη στην οποία κάποτε διέμενε ο Γουίλιαμ Βάντερμπιλτ ο οποίος το 1920 αγόρασε το νησί από τον επιχειρηματία Καρλ Φίσερ, προσφέροντάς του ένα γιοτ μήκους 75 μέτρων και μια επιταγή ύψους δέκα… δολαρίων. Λέγεται ότι αμφότεροι οι άνδρες ήταν μεθυσμένοι όταν πραγματοποιήθηκε η αγοραπωλησία

Δεδομένου ότι στο νησί, ιδιοκτησίας σήμερα της εταιρείας Fisher Island Club, εξαντλούνται οι διαθέσιμες προς οικοδόμηση εκτάσεις, οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτιναχτεί. Στο Palazzo del Sol, για παράδειγμα, ένα κτίριο δέκα ορόφων η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2016, ένα διαμέρισμα 700 τετραγωνικών μέτρων με θέα στον ωκεανό κοστίζει περί τα 19 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το ρετιρέ πωλήθηκε πρόσφατα σε έναν Ρώσο αντί 32 εκατομμυρίων δολαρίων. Δίπλα βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη οι εργασίες για την οικοδόμηση του Palazzo della Luna, ενός συγκροτήματος 53 κατοικιών, με τις τιμές τους να ξεκινούν από τα 6,5 και να φθάνουν έως τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Υποχρεωτική για τους κατοίκους του νησιού είναι και η έκδοση της κάρτας μέλος του Fisher Island Club, κόστους 250.000 δολαρίων.

vandrbilt
O Γουίλιαμ Βάντερμπιλτ, ο οποίος αγόρασε το νησί το 1920, μαζί με τη σύζυγο του (Historical Museum of Southern Florida)

Αλλά πέρα από ένα άνδρο βαθύπλουτων, το Φίσερ Αϊλαντ αποτελεί μία ακόμα τραγική επιβεβαίωση των τεράστιων οικονομικών ανισοτήτων που παρατηρούνται και στο Μαϊάμι. Το μέσο ετήσιο εισόδημα στην πόλη υπολογίζεται στις 25.000 δολάρια, ενώ το 28,3% των κατοίκων της ζουν σε συνθήκες φτώχειας με λιγότερα από 10.000 δολάρια τον χρόνο. Το οποίο είναι περίπου το 1/10 του ποσού που καλείται να καταβάλει κάθε χρόνο ο ιδιοκτήτης ενός μέσου διαμερίσματος του Φίσερ Αϊλαντ ως φόρο ακίνητης περιουσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...